Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.11.2023 19:46

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ile km przejechaliście i w jakim czasie.... Bo kto wie, co w przyszłym roku :D

Podczas całego urlopu około 4800 km w ciągu 18 dni :) .

O rany. Sporo 8O.
A miały być 2 tygodnie :smo:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.11.2023 00:27

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ile km przejechaliście i …

Podczas całego urlopu około 4800 km w ciągu 18 dni :) .

O rany. Sporo 8O.
A miały być 2 tygodnie :smo:.

I niby dwa były , ale wyjazd w czwartek, powrót w niedzielę :mg:. Nie byłabym soba jakbym ciut nie przedłużyła :) .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 18.11.2023 18:27

wiola2012 napisał(a):Czas pojechać nad morze. Zarezerwowalismy pobyt w Borsh.

Dobra miejscówka :D
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.11.2023 12:59

Melduję się w czytelni po nadrobieniu zaległości. Chętnie przypomniałem sobie Albanię, w której się zakochałem w tym roku, a Góry Przeklęte umieściłem w planach na najbliższe lata.

wiola20212 napisał(a):Od ronda w kierunku Szkodry robi się coraz ciaśniej. Za Szkodrą prawie do samej Tirany jest katastrofa. Nie przypominam sobie takiego natężenia ruchu w Albanii. Na ostatnich 4 km do zjazdu na Durres jest korek. Praktycznie stoimy w miejscu. Postanawiamy zjechać i objechać go lewej. Nie mam internetu, więc jedziemy sobie z mapą. I to było bardzo dobre posunięcie.

Tam od ronda na końcu autostrady do węzła w Fushe Kruje latem codziennie jest jeden wieczny korek. Nawet Google Maps kierują objazdem po lewej przez Thumane. Na szczęście większość kierowców te wskazówki olewa i stoi w korku, więc nma objeździe jest luźno :D :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.11.2023 16:40

ajdadi napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Czas pojechać nad morze. Zarezerwowalismy pobyt w Borsh.

Dobra miejscówka :D

Wydaje mi się, że jedna z lepszych :) .
marekkowalak napisał(a):Melduję się w czytelni po nadrobieniu zaległości. Chętnie przypomniałem sobie Albanię, w której się zakochałem w tym roku, a Góry Przeklęte umieściłem w planach na najbliższe lata.

Hejka! Witaj wśród czytelników :) . Ja się zakochałam w mniej zakorkowanej i mniej turystycznej Albanii więc i taką jaka jest bardzo lubię ;) , na szczęście G. Przeklęte nie są ogarnięte jeszcze masową turystyką.
marekkowalak napisał(a):
wiola20212 napisał(a): Na ostatnich 4 km do zjazdu na Durres jest korek. Praktycznie stoimy w miejscu. Postanawiamy zjechać i objechać go lewej. Nie mam internetu, więc jedziemy sobie z mapą. I to było bardzo dobre posunięcie.

Tam od ronda na końcu autostrady do węzła w Fushe Kruje latem codziennie jest jeden wieczny korek. Nawet Google Maps kierują objazdem po lewej przez Thumane. Na szczęście większość kierowców te wskazówki olewa i stoi w korku, więc nma objeździe jest luźno :D :D

Dokładnie :oczko_usmiech:
Google maps pewnie pokazuje korek jak się ma dostęp online do mapy, więc pewnie ci czekający nie mają. My też nie mieliśmy, ale pojechaliśmy na "czuja".
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.11.2023 18:45

wiola2012 napisał(a):Google maps pewnie pokazuje korek jak się ma dostęp online do mapy, więc pewnie ci czekający nie mają. My też nie mieliśmy, ale pojechaliśmy na "czuja".

Dokładnie tak - ja już od początku lipca, siedząc w domu online, obserwowałem w tamtym miejscu kolory czerwono-bordowe i propozycje objazdu przez Thumane. Ponieważ do wyjazdu nic się nie zmieniło, posłuchałem Google i pojechałem objazdem - strzał w dychę!
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.11.2023 20:22

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023
Zachodnie Bałkany

Borsh

Borsh to nadmorska wioska należąca do gminy Himare. Od miasta dzieli ją pół godziny jazdy samochodem. Podzielona jest na 2 części "górną" rozlokowaną przy drodze SH8 i wzdłuż drogi prowadzącej na plażę oraz "dolną" przy samej plaży . Ta część wzdłuż plaży ciągnie się ze 3 km.
Nasz pensjonat znajduje się prawie na końcu, tak naprawdę to już jest Qazim Pali. Nie był to nasz pierwszy wybór. Mieliśmy zarezerwowany piękny i duży apartament z widokiem na morze. 3 tygodnie przed wyjazdem zdażyło się coś, co nigdy wcześniej nie miało miejsca. Gospodarz odwołał rezerwację, rzekomo przez awarię w łazience i przedłużający się remont. Booking zaproponował inne lokum, ale go nie przyjęliśmy. Poprosiłam właścicieli, żeby znaleźli nam apartament obok nich, o podobnym standardzie . Znaleźli, tylko że oprócz nazwy i lokalizacji nie przesłali żadnego zdjęcia. Obiecywali, przepraszali za opóźnienie i nic. Właściciel nowego hotelu też nie odpisał na emaila. W związku z tym znalazłem mieszkanie na Airbnb. Nie był to szczyt marzeń, ale był blisko plaży, duży, z jako takim widokiem ...

1.JPG

...i czyściutki.

Nie znajdował się w głównym budynku,

2.JPG

tylko w małym piętrowym domku obok ( w tym niskim budynku z betoniarką też mieszkali turyści).

Plus tej lokalizacji? Z plaży można było przyjść do własnej toalety :mg: i mamy sklep pod nosem.
Minus?
Plaża w tym miejscu była wąska, były spore fale nawet wtedy gdy dalej ich nie było, a w wodzie zamiast drobnych małych kamyczków były duże kamienie.

5.JPG

Chodziliśmy więc trochę dalej i było znacznie lepiej.

Ale zanim pójdziemy na plażę, to trzeba iść na obiad.

Najbliżej nas jest Restauracja Elizabeth widoczna z balkonu

3.JPG

A ten niebieski budynek na tyłach restauracji to hotel Elizabeth.

2a.JPG

Jakie ma dobre opinie! Jakie duże ( jak na Albanię) ceny :) .
A jaką twardą cielęcinę dostałam to …więcej tam nie poszłam.
Widok za to świetny, a piwo zimne.

4.JPG

Sączymy piwko i omawiamy nasze pierwsze wrażenia po latach.

7.JPG

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2023 20:53

Szkoda "przygody" z apartamentem. Tym bardziej, że booking nie stanął na wysokości zadania.
Też mam jeden taki incydent w historii z tym portalem. I oby na tym jednym się skończyło, bo booking to mega wygodny sposób rezerwacji.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2023 22:20

Właśnie na Borsh i Himare patrzę jako cel na lipiec...i mam wątpliwości związane z pobliskimi plażami czy jest szansa na snurkowanie i choć trochę dzikiego terenu tylko dla nas... Poczekam co jeszcze pokażesz...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.11.2023 09:25

Za twarde mięsko też bym nie wróciła, zimne piwo i widoki nie wystarczą :rotfl:

Słabo z tym wynajmem, człowiek myśli, że wszytsko załatwione a tu taka kiszka :?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 19:15

Przykra sprawa z tym apartamentem , denerwująca :oczy: , ale to tylko jeden z elementów urlopu . Mam nadzieję że pozostałe elementy były O.K. i przeważyły szalę wakacyjną we właściwą stronę . . .

piekara114 napisał(a):Właśnie na Borsh i Himare patrzę jako cel na lipiec...i mam wątpliwości związane z pobliskimi plażami czy jest szansa na snurkowanie i choć trochę dzikiego terenu tylko dla nas... Poczekam co jeszcze pokażesz...

W samym Borsh plaża jest równiutka i raczej trudno będzie z odosobnieniem w sezonie , ale do snurkowania są fajne tereny od Qeparo do Himare , z Porto Palermo włącznie , ale pomiędzy plażami miejskimi . . .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.11.2023 20:55

marze_na napisał(a):Szkoda "przygody" z apartamentem. Tym bardziej, że booking nie stanął na wysokości zadania.
Też mam jeden taki incydent w historii z tym portalem. I oby na tym jednym się skończyło, bo booking to mega wygodny sposób rezerwacji.

Booking dał nam propozycję apartamentu mniejszego, ale o podobnym standardzie, w tej samej cenie, z balkonem i pięknym widokiem na morze, tylko była jedna mała różnica, drobiazg w sumie, znajdował się w "górnym" Borsh :oczko_usmiech: .
piotrf napisał(a):Przykra sprawa z tym apartamentem , denerwująca :oczy: , ale to tylko jeden z elementów urlopu . Mam nadzieję że pozostałe elementy były O.K. i przeważyły szalę wakacyjną we właściwą stronę . . .

Ależ tak, to nasze mieszkanie znalezione w ostatniej chwili było bardzo wygodne i nawet fajnie się tam mieszkało :) .
piekara114 napisał(a):Właśnie na Borsh i Himare patrzę jako cel na lipiec...i mam wątpliwości związane z pobliskimi plażami czy jest szansa na snurkowanie i choć trochę dzikiego terenu tylko dla nas... Poczekam co jeszcze pokażesz...

piotrf napisał(a):W samym Borsh plaża jest równiutka i raczej trudno będzie z odosobnieniem w sezonie , ale do snurkowania są fajne tereny od Qeparo do Himare , z Porto Palermo włącznie , ale pomiędzy plażami miejskimi . . .

Jest dokładnie tak jak pisze Piotr, chociaż w naszej okolicy z racji tego, że mieszkaliśmy prawie na końcu, jakiś dziki teren się znajdzie :).
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.11.2023 21:04

Kapitańska Baba napisał(a):Za twarde mięsko też bym nie wróciła, zimne piwo i widoki nie wystarczą :rotfl:

No pewnie :) . Widoki są fajne w prawie każdej knajpie wzdłuż "jedynej" drogi, a ceny nawet przystępniejsze.
Kapitańska Baba napisał(a):Słabo z tym wynajmem, człowiek myśli, że wszytsko załatwione a tu taka kiszka :?

Nie ma to jak przemieszczać się z własnym mieszkaniem :tak: :D .
Wam się nie trafiło nigdy, że dostaliście inną jednostkę niż rezerwowaliście?
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.11.2023 21:37

marze_na napisał(a):Szkoda "przygody" z apartamentem. Tym bardziej, że booking nie stanął na wysokości zadania.

Takie przygody niestety nie są mile widziane.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.11.2023 10:10

wiola2012 napisał(a):Wam się nie trafiło nigdy, że dostaliście inną jednostkę niż rezerwowaliście?

Jeden raz, w 2020r. Nasza miała jakąś awarię, wyciągali ją z wody. I tym sposobem zamiast starego frędzla dostaliśmy prawie nową, super wygodną sztukę :verryhappy:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe