Letni Karnawał w Pakoštane
Jedną z atrakcji w czasie pobytu w Pakoštane był Letni Karnawał, w 2010 roku zorganizowany po raz trzeci w tym miasteczku. Wyczytałem o tym karnawale jeszcze w przed wyjazdem
TU
W trakcie tego karnawału ulicami miasteczka odbywa się pochód wakacyjnych gości oraz stałych mieszkańców miasteczka, poprzebieranych w różne wymyślne stroje.
Pochód kończy się ogólną zabawą dla wszystkich jego uczestników i obserwatorów.
Jedni z obserwatorów oczekujący na pochód przedstawieni, pora na przedstawienie uczestników pochodu.
Najlepiej przedstawią ich zdjęcia, choć nie wszystkie dobrej jakości, mimo to zapraszam.
Ok. godz. 20:00 pojawił się samochód otwierający pochód
a za nim jako pierwsze pojawiły się pakoške mażoretkinje
o po nich kolejni przebierańcy, jedni pieszo
a inni na samochodach
W pochodzie wzięło udział sześciu chłopców z Polski
Dużą grupą w pochodzie stanowili przedstawiciele Czech
Maszerowały młode dziewczyny
Oraz panie emerytki
Pojawiło się też kilka starych samochodów
Barwny korowód przeszedł uliczkami miasteczka dwa razy, a później na placu pod kościołem odbyła się ogólna zabawa dla wszystkich.
Do tańca przygrywał zespół muzyczny, jego wokalista śpiewał znane przeboje po angielsku i po włosku,
oraz piosenki najbardziej popularnych piosenkarzy chorwackich, były m.in.
Nadalina
Dalanacija u mom oku
Dalmatinac sam
Kome bi šumilo more moje sine
Najlepiej w trakcie zabawy prezentowały się Panie emerytki, zakosiły w tańcach wszystkich
Zabawa trwała do 24-tej, chciałem dotrzymać kroku emerytkom, ale żona ok. 23-ciej zaciągnęła mnie do apartamentu.
PS1 Na spotkaniu z FUX-em dowiedziałem się od niego, że tegoroczny karnawał był w porównaniu z zeszłorocznym mniej liczny i bardziej ubogi w wymyślne stroje.
PS2 Gdyby ktoś chciał sprawdzić jakie imprezy odbywają się w miejscach, gdzie planuje się pobyt to moja pomocnica poleca wpisać w google nazwę miasta i dogadanja n.p.:
Rovinj dogadanja
Biograd dogadanja
Makarska dogadanja
i można znaleźć w ten sposób kalendarz letnich imprez w danym miasteczku.
CDN