napisał(a) Madziulka2112 » 28.06.2016 11:25
17 czerwiec - TROGIRRuszamy z Zadaru na południe. Oczywiście moje ulubione miejsce do robienia zdjęć z parkingu Hotelu Panorama z widokiem na Szybenik.
Po krótkiej przerwie, jedziemy dalej. Tym razem do Trogiru.
Do odwiedzenia Trogiru zbieraliśmy się od 2013 roku, jednak ciągle było nie po drodze. W tym roku było nam bardzo po drodze, więc nie odpuściliśmy. Zaparkowaliśmy auto i ruszyliśmy w drogę. Sam Trogir bardzo, bardzo ładny- nie bez powodu nazywany Małą Wenecją. Oczywiście pełen Azjatów obfotografujących dosłownie wszystko, czyli tak jak ja
. Wszystko warte było zatrzymania w obiektywie, budynki, detale, sztukateria po prostu wszystko. Te magiczne, wąskie uliczki jak na Korczuli, aż się proszą żeby w nie wejść i zobaczyć co skrywają.
Jak wcześniej pisałam, dzień wcześniej wiał silny wiatr i padał deszcz co spowodowało podniesienie poziomu wody i miejscami jej wylanie. Nam jak i wielu innym to jednak nie przeszkadzało w zwiedzaniu tego magicznego miasta.
P.s. warto uzbroić się w cierpliwość szczególnie w przeprawie autem przez most na Ciovo. My zatrzymaliśmy się na płatnym dużym parkingu przed mostem, obok targu. Darowaliśmy sobie stanie w korku w przeszło 30 stopniowym upale i dźwiękach klaksonów.
RivaRivaPrzepiękne sklepienie Loggi miejskiej [Gradska loža]Hit mody dekoratorskiej z XVI w... Brama Morska [Morska vrata] z 1593 r.Twierdza KamerlengoPrzepiękne uliczkiBaszta św. Marka [Kula sv. Marka] z XV w.Woda wystąpiła z brzegów przez wiatr i deszczCDN.