Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.10.2023 17:56

Bbee88 napisał(a):... i w sumie cały czas ten sam widok, po trzydziestu iluś latach to już nuda :cojest:

I ostatnie stwierdzenie wszystko wyjaśnia :lol:
Bbee88 napisał(a):Ale trochę off top się zrobił. Przepraszam.

Nie szkodzi, w końcu temat jest ważny :) .
piekara114 napisał(a):Ogromnym problemem jest też parkowanie przy wejściach na szlaki - brak miejsc lub bardzo mało miejsc parkingowych...

Idealnie by było, gdyby można dostać się tam komunikacją publiczną. Coś jak skibusy w sezonie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.10.2023 19:58

wiola2012 napisał(a):Idealnie by było, gdyby można dostać się tam komunikacją publiczną.

W takim razie Karkonosze się polecają :hut: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.10.2023 21:59

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Idealnie by było, gdyby można dostać się tam komunikacją publiczną.

Bieszczady i Beskid Niski również :hut:

Pozdrawiam
Piotr
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 31.10.2023 08:53

marze_na napisał(a):

Kocham Karkonosze :serduszka: moje miejsce na Ziemi daleko od domu ;)

Nie szkodzi, w końcu temat jest ważny :)

Tak :) najważniejsze by każdy mógł spędzać czas tam gdzie jest szczęśliwy ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.10.2023 09:17

wiola2012 napisał(a): :D Wiedziałam, że na te futrzaki zwrócisz uwagę :tak:. A one wcale się nie bały, nie były ogrodzone i nie uciekły :D .

:lol: :lol: :lol: To gdybym tam była tyle byłoby ich biegania. Nie wypuściłabym z kolan :rotfl: :rotfl: :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.11.2023 19:29

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023
Zachodnie Bałkany

Theth cd.

Zjadamy w pokoju coś na szybko i jeszcze przed kolacją idziemy na spacer. Kierujemy się w stronę "centrum", o ile można by nazwać centrum tę część wioski na prawo od mostka z ciut gęściejszą zabudową ;).

1.JPG

Jakbyśmy udali się w przeciwnym kierunku, to weszlibyśmy na szlak prowadzący np. do Valbone. .

2.JPG

Z tego parkingu wyruszają grupki turystów na górskie wycieczki.

3.JPG

5.JPG

Drogi w całej wiosce mają taką nawierzchnię jak widać na zdjęciach. Raczej nikt tu dozwolonej prędkości nie przekracza. No może właściciele terenówek. Turyści jeśli muszą się przemieścić to raczej wolniutko, ostrożnie, żeby nie zniszczyć opon.

9.JPG

6.JPG

8.JPG

Mijamy grupki spacerujących. Naczytałam się o tym , że komercja, że miejscowość traci swój charakter itp.. Może tak, nie wiem jak było kiedyś, nie mam porównania, ale jeśli takie jest zatłoczone Theth, to mi to nie przeszkadza.

Prawie w każdym domu są goście, jest też kilka rejestracji z Polski. Miło w takim oddalonym od wielkiego świata miejscu spotkać Rodaków.

Gospodynie nie oddają bielizny pościelowej do pralni, same o nią dbają. Rozwieszone na sznurach pranie widzimy prawie przy każdym domu.

11.JPG

A tutaj aż krzyknęłam niechcący. Zobacz! Kopce siana! Dawno zniknęły z naszego krajobrazu, a tu jeszcze są!

16.JPG

A teraz w prawo czy w lewo? Dokąd nas zaprowadzi ta droga?

12.JPG

Przekonajmy się. Podążamy za młodzieżą ...

17.JPG

...i nie wiadomo kiedy doszliśmy do kamiennego kościółka.

17a.JPG

17b.JPG

18.JPG

19.JPG

Kościólek jest otwarty więc wchodzimy szybciutko, żeby go nikt nie zamknął.

20.JPG

Oddaję się krótkiej modlitwie i chwile spędzam na oglądaniu małego wnętrza.

21.JPG

Na zewnątrz też jest niewielki, ale pięknie się prezentuje na tle górskich szczytów. Kościół jest z 1892 r. ,a dzwonnica jest całkiem nowa, wzniesiono ją w 2006r. . Stara została zniszczona w latach sześćdziesiątych, kiedy to próbowano zateizować państwo.

23.JPG

28.JPG

Jeszcze kilka zdjęć okolicy

22.JPG

29.JPG

32.JPG

14.JPG

Pora wracać, bo słońce już co raz niżej..

30.JPG

Zwierzęta wracają do swojej zagrody...

35.JPG

A i nasze żołądki przypomniały o swoim istnieniu.
Oj niełatwo będzie wykarczować ten złamany pień. Wiemy coś o tym :), Chyba że go pozostawiono aż sam spróchnieje.

34.JPG

Niektóre domy są całkiem nowe tylko stylizowane na tradycyjne.

13.JPG

Robimy zdjęcie na wszelki wypadek, gdybyśmy jutro potrzebowali "podwózki"
37.JPG

Czas na regionalną kolację :) .
38.JPG

:hut: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.11.2023 22:26

Tam jest pięknie , dolina otoczona wianuszkiem gór , wspaniałe i ciekawe trasy , spokój 8)

Piękny wąwóz i wodospad Grunasi zapewne odwiedziliście :D

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.11.2023 23:31

piotrf napisał(a):Piękny wąwóz i wodospad Grunasi zapewne odwiedziliście :D

Oczywiście , wodospad musiał być :D . To jeden z największych jakie widziałam.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.11.2023 09:26

Ależ widoki! Patarda!!!
Te stogi siana - pamiętam jak się uparcie na takie wspinałam, tylko chyba wyższe były :lol: Dzieciństwo - to sie nie wróci :cry:
Teraz tylko kostki, bele, szybko sprzątnięte.
Rozmarzyłam się...

Dobra - idę zrobić kawę, z prawdziwą śmietanką z prawdziwego mleka - wczoraj przywiozłam takie jeszcze ciepłe od krowy :serduszka:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 08.11.2023 09:36

Przepiękne te krajobrazy, nawet trochę mi humor poprawiły :) Wysokie te górki do wspinania? :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.11.2023 11:12

Bbee88 napisał(a):Przepiękne te krajobrazy, nawet trochę mi humor poprawiły :) Wysokie te górki do wspinania? :)

Nie ma tam pięciotysięczników , ale Góry Przeklęte są poprostu piękne . Maja e Jezercës ( 2 694 m n.p.m. ) jest najwyższym szczytem Gór Przeklętych . Tras na spacer jest dużo , Wiola mam nadzieję coś z listy nam pokarze :D
Najbardziej znaną trasą trekingową jest trasa Teth - Valbona ( lub odwrotnie ;) ) z przełęczą Qafa e Valbone ( 1795 m. n.p.m. ) , mniej więcej w połowie około 12 kilometrowej trasy .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.11.2023 15:29

Kapitańska Baba napisał(a):Ależ widoki! Patarda!!!
Te stogi siana - pamiętam jak się uparcie na takie wspinałam, tylko chyba wyższe były :lol: Dzieciństwo - to sie nie wróci :cry:
Rozmarzyłam się...

Tak, trochę się pozmieniało. Wytłumacz dzieciom znaczenie przysłowia „szukać igły w stogu siana” :lol:
Kapitańska Baba napisał(a):Dobra - idę zrobić kawę, z prawdziwą śmietanką z prawdziwego mleka - wczoraj przywiozłam takie jeszcze ciepłe od krowy :serduszka:

Musiała być przepyszna ta kawa :).
Śmietankę jak najbardziej lubię, ale mleko ciepłe to tak niekoniecznie. Piję zimne z lodówki i to rzadko :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.11.2023 15:45

Bbee88 napisał(a):Przepiękne te krajobrazy, nawet trochę mi humor poprawiły :) Wysokie te górki do wspinania? :)

Jeszcze trochę ich będzie :D, ale wysoko się wspinać nie będziemy.
piotrf napisał(a):Tras na spacer jest dużo , Wiola mam nadzieję coś z listy nam pokarze :D
Pozdrawiam
Piotr

Marzyła mi się jakaś długa trasa i pewnie bym ją pokonała, ale po czerwcowej kontuzji w Adrspach bałam się trochę sforsować. Coś tam jednak przeszliśmy :D .
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 09.11.2023 09:42

Nie ma tam pięciotysięczników , ale Góry Przeklęte są poprostu piękne . Maja e Jezercës ( 2 694 m n.p.m. ) jest najwyższym szczytem Gór Przeklętych . Tras na spacer jest dużo , Wiola mam nadzieję coś z listy nam pokarze :D
Najbardziej znaną trasą trekingową jest trasa Teth - Valbona ( lub odwrotnie ;) ) z przełęczą Qafa e Valbone ( 1795 m. n.p.m. ) , mniej więcej w połowie około 12 kilometrowej trasy .

czyli w teorii w zasięgu ręki, albo nóg, tylko jak z trudnością tych tras jestem ciekawa ;)

Marzyła mi się jakaś długa trasa i pewnie bym ją pokonała, ale po czerwcowej kontuzji w Adrspach bałam się trochę sforsować. Coś tam jednak przeszliśmy :D .

Współczuję kontuzji :glaszcze: Czekam więc na relację z tych wycieczek, na które się wybraliście :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2023 09:55

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Ależ widoki! Patarda!!!
Rozmarzyłam się...

Tak, trochę się pozmieniało. Wytłumacz dzieciom znaczenie przysłowia „szukać igły w stogu siana” :lol:
Kapitańska Baba napisał(a):Dobra - idę zrobić kawę, z prawdziwą śmietanką z prawdziwego mleka - wczoraj przywiozłam takie jeszcze ciepłe od krowy :serduszka:

Musiała być przepyszna ta kawa :).
Śmietankę jak najbardziej lubię, ale mleko ciepłe to tak niekoniecznie. Piję zimne z lodówki i to rzadko :) .

Mleka to ja do ust nie wezmę :mg: :mg: :mg: Ani takiego od krowy ani ze sklepu :lol: Ale co innego jak jest dodane do kakao lub kawy :lol: No i śmietanka taka świeża z kawą - rozmarzyłam się bo dziś już jej nie miałam :rotfl:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone