Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje w Albanii

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Snooky
Podróżnik
Wakacje w Albanii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snooky » 10.07.2013 07:54

Witam wszystkich użytkowników :)
W tym roku (w sierpniu) planuję wyjazd do północnej Albanii . Brzydko wyglądałoby, gdybym powiedział, iż znudziła mi się Chorwacja. Wcale tak nie jest, jednak po corocznym pobycie w HR chiałbym raz odwiedzić Albanię . Przeczytałem na różnych stronach internetowych, że ceny są wiele niższe niż w HR, a jest w tym kraju równie pięknie .I dlatego piszę ten wątek. Mianowicie mam kilka nurtujących mnie pytań :
#1. Jak wyglądają ceny : jedzenia / paliwa (ON.) / Opłat za drogi / kwater ?
#2. Jak kształtują się ceny za wynajm kwater ?
#3. Czy dostępne są kwatery lub czy łatwo je znaleźć ?
#4. Jakie jest nastawienie turystów do Polaków ?
#5. Jaką trasą najlepiej się tam udać (chodzi mi o najszybszą trasę głównie Autostrady) . Czy można jechać bezpiecznie z Serbii przez Kosovo do Albanii czy lepiej przez Czarnogórę ?
#6. Czy w ALB są autostrady , jak tak to jakie są opłaty ?
#7. W jakim języku najlepiej porozumiewać się z tubylcami ? Po polsku ? Niestety nie znam albańskiego ani włoskiego, moja znajomość języków obcych kończy się na angielskim, niemieckim oraz rosyjskim.
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 10.07.2013 08:08

Tutaj napewno coś sobie ciekawego znajdziesz lub dopytasz.
albania-2010-rekonesans-z-przygodami-t41513.html
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 10.07.2013 13:21

Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 12.07.2013 00:39

Snooky, w zeszłym roku byłem na wakacjach w Albanii, co prawda na południu. Podaj mi swój mail, prześlę Ci garść informacji. Mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Pozdrowionka
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 14.07.2013 13:47

Witam,
podepnę się pod temat.
Czy ktoś wie jak w tym roku wygląda droga do Theth?
KOL w wątku (dziękuję za te relacje - natchnęły mnie do wyjazdu w tym roku do Albanii - jadę w sierpniu) o swoich podróżach w te rejony pisze, że w tym roku była zamknięta do maja.
Jadę zwykłą osobówką - ciekaw jestem czy dojadę?
Pozdrawiam Krzyś.
erde
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erde » 16.01.2014 21:08

No i jak tam Krzysiu dojechałeś? Podziel się aktualnymi informacjami o drodze.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.01.2014 21:31

erde napisał(a):No i jak tam Krzysiu dojechałeś? Podziel się aktualnymi informacjami o drodze.

Wprawdzie nie pierwszej świeżości, ale jakieś informacje znajdziesz też tutaj.

Pozdrawiam,
Wojtek
erde
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erde » 14.07.2014 13:47

Zapraszam na moją relację, także z przejazdu, do Albanii albania-relacja-z-jazdy-t46034.html
jesion
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jesion » 15.07.2014 11:39

To moja relacja z pobytu w Albanii w roku 2013.Może coś znajdziesz:
albania-przez-bosnie-chorwacje-i-czarnogore-t43689.html
Ceny w Albanii są nieco niższe niż w Polsce.Zarówno w restauracji jak i w sklepach.
Opłat za drogi nie ma.
Kwater na wynajem jest sporo.
Nastawieni do polaków bardzo pozytywne.Albańczycy to mili i uczynni ludzie.
Autostrady są bezpłatne.Choć nie do końca to autostrady w naszym rozumieniu.Na poboczu odbywa się handel na szeroką skalę.Na autostradzie często występują ronda.Stan nawierzchni bardzo dobry choć można się natknąć na niewielkie odcinki o gorszej nawierzchni zazwyczaj oznakowane.
W miejscowościach turystycznych można się dogadać po angielsku(restauracje,hotele,bazary).
Jak dla mnie język migowy był wystarczający więc na pewno dasz radę.

Powrót do Albania - Shqipëria

Wakacje w Albanii
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies