Z jak Zadar
Zadar to miasto, które w podczas pobytów w Chorwacji odwiedzaliśmy najczęściej.
W 2001 roku w czasie pobytu w Zatonie byliśmy w nim kilka razy, a następnie ponownie w 2004 roku podczas kolejnego tam pobytu. W 2006 roku byliśmy w Sveti Petar , ale mimo że do Zadaru było blisko, nie pojechaliśmy.
O mieście sporo pisałem w relacji z 2006 roku =
LINK dla chętnych
Na forum w innych relacjach Zadar też był nie raz opisywany, więc w tym odcinku tylko krótki opis wycieczki i kilka fotek, a na zakończenie dość spory akcent muzyczny.
i ZAGADKA
Do Zadaru wybraliśmy się wspólnie z Anią i Januszem ich samochodem, po drodze wstąpiliśmy do
GETRO w celu zrobienia zakupów (właśnie w Getro dostępne było piwo TOMISLAV, którego na próżno szukałem w sklepach w Pakoštane) a następnie po znalezieniu miejsca na zaparkowanie auta w pobliżu portu udaliśmy się spacerkiem na Stare Miasto.
Poniższe ujecie to już chyba czwarte w tym roku (trzy podobne zdjęcia widziałem na forum)
Urokliwe uliczki Zadaru
Kilka zabytkowych budowli
Promenada przy morskich organach
Morske orgulje
Pozdrav suncu
Widoczki z promenady
W drodze powrotnej na parking.
Miasto Zadar ma swój niepowtarzalny klimat i zawsze lubiłem po nim spacerować, natomiast kilku piosenkarzy chorwackich w nim urodzonych pięknie o swoim mieście śpiewa.
W Zadarze urodzili się Tomislav Ivcić, Dani Marsan, Mladen Grdovic, Zoran Jelenkovic, z miastem związana jest powstała w 1985 roku Klapa Intrade i Tomislav Bralić (z Klapą śpiewa od 1986 roku) oraz Klapa Zadarska Laterna powstała w 1987 roku.
Jako pierwszy kilka piosenek zaśpiewa nieżyjący już niestety Tomislav Ivcić (zginął w wypadku samochodowym w 1993 roku)
Tomislav Ivcić
-
Tamo gdje sam roden
-
Kalerarga
-
Zadarski kanal
Dani Marsan
-
Misto kraj mora
-
Zadnja noc u Zadru
-
Zadar u srcu mome
Mladen Grdovic
-
Zadre grade mix
-
Tu je moj dom
Zoran Jelenkovic
-
Sv.Donat i Kalerarga
-
Himna Zadra
Tomislav Bralic & Klapa Intrade
-
Balada o zadarskoj rivi
-
Zadar Grad u moru
Klapa Zadarska Laterna
-
Tija bi ti prici
-
Zadre grade, vilo moja
Na koniec jeszcze raz pierwsza piosenka Tomislava Ivcica, w zbiorowym wykonaniu piosenkarzy pochodzących z Zadaru.
KALERARGA
ZAGADKA: co to jest Kalerarga
CDN.