Witam wszystkich!
Nowy na forum , a poza tym kompletnie zielony w temacie zeglowania i plywania jachtem motorowym. Poczytalem co nieco na forum, ale wiekszosc tematow jest pisanych przez ludzi majacych chociaz zielone pojecie o zeglowaniu, czego u mnie brakuje… Nie miejcie mi zatem za zle, jezeli pytania so glupowate.
W tym roku bylem na Chorwacji i pozyczylem na jeden dzien lodke z silnikiem 5k – nic wiekszego mi nie chcieli dac I tak bylo swietnie i postanowilem wynajac tam jacht za rok. Jacht motorowy z jedna lub dwiema kabinami tak na 3-4 osoby. Ceny najmu jachtow juz znam, ale nie wiem / nie umiem oszacowac innych kosztow i co jeszcze powienienem brac pod uwage. Planuje tygodniowy / 10-dniowy pobyt z plywaniem wzdluz wybrzeza, od wysepki do wysepki, portowanie w innej marinie kazdej nocy, zwiedzanie miasteczek etc. Na razie licze koszty najmu lodzi, jedzenia. Natomiast pojecia nie mam
- ile taka lodz pali, ile mam policzyc na tydzien / 10 dni
- jakie paliwo, gdzie sie tankuje (czytalem ze w marinach, czy w kazdej, czy to jest jakies skomplikowane, czy tak jak samochod?)
- jak sie odbywa stacjonowanie w marinach? Czy po prostu przyplywam, cumuje i tyle; czy trzeba cos rezerwowac, placic etc?
- co jezeli nie bedzie miejsca w marinie gdy tam przyplyne?
- czy wode mozna wymieniac w marinie? Czy to cos kosztuje? Czy mozna ta wode pic, czy to jest wode lazienkowa a pic lepiej butelkowa?
- prozaiczne pytanie, ale ludzkie – jak dzialaja prysznice, krany, toalety na takiej lodzi? Co sie dzieje z “nieczystosciami”? czy to sie jakos wymienia, czysci, odpompowuje w marinach?
- czy sa jakies inne koszty, ktorych nie wzialem pod uwage?
Chce sie za to zabrac pozadnie, wiec na razie zapisalem sie na kurs nawigacji – 60-cio godzinny, zaczynam jutro. Nastepnie bedzie kurs praktyczny na lodzi, potem licencja ICC i licencja na radio. Mieszkam w Irlandii, gdzie to wszystko bedzie mnie kosztowac jakies €1500, dlatego zanim zaczne te pieniadze wydawac, chcialbym byc w stanie oszacowac koszt takich wakacji. Boje sie, ze moze sie to okazac dziura bez dna, wiec lepiej wiedziec na co sie pisze.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin