Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje w sandałach na OBCASIE ;-)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.08.2016 13:27

Nadrobiłam kilka stroniczek :smo: ....
Te fasady w Lecce super ! Zawsze sie zastanawiam jak oni te szczegoliki robili ....
Kwaterka z "monopolu" :D - więcej niż świetna .... I ten taras !!!

Ps. Czy tylko ja zauważam, że dziewczyny zabrały po 74545463 sztuk sukienek i butów :mrgreen: ?
I już wiem dlaczego pana S. tak mało na zdjęciach - bo on biedny mógł pewnie tylko jedne spodenki i jedną bluzczynę zabrać ... :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2016 11:02

maslinka napisał(a):
mysza73 napisał(a):
maslinka napisał(a):Fajnie, że Wam się taki Leoś trafił! :) Leonardo, Manuela - jakoś tak się zrobiło filmowo-serialowo ;)

Nie bardzo wiem o jakim serialu piszesz :oops: ... ja tylko M jak miłość oglądam ... :smo:

W latach 90-tych była taka argentyńska telenowela - Manuela :mrgreen: Pamiętam z dzieciństwa/wczesnej młodości, tak mi się skojarzyło ;)

A Leonardo to wiadomo - DiCaprio :smo:

Tego serialu o Manueli nie pamiętam ... ja to jeszcze Niewolnicę Isaurę pamiętam :oczko_usmiech: ,
a Leonardo - no wiadomo 8)

ajdadi napisał(a):Leoś bardzo rozrzutny... :oczko_usmiech:
A Monopoli fajne...możesz męczyć nas dalej... :papa:

piekara114 napisał(a):
ajdadi napisał(a):Leoś bardzo rozrzutny... :oczko_usmiech:
Zapewne za rogalika i kawę policzył sobie w app :mrgreen:

O śniadankach u Leosia napiszę kilka słów w swoim czasie ... :wink:

arko2007 napisał(a):Piękne te zabytki i ... fiacik :D / chyba już też zabytkowy /
Pomyśleć że takie kilku minutowe trzęsienie ziemi może to wszystko zniszczyć.

Pozdrawiam
Krzysiek

Też o tym pomyślałam ... :(

Potter napisał(a):Ps. Czy tylko ja zauważam, że dziewczyny zabrały po 74545463 sztuk sukienek i butów :mrgreen: ?
I już wiem dlaczego pana S. tak mało na zdjęciach - bo on biedny mógł pewnie tylko jedne spodenki i jedną bluzczynę zabrać ... :papa:

Ubranek każdy z nas miał tyle samo ... coby codziennie mógł założyć czyste ... :oczko_usmiech: ,
dodatkowo dla pana S. musiałam zabrać 14 par skarpetek, bo on niesandałkowy i na wycieczki chodził w juniorkach ... :roll:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.08.2016 13:24

Nadrobiłam zaległości. Bardzo fajny ten obcas, nawet plaża piaskowa mi się podoba :D

Dzięki za obalenie mitów co do południa Włoch, tylko szkoda, że samochodem to tak daleko :( , a samolot- cóż, nie wiem jakich argumentów użyć by mojego nielota do latania przekonać :roll: Trza będzie sprawdzić czy dojeżdża tam trenitalia :idea: :mrgreen:

mysza73 napisał(a):dodatkowo dla pana S. musiałam zabrać 14 par skarpetek, bo on niesandałkowy i na wycieczki chodził w juniorkach ... :roll:

:oczko_usmiech: Mój S. też jest niesandałkowy, ale co to są juniorki :roll: :?: :wink:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 28.08.2016 13:55

A co Ty ruzica do szkoły nie chodziłaś :?: i nie wiesz co to są juniorki 8O
No chyba, że Ty na boso ganiałaś :mrgreen: :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.08.2016 14:02

Młodziutka być musi :oczko_usmiech: ...
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 28.08.2016 14:22

I chodziła już w halówkach :wink: :D
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.08.2016 15:02

Potter napisał(a):Młodziutka być musi :oczko_usmiech: ...

:oops: :oops: :mrgreen: No z tą młodością to nie przesadzałabym :wink:

Ale wygooglałam, że były popularne w latach 70-tych, czyli nie mogę ich pamiętać :roll:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.08.2016 15:13

elka21 napisał(a):I chodziła już w halówkach :wink: :D

Junior, halówki :roll: :lol: . Dobrze, że jest wyszukiwarka :wink: .

ruzica napisał(a): szkoda, że samochodem to tak daleko :( , a samolot- cóż, nie wiem jakich argumentów użyć by mojego nielota do latania przekonać :roll: Trza będzie sprawdzić czy dojeżdża tam trenitalia :idea: :mrgreen:

Z komunikacją lokalną na pd jest problem. Trenitalia po obcasie nie hula. Przymierzałam się trochę do Apulii i próbowałam znaleźć połączenia między wszystkimi miejscami, jakie chcę zobaczyć. Wniosek był taki - wypożycz auto albo jedź na min. trzy tygodnie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.08.2016 08:30

Myślę, że młodzież ogarnia już modę obuwniczą z ubiegłego wieku ... :smo: ,
możemy więc iść do panetteri po pane, mozarellę i prosciutto ... :mrgreen:

"WAKACJE W SANDAŁACH NA OBCASIE"

ciąg dalszy ...

Jeszcze trochę Monopoli :mrgreen:

Poranne spacery do piekarni były czystą przyjemnością ... 8)
Labirynt uliczek starówki Monopoli był niesamowity ... można się było w nim łatwo pogubić (mój mąż był w tym najlepszy :wink: )
Czasem chodziłam z Zuzią, choć ona jak tatuś :evil: poganiała mnie jak robiłam zdjęcia :roll:
Wolałam więc przyjąć od niej "zamówienie" co mam kupić i iść sama ... :mrgreen:

Mam nadzieję, że nikt z Was nie będzie miał nic naprzeciwko jeszcze kilku zdjęciom Monopoli ... :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słoneczka wschodziło idealnie "z morza", więc już planowałam, że pewnego dnia wybiorę się nieco wcześniej :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawda, że smród, brud i ubóstwo Południa jest widoczne na każdym kroku ... :roll:

Po śniadanku pojedziemy na plażę ... :oczko_usmiech:

:papa:
Ostatnio edytowano 27.09.2018 12:50 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.08.2016 08:44

mysza73 napisał(a):Wolałam więc przyjąć od niej "zamówienie" co mam kupić i iść sama ...

... ja w tym roku też sam robiłem poranne zakupy ... :wink: ... przynajmniej nikt mnie nie poganiał i nie wyśmiewał jak coś źle wymawiałem po angielsku przy zamawianiu ... :evil: ... :oczko_usmiech: ...

mysza73 napisał(a):Mam nadzieję, że nikt z Was nie będzie miał nic naprzeciwko jeszcze kilku zdjęciom Monopoli ...

... myślę, że nie ... :wink: ...

mysza73 napisał(a):Prawda, że smród, brud i ubóstwo Południa jest widoczne na każdym kroku ...

... no niestety, co zrobić - dobrze, że jeszcze zapachów nam nie fundujesz ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 29.08.2016 10:53

Ja zupełnie i całkowicie i w ogóle nie mam nic przeciwko temu, żeby takowych zdjęć pojawiło się jeszcze więcej :mrgreen: ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.08.2016 13:13

kmichal napisał(a):
mysza73 napisał(a):Mam nadzieję, że nikt z Was nie będzie miał nic naprzeciwko jeszcze kilku zdjęciom Monopoli ...

... myślę, że nie ... :wink: ...

No to jeszcze coś znajdę ... :oczko_usmiech:

Potter napisał(a):Ja zupełnie i całkowicie i w ogóle nie mam nic przeciwko temu, żeby takowych zdjęć pojawiło się jeszcze więcej :mrgreen: ...

A ja nie mam nic przeciwko dalszemu zwiedzaniu Korfu ... :evil:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.08.2016 13:15

"WAKACJE W SANDAŁACH NA OBCASIE"

ciąg dalszy ...

Italiański Jadran ... :mrgreen:

Jedna z plaż miejskich w Monopoli, do której mieliśmy kilka kroków wyglądała tak ... :D

Obrazek

ale TAK ... to było około godziny 7 rano ... :mrgreen: .
Z każdą kolejną godziną ludzi przybywało, a nam nie uśmiechało się leżeć jak sardynki w puszce ... :roll:
Dlatego pojechaliśmy za miasto ... w jedynym słusznym kierunku ... czyli południowym :oczko_usmiech:

Pierwsze podejście do plaży było tu: 40.858897, 17.432364
Obrazek

Ale moje męczenniki stanęły, popatrzyły i ... stwierdziły ... że im nie pasuje ... :roll:
Obrazek

Ok, jedziemy kawałek dalej, jakieś 2 km ... i zatrzymujemy się tu:40.849378, 17.452668

Obrazek

Obrazek

No i już tam zostaliśmy ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Były fale, więc pływałam w skrzydełkach ... :roll:
Obrazek

Doooobra ... macie zbliżenie, żeby nie było, że nie widać ... :roll: :smo:
Obrazek

Zaprawdę powiadam Wam, nie wiem co z tą plażą było nie tak ... ale codziennie byliśmy tam prawie sami ... 8O .
Zawsze jak przyjeżdżaliśmy, około godziny 11, była tam para włoskich emerytów, którzy już od drugiego dnia nas poznawali i witali się z nami miło. Oni zbierali się około południa i wtedy zostawaliśmy sami ... 8O .
Nawet w weekend, kiedy to na wszystkich mijanych plażach widzieliśmy masakryczną liczbę ludzi, tam było kilka osób ... 8O 8O 8O
Tzn żeby była jasność ... nam te pustki zupełnie nie przeszkadzały ... :oczko_usmiech: ,
mnie tylko trochę zastanawiały ... :roll: :wink:

Obrazek

Obrazek

Czasem fale wyrzucały na brzeg takie cosie ...
Obrazek

Było też mnóstwo gąbek ... a jak mi się nudziło to układałam takie puzzle ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Ta samotna żółta parasoleczka, to nasza ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najwyrażniej Włosi nie lubią takich plaż ... no i fajnie :oczko_usmiech:

A jak wróciliśmy to na naszym parkingu w Monopoli stało sobie takie fajne autko ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Jak już w temacie autek jesteśmy, to w Arbelobello stało takie ... :mrgreen:
Obrazek

Ale do Alberobello pojedziemy jutro ... :wink: ,
jak będą jacyś chętni ... :?

:papa:
Ostatnio edytowano 27.09.2018 12:58 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 29.08.2016 13:31

Mam jeszcze dwa dni urlopu to się z Wami przejadę :mrgreen:
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 29.08.2016 13:46

Fajna,ta pusta plaża,ale bardzo czekam na jutrzejszy odcinek :)
pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Wakacje w sandałach na OBCASIE ;-) - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone