napisał(a) pap81 » 24.10.2021 08:48
Witam wszystkich ponownie
Po godzinie jazdy pociągiem wysiadamy na stacji Verona Porta Nuova. Krótka orientacja w terenie i z Google Maps kierujemy się w stronę atrakcji miasta gdzie Romeo podbijał do Julii. Do tej pory Włochy kojarzyłem z serialu Ośmiornica więc uważnie przyglądam się zabudowaniom wczuwając się w tutejszy klimat.
Spodobała mi się ta ulica.
Zbliża się pora obiadu więc pora przekąsić małe co nie co. W czasie moich przygotowań znalazłem polecaną restaurację w które stołują się głównie lokalsi. Pizzeria Bella Napoli zlokalizowana jest w jednej z bocznych uliczek .
Z czystym sumieniem mogę polecić tę restaurację. Teraz czas na dalsze zwiedzanie.
Kierujemy się w stronę starówki. W między czasie podziwiamy:
Most Scaligerów pod którym przepływa Adyga - naszą uwagę przykuwa mętno - jasny kolor wody.
Łuk Gawiuszów
Amfiteatr, który jest sercem kulturalnego życia Verony
Mimo upału z wielką przyjemnością kontynuujemy spacer.
Mimo pełni sezonu jest mało turystów. Słychać głównie język włoski i ... polski. To samo odczucie będzie towarzyszyło nam przy zwiedzaniu Padwy oraz Wenecji.
Wejście na podwórko gdzie znajduje się balkon na którym stała sobie Julia i wylewała hektolitry łez. Mimo w sumie małej kolejki nie wchodziliśmy do środka.
Za to udaliśmy się autobusem do centrum handlowego Adigeo.
Dla będących w temacie:
CDN...