Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje w Chorwacji z psem?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.03.2015 09:29

Alga napisał(a):A czy te plaże dla psów są tak samo urokliwe, zadbane, ładne, jak normalne, inne, plaże? Są one zazwyczaj kamieniste, piaszczyste, czy różnie to bywa? Jakie miejsce polecilibyście w Cro, myślimy raczej o Dalmacji Płn. lub Istra (gdzie są ładniejsze plaże,widoki, klimat, morze?) na pobyt z psem? chodzi mi właśnie o miejscowości/miasta w których będą i plaże dla psów, i możliwość wyjścia "na miasto" do lokalnych atrakcji, oraz tereny do pieszych wycieczek. Może jakaś wyspa?

Nie musisz szukać nominalnej "plaży dla psów"; wystarczy nie plażować na plażach "miejskich" lub tych oznaczonych zakazem. Plażuj na dzikich plażach, w pewnym oddaleniu od większych skupisk plażowiczów.
Pozdrawiam
Alga
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alga » 22.03.2015 12:39

Dzięki za odpowiedź. A czy ktoś mógłby polecić region lub miejscowość/miasteczko, które spełniałoby nasze warunki (marzenia ;)), ponieważ siedzę od kilku dni na forum, mapach, przewodnikach i nie mogę się zdecydować, gdzie pierwszy raz pojechać do Chorwacji...
Planujemy pojechać ostatni tydzień sierpnia lub 1 tydzień września, raczej bliżej niż dalej (tzn. raczej północ, środek Cro (do max. środkowej Dalmacji) i ze względu na psa (rasa średnia) zależy nam, aby:
- w miejscowości docelowej było wiele plaż (dzikich) czy zatoczek
- było dość blisko (spacerkiem) do miasteczka/ryneczku/centrum - do lokalnych atrakcji, restauracji, knajpek
- można było wybrać się na piesze wędrówki w takie "odludne miejsca", podziwiać przyrodę i krajobrazy (może odpowiednia będzie wyspa?)
- aby nie było tłumów (1 tydzień września to już chyba po sezonie?)

Wstępnie myśleliśmy o wyspie Krk np. Baska lub samo Krk, jednakże obawiamy się, że w tym okresie (wrzesień) będą deszcze (słyszeliśmy kilka takich opinii/rad) lub o wyspie Pag lub może Istra? (Zależy nam na plażach raczej kamienistych, pięknym morzu) lub o Biograd na Moru. Będę bardzo wdzięczna za rady! :)
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 22.03.2015 13:10

Alga napisał(a):(...) jednakże obawiamy się, że w tym okresie (wrzesień) będą deszcze (słyszeliśmy kilka takich opinii/rad) lub o wyspie Pag lub może Istra? (...)

Hmm, deszcz we wrześniu - to nie wiem. Ale na Istrii może być chłodno (ok 20-24 st C w dzień). Więc trzeba wybrać bardziej na południe.
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 22.03.2015 16:56

Belluna napisał(a):
AniaOP napisał(a):my mamy 2 bardzo duże psy (owczarki podhalańskie), byliśmy z nimi w Chorwacji raz, rezerwację na nocleg mieliśmy zrobioną dużo wcześniej i właściciel kwatery bez problemu zgodził się na ich obecność (bez dodatkowych opłat), wszędzie gdzie pojawialiśmy się z naszymi pupilami byliśmy bardzo przyjaźnie witani, w restauracjach proponowano wodę dla psów, na plażę mogli chodzić z nimi bo mieszkaliśmy w malutkiej miejscowości i tuż obok apartamentu mieliśmy kameralną plażę, na którą przychodziło zazwyczaj tylko kilka osób i po paru dniach wszyscy już byli zaprzyjaźnieni z naszymi psami ;) kolejnym razem pojechaliśmy już bez nich, bo jednak było dla nich za gorąco (mimo że był to czerwiec)

W jakiej miejscowości byliście? Bardzo proszę o namiar na Waszą miejscówkę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl . Skoro przyjęli Was z dwoma Podhalanami, to dwa Goldeny pewnie też przyjmą :lol:
Z góry dziękuję :)

Bardzo proszę o namiary adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Szukam kwatery dla nas - dwoje dorosłych i labradorka ;)
Ewelina S.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewelina S. » 15.04.2015 12:13

Witam wszystkich na forum:)
My też wybieramy się na wakacje ze znajomymi oraz z nasza niespełna 3 letnią labradorką. Wybieramy się na początku sierpnia w region Dalmacji północno-środkowej . Dokładnie miejsca nie mamy sprecyzowanego więc może na forum może ktoś poleci jakieś fajne miejsce noclegowe jak i ważne jest tez dla nas żeby poplażować sobie z psem.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 28.04.2015 09:40

Jako ,że wakacje zbliżają się coraz badziej (u mnie dzisiaj 100 ddw),mam jeszcze parę pytań do bywalców z psiakami,szczególnie tymi co nie mieszczą się w torebkach :wink: czy jest problem z miejscem w knajpce?oczywiście na dworze.Chcemy też powtórzyć Jeziora Plitvicke (byliśmy w 2011 roku ,ale młoda na rękach ,wózek dzigany na pusto no i czasu mało więc trasa minimum ) tam podobno można bez problemu z piesami wchodzić,ktoś sprawdzał w praktyce?
SYLWKA_2014
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SYLWKA_2014 » 28.04.2015 10:56

alutka9 napisał(a):Jako ,że wakacje zbliżają się coraz badziej (u mnie dzisiaj 100 ddw),mam jeszcze parę pytań do bywalców z psiakami,szczególnie tymi co nie mieszczą się w torebkach :wink: czy jest problem z miejscem w knajpce?oczywiście na dworze.Chcemy też powtórzyć Jeziora Plitvicke (byliśmy w 2011 roku ,ale młoda na rękach ,wózek dzigany na pusto no i czasu mało więc trasa minimum ) tam podobno można bez problemu z piesami wchodzić,ktoś sprawdzał w praktyce?

Bywalcem nie jestem, zaledwie dwa razy byłam - zawsze z naszą suczką Border Collie, ale i tak napiszę. Bo jestem bardzo za - zabieraniem zwierzaków ze sobą jeśli nie mamy kogoś bliskiego z kim pies dobrze czułby się w domu.
W restauracjach nie ma żadnego problemu, często pies pierwszy dostawał michę z woda niż my;-). Jeziora Plitvickie - formalnie nie ma problemu, ale w sezonie może to być kłopotliwe. My byliśmy przed sezonem, więc nie było problemu żeby poczekać aż ktoś przejdzie na zwężeniach - trzeba mieć jednak na uwadze, że nie każdy lubi psy.
Psie plaże często też są bardzo ładne i ludzie bez psów przychodzą na nie. Zawsze można też znaleźć dziką zatoczkę lub oddalić się nieco od innych żeby nie przeszkadzać.
W każdym bądź razie ważne, żeby na wakacje z psem jechał mądry właściciel - to my jesteśmy za niego odpowiedzialni. Jeśli zachowamy zdrowy rozsądek i kulturę, Chorwacja to raj dla psiarzy. Pozdrawiam cudne śierściuchy.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 28.04.2015 11:10

dziękuję za odpowiedź :)

jeszcze w kwestii formalnej :czytałam tu na forum o legalizacji paszportu psa,czy teraz jak Chorwacja jest w UE dalej jest to potrzebne? czy musi być w paszporcie zdjęcie psa (w rubryce jest nieobowiązkowe),nasza to na razie szczeniak i wiadomo że się zmieni,nawet od teraz do sierpnia to ponad trzy miesiące ,w naszej rasie to przepaść w wyglądzie psa 8O
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 28.04.2015 11:45

Zdjęcia w paszporcie psim nie jest konieczne :D . Chorwacja nie jest jeszcze w Schengen więc kontrola na granicy słoweńsko-chorwackiej może się zdarzyć. Nam się raz trafiła kontrola psich dokumentów :D . Legalizacja w Powiatowym Inspektoracie jest konieczna, bez tego paszport w ogóle jest nieważny. My przed wyjazdem robimy też wpis na str. 20-21 "Badania kliniczne" wg przepisów też wymagane.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 28.04.2015 11:49

Belluna napisał(a):Zdjęcia w paszporcie psim nie jest konieczne :D . Chorwacja nie jest jeszcze w Schengen więc kontrola na granicy słoweńsko-chorwackiej może się zdarzyć. Nam się raz trafiła kontrola psich dokumentów :D . Legalizacja w Powiatowym Inspektoracie jest konieczna, bez tego paszport w ogóle jest nieważny. My przed wyjazdem robimy też wpis na str. 20-21 "Badania kliniczne" wg przepisów też wymagane.

kto dokonuje wpisu,powiatowy czy wystarczy uprawniony lekarz weterynarii?

p.s. dzwoniłam do naszego powiatowego inspektoratu weterynarii i powiedziano mi że wyjeżdżając do UE nie ma potrzeby legalizacji paszportu,ale zapomniałam spytać o te badania kliniczne :evil:
Ostatnio edytowano 28.04.2015 11:53 przez alutka9, łącznie edytowano 1 raz
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 28.04.2015 11:50

Jeśli chodzi o "bywanie" w konobach to potwierdzam w całej rozciągłości :mrgreen: , że psy wszędzie mile widziane i to nie tylko kieszonkowe :D
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 28.04.2015 11:55

Na stronie 21 Legalizacja - Powiatowy Lekarz Weterynarii, robi się to wg mojej wiedzy tylko 1 raz, po wydaniu paszportu. Ten wpis z tego co pamiętam jest odpłatny. Tak się tylko zastanawiam po co na tej stronie jest tyle miejsc na wpisy legalizacyjne. Natomiast str. 20-21 powinno się na 24 h przed każdym wyjazdem za granicę.
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 28.04.2015 12:01

Co do legalizacji to faktycznie coś słyszałam, że do krajów Unii niby nie trzeba, chyba, że dany kraj sobie życzy, tylko które sobie ewentualnie życzą nikt nie wie, więc moim zdaniem lepiej raz to zrobić i mieć spokój.
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 28.04.2015 14:23

Z tęsknoty za Chorwacją przeglądam zdjęcia i właśnie coś na temat - psy w knajpach, wpadło mi w oko :mrgreen:
Tak więc, ku przestrodze - żeby Wam kelner nie zagłaskał psa na śmierć :mrgreen:
Załączniki:
IMG_9775.jpg
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 28.04.2015 15:54

cóż za błogostan w oczkach :D

a to nasze półroczne maleństwo :wink:
Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Wakacje w Chorwacji z psem? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone