piotrmks napisał(a):Jedyne niemiłe przygody jakie zdarzyły mi sie podczas miały miejsce w Serbii. Kilkakrotnie próbowano mnie oszukiwać na stacjach i przy wymianie waluty. Raz musiałem uciekać z przydroznego baru. A sa to tylko wrażenia z tranzytu.
Może właśnie dlatego że z tranzytu....
Ja akurat w podobny sposób wspominam pobyt w Macedonii. Oszustwo na stacji benzynowej koło Ochrid, na bramce przed Skopje, próba kradzieży portfela przez żebrzące dziecko w Skopje... Wszystko zależy gdzie i na kogo się trafi, a to może rzutować na odbiór całego pobytu, całego kraju
. Na szczęście miłe i sympatyczne zdarzenia też miały miejsce, więc mimo kiepskiej wrześniowej pogody całkiem tych wakacji i tego kraju nie przekreślam. Akurat przejawy sympatii z którymi spotkałem się w Serbii mógłbym mnożyć... Może miałem szczęście.
Tamtam, na kilka dni - jak najbardziej
Z tego co wiem ciekawe są też monastyry w masywie Fruska Gora nieopodal Nowego Sadu. A w samym Nowym Sadzie twierdza Petrovaradin, tu na forum opisywał ją KrzysztofFF.
Pamiętam też uzdrowisko Brestovacka Banja i ładne jezioro tuż obok z miejscami do kąpieli, ładną drogę wśród wzgórz porośniętych bukami w kierunku Żagubicy i potem jeszcze niewielki, ale zupełnie nieoczekiwany na prawie płaskim już terenie, kanionik Gornjacka Klisura wycięty w wapiennych skałach gdzieś za Krepoljinem, a w nim wydłubany w skałach monastyr.
Za "onet.pl"
Największe atrakcje Serbii
Serbia
* Belgrad - twierdza Kalemegdan górująca nad ujściem Sawy do Dunaju, cygańska atmosfera i restauracje Skandarliji, plac Terazije i ulica Kniazia Michała, cerkiew św. Sawy - jedna z największych cerkwi na świecie, Muzeum Narodowe, Muzeum Wojskowości, Muzeum Nikoli Tesli, Dom Kwiatów - mauzoleum Josipa Broz Tito
* wędrówki i narty w Kopaoniku
* przełomy rzeczne, jaskinie i niesamowite widoki w parku narodowym Tara
* błękitne wody Driny w jej przełomach
* Żelazna Brama w parku narodowym Djerdap - przełom Dunaju między Serbią a Rumunią: 100 km potęgi natury oraz fortecą w Golubacu i rzymskimi odkryciami, jak pozostałości mostu Trajana
* festiwal trąbek w Gučy
* uzdrowisko Vrnjačka Banja
* Kragujevac - park pamięci z Muzeum Ludobójstwa upamiętniające masakrę z 1941r., Muzeum Narodowe, parlament, rezydencja Amidža Konak
* Niš - Wieża Czaszek upamiętniająca XIXw. powstańców, obóz koncentracyjny i pomnik Bubanj czczące pamięć wymordowanych podczas II w.ś., forteca, pomnik poległych w bombardowaniach NATO, Mediana - willa, termy i wieża wodna z czasów rzymskich, restauracje ulicy Kopitareva, uzdrowiskowa część miasta
* twierdza w Užicach i kanion rzeki Detinje
* monastyry wpisane na listę UNESCO - Stari Ras, Studenica, Sopoćani i Djurdevi
Wojwodina
* park narodowy Fruška Gora - błękitne wody jeziora Ledinačko w dawnym kamieniołomie i szlak 16 monastyrów serbskiego prawosławia
* Novi Sad - potężna forteca Petrovaradin nad Dunajem, zabytki Starówki (Stari Grad) - ratusz, pałac biskupi, katedra, sobory, synagoga, Muzeum Wojwodiny
* Zrenjanin - plac Wolności i ulica króla Aleksandara I, ratusz, katedra
* klasztor Kovilj założony wg legendy przez świętego Sawę
* barokowe kościoły katolickie i prawosławne w Srbobranie
* Vršac - panorama z Wieży Vršac - pozostałości dawnej fortecy, klasztory Mesić i Središte, winiarnia Vinik
* architekturę w stylu art nouveau (ratusz, synagoga) w Suboticy
* kurort Palić i pobliskie jezioro
* ruiny rzymskiego Sirmium - Sremska Mitrovica
Pozdrawiam