Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... Korfu, Thassos, a może Chalkidiki........ Lefkada :) ?

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
nightmare00000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nightmare00000 » 04.01.2013 13:39

Witam,

Powoli trzeba zacząć rozglądać się za kierunkami na wakacje 2013. Po kilku latach w Chorwacji, można dla odmiany pojechać w inne miejsce. Dojazd samochodem, więc szykuje się długa podróż.
Jak polecacie szukać, z jakich stron korzystacie, aby znaleźć jakieś fajne, tanie apartamenty prywatne?

Najbardziej skłaniam się ku Korfu lub Thassos. Na jakie miejscowości tam zwrócić uwagę, chodzi o nie jakieś imprezownie, tylko raczej spokojne wypoczynkowe mieściny gdzie można osiąść i w spokoju odpoczywać na plaży.

A może ktoś jest w stanie polecić jakieś adresy do gospodarzy, u jakich był na Korfu lub Thassos?

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 06.01.2013 03:00 przez nightmare00000, łącznie edytowano 1 raz
piter83pl
Cromaniak
Re: Wakacje w Grecji: Korfu, Thassos, a może Chalkidiki?

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 04.01.2013 16:28

Odpuść sobie Korfu, może i nie jest tam źle, ale jak już jechać tyle kilometrów to Lefkada jest dużo ładniejsza, a niewiele dalej.
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.01.2013 17:58

Nie byłem na Korfu, sam chciałbym zobaczyć ,ale Lefkadę mogę szczerze polecić , chociaż wolałbym zebys wybrał Korfu i zrobił relację jak było ;)
nightmare00000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nightmare00000 » 04.01.2013 19:59

A gdzie polecacie szukać kwater prywatnych np. na Lefkadzie? Jakaś polecana strona, zaufani gospodarze? :)

Jak ceny za zakwaterowanie mają się do cen w Chorwacji?

Pozdrawiam.
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.01.2013 20:22

A jaki termin Cię interesuje? Bo nie wiem czy mi nie podbierzesz miejscówki ;)
nightmare00000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nightmare00000 » 04.01.2013 21:56

Wyjazd na początku sierpnia :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2013 22:56

piter83pl napisał(a):Odpuść sobie Korfu, może i nie jest tam źle, ale jak już jechać tyle kilometrów to Lefkada jest dużo ładniejsza, a niewiele dalej.

Mam takie same odczucia co do Korfu -nie zachwycilo a nawet ciutenke ..rozczarowalo no ale to moze kwestia ....gustu.
Lefkada natomiast warta jest grzechu :D
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 05.01.2013 13:14

nightmare00000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nightmare00000 » 06.01.2013 02:59

Dzięki za link.

Czy jest na forum jakaś relacja z Lefkady, bo szukałem i na nic się nie natknąłem :roll: .

Na jakie miejscowości zwrócić uwagę na Lefkadzie, szukając zakwaterowania. Chodzi o spokojne mieściny :).
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.01.2013 03:14

nightmare00000 napisał(a):Czy jest na forum jakaś relacja z Lefkady, bo szukałem i na nic się nie natknąłem :roll: .

Lefkada :D
Grecja
Wyspy Jońskie :D

Coś słabo szukałeś.. :wink:
nightmare00000
Turysta
Re: ... Korfu, Thassos, a może Chalkidiki........ Lefkada :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) nightmare00000 » 06.01.2013 13:07

Coś słabo szukałem w takim razie :oops: .
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 06.01.2013 15:21

Witam

Byliśmy na Lefkadzie pod koniec sierpnia. Bardzo nam się podobało. Plaże (zach. wybrzeże) to po prostu rewelacja.
Mieszkaliśmy w Agios Nikitas - bardzo spokojna i niezbyt duża miejscowość. Za pokój (3 os.)z aneksem kuchennym, tarasikiem i klimatyzacją płaciliśmy 45E (w znalezieniu pomagała nam osoba, która tam pracuje ).
Pewnym minusem są niewielkie problemy z parkowaniem samochodu, przy apartamentach najczęściej nie ma parkingów, parkuje się na ulicy. W Agios Nikitas jest dość ładna plaża, natomiast niedaleko znajduje się rewelacyjna plaża Mylos. Można do niej dojść pieszo przez górę (ok. 20 min. intensywnego spaceru z rewelacyjnymi widokami) lub dopłynąć taksówką wodną. Na Lefkadzie nie ma zbyt wielu atrakcji architektonicznych do zwiedzania (twerdza Agia Mavra, monastyr Faneromeni).
Z innych kosztów - ceny w lokalnym mini markecie całkiem normalne (np. chleb 0,8 E), w tawernie za obiad (+dzbanek wina) płaciliśmy od 25 do 35 E, przy czym ta wyższa cena odnosi się do dużej ryby.
Ogólnie ludzie bardzo uprzejmi, i nie zauważyłem nigdzie zjawiska "stzyżenia baranów" czyli zdzierania z turystów gdzie tylko i jak się da.
Byliśmy wcześniej dwa razy w Chorwacji (Ciovo, Korcula) i wielu aspektach Lefkada wypadła korzystniej (pewno narażę się wielu osobom z tego forum)

Pozdrawiam
nightmare00000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nightmare00000 » 06.01.2013 16:54

Dziękuję za dotychczasowe porady :).

Czy lepiej szukać miejsca na zakwaterowanie na zachodniej czy wschodniej części wyspy? Gdzie ładniejsze widoki :D ?
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 06.01.2013 17:24

Witam,
w zeszłym roku byliśmy przez kilka dni na Thasos, w miejscowości Scala Potamia.
Ogólnie Thasos sprawia dość korzystne wrażenie, ale do zwiedzania nie ma zbyt dużo.
Atutem są piękne plaże i czyste morze.
Mieliśmy studio z aneksem kuchennym oraz małą łazienką za 30 E, około 200 metrów do plaży.
W okolicy dużo apartamentów w zróżnicowanych cenach.
nightmare00000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nightmare00000 » 12.01.2013 20:33

Chyba coraz bardziej skłaniam się ku Lefkadzie jako pierwszy wyjazd do Hellady :lol: .

Co do możliwości dojazdu, wiem o drodze lądowej, ale coś gdzieś wyczytałem, że można z Włoch promem. Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd do kąd prom płynie i ile orientacyjnie kosztuje bilet dla samochodu oraz na osobę. Gdyż myślałem, żeby zrobić tak, że w jedną stronę lądem, w drugą drogą wodną, jeżeli koszty promu nie będą aż tak bardzo przewyższać tych, które są na lądzie ( wliczając nocleg, opłaty na bramkach ).

Czy jeszcze ktoś mógłby polecić jakieś namiary na apartamenty na Lefkadzie? Z góry dziękuję :)
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies