Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje w sandałach na OBCASIE ;-)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2016 10:28

[quote="mysza73"][quote

Mam nadzieję, że zostaniesz do końca, bo najfajniejsze miejsca (według mnie :smo: ) dopiero będą ... :oczko_usmiech:

Jasne... Twoja relacja sprawiła że zapaliła mi się lampka :idea:
Myślę o przyszłym roku, a nuż będzie to właśnie Italia :D :wink:

Pozdrawiam
Krzysiek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.08.2016 10:57

mysza73 napisał(a):A czy Ty przypadkiem w tym roku też nie byłeś gdzieś w pobliżu? (albo coś mi się uroiło :oops: )

Miało być połączenie służbowego wyjazdu z wakacyjnym ( takie małe rozwinięcie, raczej środek i północ , bez obcasa :wink: ) , ale nic z tego nie wyszło i trzeba było zadowolić się Rumunią i tym co "opodal" , a lato będzie dopiero w grudniu i styczniu . . .

Patrzę na Twój obcas i powstaje chytry plan :mrgreen: na jesień przyszłego roku , ale ( jak każdy plan ) musi "dojrzeć" . . .

Pozdrawiam
Piotr
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 21.08.2016 16:51

Cześć !

Jakby co to jestem tu i czytam i oglądam Twoją relację 8)
Fajna ta Apulia.

Ja się właśnie zabieram za pisanie mojej relacji z tegorocznych Alp, tylko muszę tytuł wymyślić :roll:

Pozdrawiam :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2016 16:58

arko2007 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Mam nadzieję, że zostaniesz do końca, bo najfajniejsze miejsca (według mnie :smo: ) dopiero będą ... :oczko_usmiech:

Jasne... Twoja relacja sprawiła że zapaliła mi się lampka :idea:
Myślę o przyszłym roku, a nuż będzie to właśnie Italia :D :wink:

Pozdrawiam
Krzysiek

Oby tylko ta lampka za szybko nie zgasła ... :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2016 17:01

piotrf napisał(a):
mysza73 napisał(a):A czy Ty przypadkiem w tym roku też nie byłeś gdzieś w pobliżu? (albo coś mi się uroiło :oops: )

Miało być połączenie służbowego wyjazdu z wakacyjnym ( takie małe rozwinięcie, raczej środek i północ , bez obcasa :wink: ) , ale nic z tego nie wyszło i trzeba było zadowolić się Rumunią i tym co "opodal" , a lato będzie dopiero w grudniu i styczniu . . .

Patrzę na Twój obcas i powstaje chytry plan :mrgreen: na jesień przyszłego roku , ale ( jak każdy plan ) musi "dojrzeć" . . .

Pozdrawiam
Piotr

Czyli ten obcas u Ciebie trochę mi się uroił ... :wink: ,
a plan ... oby dojrzał odpowiednio ... :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2016 17:03

Piter_M napisał(a):Cześć !

Jakby co to jestem tu i czytam i oglądam Twoją relację 8)
Fajna ta Apulia.

Ja się właśnie zabieram za pisanie mojej relacji z tegorocznych Alp, tylko muszę tytuł wymyślić :roll:

Pozdrawiam :papa:

Co tam tytuł ... zaczynaj pisać relację ... :mrgreen:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 21.08.2016 17:57

mysza73 napisał(a):
ajdadi napisał(a):
mysza73 napisał(a):Fajne to Lecce, co ... :oczko_usmiech:

...i jak tu się nie zgodzić... :papa:

figusek napisał(a):
ajdadi napisał(a):
mysza73 napisał(a):Fajne to Lecce, co ... :oczko_usmiech:

...i jak tu się nie zgodzić... :papa:

Bardzo fajne :)

Proszę, proszę, jakie zgodne towarzystwo ... :lol:

CinnamonGirl napisał(a):
mysza73 napisał(a):Cynamonka ...8O 8O 8O ,
chyba sto lat Cię nie widziałam :roll: ,
jak tam mała Cynamoneczka :P , była już w Cro 8) ?

Za rok bedzie ;) taki jest plan. Wczesniej nie mielismy jak dojechac ;)

Mala Cynamoneczka juz nie taka mala i bardzo charakterna ;)
Wrocolam i przeczesuje forum pod katem potencjalnej miejscowki ;) ale raczej gdzies wyzej. Poki co czytam o Rogoznicy ;)

A ten charakterek to po mamusi? :smo:
A Rogożnica to bardzo dobry pomysł ... :D

Po mamusi ;) :twisted:

Mysza wy chyba byliscie w rogoznicy hmm tak mi sie cos kojarzy. Czy rzucil wam sie tam w oczy jakis plac zabaw?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.08.2016 18:26

CinnamonGirl napisał(a):Mysza wy chyba byliscie w rogoznicy hmm tak mi sie cos kojarzy. Czy rzucil wam sie tam w oczy jakis plac zabaw?
Ja nie mysza, ale też byłam, w 2011 jakoś takiego typowego miejskiego placu zabaw to nie kojarzę... Ale może w wątku o Rogoznicy aktualni bywalcy mają świeże info. Wiem na na półwyspie powstał lawendowy labirynt :D

Edit: z ciekawości zajrzałam (bo R. to dla mnie jedna z ciekawszych miejscowości) do wątku i info, że są dmuchańce i trampoliny. I teraz czego Ty szukasz dla swojej małej?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 21.08.2016 21:00

piekara114 napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a):Mysza wy chyba byliscie w rogoznicy hmm tak mi sie cos kojarzy. Czy rzucil wam sie tam w oczy jakis plac zabaw?
Ja nie mysza, ale też byłam, w 2011 jakoś takiego typowego miejskiego placu zabaw to nie kojarzę... Ale może w wątku o Rogoznicy aktualni bywalcy mają świeże info. Wiem na na półwyspie powstał lawendowy labirynt :D

Edit: z ciekawości zajrzałam (bo R. to dla mnie jedna z ciekawszych miejscowości) do wątku i info, że są dmuchańce i trampoliny. I teraz czego Ty szukasz dla swojej małej?

TEn labirynt to taki laewndowy lawendowy? z praawdziwej lawendy? Pytam bo z towarzyszką podrózy mamy bzika na punkcie lawendy a to ze tak powiem pieczętuje wybór miejsca :p

Dzięki za linka do wątku o Rogoźnicy. Co do placu zabaw to wiesz jakaś huśtawka, zjeżdzalnia, drabinki ;) choc dziecię oczywiście nie pogardzi dmuchańcami i tranpoliną ;P wręcz będzie zachwycone, w przeciwieństwie do mojej kieszeni ip
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.08.2016 21:29

CinnamonGirl napisał(a):TEn labirynt to taki laewndowy lawendowy? z praawdziwej lawendy? Pytam bo z towarzyszką podrózy mamy bzika na punkcie lawendy a to ze tak powiem pieczętuje wybór miejsca :p

Podobno tak, za moich czasów nie było, jest o tym w wątku o Rog. i na mapie widać

Przerzućmy się może do właściwego wątku, bo nas autorka rano pogoni, oczywiście jak zje princessę kokosową :mrgreen: Ps. [ur0=https://www.cro.pl/post942552.html#p942552l]pyszne kalmary[/url] są w R.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.08.2016 07:18

mysza73 napisał(a):Nie tylko parkować w Apulii można gratisowo ... :wink:

Ooooo, to bardzo mi się spodobało... i to w sezonie :cool:

Przez moment (wczoraj) przyszło mi do głowy by się na wrześniowy urlop wybrać do Apulii...
Ale tam jest tyyyyyyyle do zwiedzania (co widać i u Ciebie), a my już się nazwiedzaliśmy w tym roku, że chyba tradycyjnie pojedziemy odpocząć do Grecji...
Ale Apulia piękna jest :idea: i zawsze będzie brana pod uwagę 8O
mysza73 napisał(a):miejsce, gdzie stykają się dwa morza

Też widzieliśmy niedawno takie miejsce :mrgreen:
Tylko trochę inne te morza były :wink: :D

Pozdrawiam
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2016 07:42

piekara114 napisał(a):
Przerzućmy się może do właściwego wątku, bo nas autorka rano pogoni, oczywiście jak zje princessę kokosową :mrgreen: Ps. pyszne kalmary są w R.

Princessę właśnie zjdłam ... :oczko_usmiech: ,
ale nikogo gonić nie będę :smo: ,

W Rogoznicy byłam daaaaawno temu ... i jedyny plac zabaw jaki pamiętam to taki ... :oops:
Obrazek

kulka53 napisał(a):Przez moment (wczoraj) przyszło mi do głowy by się na wrześniowy urlop wybrać do Apulii...
Ale tam jest tyyyyyyyle do zwiedzania (co widać i u Ciebie), a my już się nazwiedzaliśmy w tym roku, że chyba tradycyjnie pojedziemy odpocząć do Grecji...

Pozdrawiam

Ja koniecznie muszę sprawdzić co Was tak do tej Grecji ciągnie ... :oczko_usmiech: :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2016 12:45

"WAKACJE W SANDAŁACH NA OBCASIE"

ciąg dalszy ...

LECCE

Idziemy dalej ... zaglądając to tu, to tam ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak nie wiadomo kiedy dochodzimy do Piazza Sant’Oronzo

Przestroga dla uczących się ... :oczko_usmiech:
Na środku placu znajduje się pokaźnych rozmiarów mozaika przedstawiająca salentyńską wilczycę (i jednocześnie herb Lecce). Nazwa miasta wywodzi się od łacińskiego Lupiae (a lupia to po łacinie właśnie „wilczyca”). Istnieje przesąd, wedle którego nie powinno się wchodzić na mozaikę, tylko obejść ją dość szerokim łukiem. Nakaz ten dotyczy głównie studentów zbliżających się do egzaminu magisterskiego – podobno przejście „po wilczycy” przynosi uczelnianego pecha i przekłada się na nieprędkie uzyskanie dyplomu ...

Obrazek

Stoi tu również statua patrona miasta św. Oronzo

Obrazek

Obrazek

Miłośnicy "kamieni" znajdą tu też coś dla siebie, a mianowicie pozostałości po rzymskim teatrze, które pochodzą z II w. n.e.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za ruinami amfiteatru wznosi się Palazzo del Seggio

Obrazek

Teraz trochę okienek i balkoników ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:mrgreen:
Obrazek

I tak oto doszliśmy do Porta Napoli
Obrazek

W następnym odcinku trochę "baroku z Lecce" ... :mrgreen:

:papa:
Ostatnio edytowano 27.09.2018 11:36 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.08.2016 12:52

mysza73 napisał(a):Idziemy dalej ... zaglądając to tu, to tam ...

... też mamy taki styl zwiedzania i zaglądamy to tu, to tam ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.08.2016 14:02

I tu i tam podobało mi się , możemy iść dalej 8)

A z planami jest jak z winem - długo dojrzewające mają znacznie więcej do zaoferowania :smo:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Wakacje w sandałach na OBCASIE ;-) - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone