Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje w Orebicu i Drasnicach

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 26.07.2007 07:04

Danka napisała:
toudee i jego żonie Beacie za miły wieczór spędzony w Orebicu

My również mile wspominamy to spotkanie.
Pozdrawiamy serdecznie i do następnego spotkania - mam nadzieję, że na jednym z cromaniackich zjazdów.
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 26.07.2007 17:07

Wysłałam do Ciebie maila, ale dostałam zwrotną wiadomość, że coś tam się nie powiodło i stąd nie mam pewności, że go dostałaś. Podaję więc swój adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. :wink:
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 30.07.2007 12:07

Z prawdziwą przyjemnością przeczytałem relację. Tym bardziej, że byłem jej częścią :D Zazdroszczę pamięci i lekkości pióra. Wielkie dzięki za wspólnie spędzone chwile. Choć przygody przytrafiły się nie tylko z kategorii "bajkowych" :wink:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 14.01.2008 10:56

Danka Wybieram się w tym roku do Orebica, może podzieliłabyś się namiarami na apartament, w którym byłaś lub może jakiegoś linka z tego miejsca? adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 14.01.2008 12:09

No proszę.. Dzięki temu, że Adam, K podniósł relację, to i ja ją wreszcie przeczytałam, bo kiedy ją pisałaś, to ja włóczyłam się po jakichś mesetach hiszpańskich :lol:

Fajnie było poczytać - o miejscach znanych i nieznanych. Do Mostaru - eeeech - zawsze chętnie wrócę :lol: Te wodospady Kravica mnie jeszcze kuszą...

Serdeczności Danuśko!!! :wink: :D :D :D :papa:

PS. Ja nigdy nie pamiętam, co ile (z jedzonka) kosztowało w sklepie (mało jem to i mało kupuję :twisted: ) ale wiem, że to zawsze bardzo przydatne. Fajnie, że to napisałaś :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.01.2008 12:22

shtriga napisał(a): Te wodospady Kravica mnie jeszcze kuszą...

37 sekund kuszenia... :lol:
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 14.01.2008 15:16

Adam,K napisał(a):Danka Wybieram się w tym roku do Orebica, może podzieliłabyś się namiarami na apartament, w którym byłaś lub może jakiegoś linka z tego miejsca? adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

strony internetowej nie mają , poszukam wizytówki to prześlę adres i telefony...
to takie starsze małżeństwo , od poźnej jesieni , do marca mieszkają w Berlinie, dokąd wyjechali parenaście lat temu za pracą, a w sezonie wracają do Chorwacji

apartamenty są bardzo ładnie urządzone i co dla nas było ważne położone niedaleko Trstenicy
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 14.01.2008 15:20

shtriga napisał(a):No proszę.. Dzięki temu, że Adam, K podniósł relację, to i ja ją wreszcie przeczytałam, bo kiedy ją pisałaś, to ja włóczyłam się po jakichś mesetach hiszpańskich :lol:

Fajnie było poczytać - o miejscach znanych i nieznanych. Do Mostaru - eeeech - zawsze chętnie wrócę :lol: Te wodospady Kravica mnie jeszcze kuszą...

Serdeczności Danuśko!!! :wink: :D :D :D :papa:

PS. Ja nigdy nie pamiętam, co ile (z jedzonka) kosztowało w sklepie (mało jem to i mało kupuję :twisted: ) ale wiem, że to zawsze bardzo przydatne. Fajnie, że to napisałaś :)

Ja to mam sklerozę , ale zbieralam rachunki i pisząc te parę zdań , korzystałam ze ściąg , jadąc przed sezonem , sądziłam , że może to być przydatne

Wodospady ... ciekawe miejsce... takie jeszcze dziewicze , a dla moich dziewczyn frajdą była możliwośc kąpieli , czy wejścia pod wodospad ...kto w pobliżu to zachęcam do odwiedzenia...

:papa:
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 24.01.2008 12:24

Danka, a skad wiedzialaś jak wejść czy dojechać na górę św. Eliasza, masz ajkieś mapy peliesaca albo cuś?

jadę w tym roku do Trstenika
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 27.01.2008 18:47

dg napisał(a):Danka, a skad wiedzialaś jak wejść czy dojechać na górę św. Eliasza, masz ajkieś mapy peliesaca albo cuś?

jadę w tym roku do Trstenika

mapę mam taką ogólną, a od naszych gospodarzy dostałam taki plakat - reklamówkę Peljesaca , na której były dość dobrze oznaczone szlaki...

tak jak pisałam w relacji , jeżeli intresuje Cię wejście do samostanu , to jadąc główną drogą z Orebica kieruj się na Viganj, po prawej stronie będzie ostry zakręt i dróżka prowadząca do samostanu / mniej , więcej na wysokości hoteli Bellevue, Komodor/
można wjechać autem lub podejśc na piechotę , pamiętaj tylko , że klasztor i muzeum czynne od16.00-19.00 oraz w godzinach dopołudniowych...
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 28.01.2008 07:48

Interesuje mne wejście na tą góe oraz na górę (cholender zapomnialem nazwy) w okolicacg Zuljany ale ni chciałbym bładzić a obawiam sieże tram szlaków turystycznych to za bardzo nie ma.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.01.2008 08:24

Fajny opis (oraz zdjęcia i mapka) ze zdobywania sv. Ilije dał nam Buber w swojej wspaniałej relacji
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 20.04.2008 18:30

Danka napisał(a):Obrazek

Jest przed 9.00 pojawia się realna szansa zdążenia na prom
/ 10.15/ z Ploce do Trpanja . Jesteśmy na przeprawie promowej tuż przed 10.00 , pani sprzedaje nam bilety/ osoba dorosła 28 kun, dziecko do lat 12 -14 kun , samochód 96 kun/ , pani spytała się ile lat ma dziecko i za Dominikę / 7 lat/ nie policzyła. Ustawiamy się w kolejce, ale szanse na miejsce na promie są marne , ponieważ przed nami kilkanaście samochodów osobowych i ciężarówki. Niestety nie mieścimy się na promie , ale jesteśmy pierwsi na następny / o12.30/ , zamykamy autko i idziemy do banku oraz coś zjeść. Kurs w banku 1 euro=7,27 kun .Siadamy pod palmami „Restoran Ruza”, czekając na zamówienie delektujemy się pięknymi widokami , pogoda oczywiście przepiękna .Duża pizza to 30 kun, naleśniki/ trzy/ 15 kun , omlet z dodatkami 25 kun , piwo 14 kun, sprite 12 kun , mineralna /0,25/ 7 kun , sok pomarańczowy 12 kun . Następnie udajemy się do Studenaca , pooglądać ceny , kupujemy pieczywo/ chleb 5,35 kun/ i zdążamy w kierunku samochodu. Po załadowaniu się na prom , idziemy na górny pokład , gdzie podziwiamy widoki i odpoczywamy.

Obrazek

Przed godziną 14.00 jesteśmy w Trpanju , skąd kierujemy się do Orebica. Po paru serpentynkach przed naszymi oczami Jadran. Zatrzymujemy się przy głównej plaży Trscenicy i idziemy szukać apartamentu. Założeniem było znalezienie czegoś w pobliżu plaży , przy ulicy Trscenickiej znajdujemy ładny domek , jest gospodyni wchodzimy , pytamy o wolne apartamenty, ma duży apartament/ 2 pokoje/ z klimatyzacją , osobnym wejściem , bardzo ładnym i dużym tarasem 40 euro za 4 osoby z taksą klimatyczną. Bierzemy , potem szybkie wypakowanie rzeczy , kąpiel w morzu i wczesnym wieczorem idziemy spać. Co mnie zaskoczyło to dość duża liczba wczasowiczów , przy każdej posesji po 3,4 auta. W tym dużo samochodów z polską rejestracją.

Obrazek

Witaj, w tym roku wybieram się z rodzinka do Orebica, a Twoja kwatera wygląda bardzo zachęcająco. Czy możesz podac bliższe szczegóły, adres telefon, dokładniejszy opis warunków.
karaga
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karaga » 05.06.2008 11:44

masz moze namiar na to kwatere jeszcze? z gory dziekuje

/ 10.15/ z Ploce do Trpanja . Jesteśmy na przeprawie promowej tuż przed 10.00 , pani sprzedaje nam bilety/ osoba dorosła 28 kun, dziecko do lat 12 -14 kun , samochód 96 kun/ , pani spytała się ile lat ma dziecko i za Dominikę / 7 lat/ nie policzyła. Ustawiamy się w kolejce, ale szanse na miejsce na promie są marne , ponieważ przed nami kilkanaście samochodów osobowych i ciężarówki. Niestety nie mieścimy się na promie , ale jesteśmy pierwsi na następny / o12.30/ , zamykamy autko i idziemy do banku oraz coś zjeść. Kurs w banku 1 euro=7,27 kun .Siadamy pod palmami „Restoran Ruza”, czekając na zamówienie delektujemy się pięknymi widokami , pogoda oczywiście przepiękna .Duża pizza to 30 kun, naleśniki/ trzy/ 15 kun , omlet z dodatkami 25 kun , piwo 14 kun, sprite 12 kun , mineralna /0,25/ 7 kun , sok pomarańczowy 12 kun . Następnie udajemy się do Studenaca , pooglądać ceny , kupujemy pieczywo/ chleb 5,35 kun/ i zdążamy w kierunku samochodu. Po załadowaniu się na prom , idziemy na górny pokład , gdzie podziwiamy widoki i odpoczywamy.

Obrazek

Przed godziną 14.00 jesteśmy w Trpanju , skąd kierujemy się do Orebica. Po paru serpentynkach przed naszymi oczami Jadran. Zatrzymujemy się przy głównej plaży Trscenicy i idziemy szukać apartamentu. Założeniem było znalezienie czegoś w pobliżu plaży , przy ulicy Trscenickiej znajdujemy ładny domek , jest gospodyni wchodzimy , pytamy o wolne apartamenty, ma duży apartament/ 2 pokoje/ z klimatyzacją , osobnym wejściem , bardzo ładnym i dużym tarasem 40 euro za 4 osoby z taksą klimatyczną. Bierzemy , potem szybkie wypakowanie rzeczy , kąpiel w morzu i wczesnym wieczorem idziemy spać. Co mnie zaskoczyło to dość duża liczba wczasowiczów , przy każdej posesji po 3,4 auta. W tym dużo samochodów z polską rejestracją.

Obrazek
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 05.06.2008 18:58

zauroczona napisał(a):

Obrazek

Obrazek

Witaj, w tym roku wybieram się z rodzinka do Orebica, a Twoja kwatera wygląda bardzo zachęcająco. Czy możesz podac bliższe szczegóły, adres telefon, dokładniejszy opis warunków.

przeoczyłam Twój post , jeżeli interesują Cię namiary podaj meila to napiszę adres i telefon
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży