napisał(a) Jacek 206 » 10.05.2016 20:14
satia napisał(a):Cześć psiarzom
wątek czytałam, ale nie znalazłam info. Paszport psu wyrobiłam. Ale: jedziemy na Peljesac, czyli przez Bośnię i Hercegowinę. Czy paszport psi z tej przyczyny musi być rejestrowany u powiatowego weterynarza? I czy Bośniacy, w drodze do Chorwacj,i tego wymagają? Mam czysty paszport prosto od weta, a boję się, że czegoś nie wiem. Wasze doświadczenia? Pozdrawiam (jadę za miesiąc)
Hej,
czystego paszportu się nie wydaje, muszą tam być wpisy o szczepieniu zwierzęcia w Twoim przypadku psa.
Wracając do zapytania, wymagane, szczepienia również przeciwko wściekliźnie nie starsze niż rok, minimum 21 dni przed wyjazdem,
oczywiście mikrochipem wszczepionym i numer wpisany w paszporcie.
Możesz płynąć promem Ploće-Trpanj
UWAGA: Obyś nie chciała jechać do Czarnogóry tam dodatkowo wymagane są:
Psy, koty i tchórze zwyczajne przywożone z krajów wysokiego ryzyka muszą spełniać następujące warunki:
muszą być oznaczone mikrochipem
muszą mieć świadectwo wydane przez weterynarza upoważnionego przez odpowiedni organ lub przy ponownym wjeździe do Republiki Chorwacji paszport (psy z Chorwacji)
muszą być szczepione przeciwko wściekliźnie
muszą zostać poddane badaniu na neutralizację przeciwciał poprzez miareczkowanie przynajmniej 0,5 IJ/ml na próbce pobranej przez uprawnionego weterynarza, najwcześniej 30 dni po szczepieniu i trzy miesiące przed przemieszczaniem, przeprowadzonym w uprawnionym do tego laboratorium, które można znaleźć na liście opublikowanej na następujących stronach internetowych:
Takie badanie przeprowadza się w kraju pochodzenia zwierzęcia. http://ec.europa.eu/food/animal/liveani ... val_en.htmOkres trzech miesięcy nie jest wymagany przy ponownym wjeździe zwierząt na terytorium Republiki Chorwacji, których paszport potwierdza, że miareczkowanie przeciwciał zostało wykonane z wynikiem pozytywnym zanim zwierzę opuściło Republikę Chorwacji.
Życzę udanych wakacji.
Jacek
ps. też jeżdżę z psem od wielu lat