Spacery po Pakoštane, wczoraj i dziś
Pierwsze spacery po Pakoštane odbywaliśmy "wczoraj" czyli w 2005 roku podczas pobytu na kempingu Kozarica.
Nie posiadałem wtedy jeszcze aparatu cyfrowego, kilka zdjęć zostało wykonanych analogowym aparatem "komunijnym"syna i z tego powodu w pierwszej mojej relacji zamieszczonej na forum nie było fotek, ponadto nie miałem wtedy skanera, jak też i wiedzy, w jaki sposób zamieszczać zdjęcia w relacji.
Mimo usilnych poszukiwań, papierowych zdjęć w albumie z 2005 roku nie znalazłem wiele, większość z nich była wtedy zrobiona na wodospadach rzeki Krka, w miasteczku zaledwie kilka.
morska kąpiel 2005
słoneczna kąpiel 2005
degustacja piwa 2005
partyjka gry w kierki 2005
wieczorny spacer 2005
W 2006 roku obył się drugi "wczorajszy" spacer po Pakoštane, wtedy już miałem aparat cyfrowy i nauczyłem się wklejać zdjęcia, na potrzeby tego odcinka przenoszę dwa zamieszczone w relacji z pobytu w Sveti Petar.
portowa promenada
restauracja z basenem
Od pierwszego dnia tegorocznego pobytu w Pakoštane (i każdego następnego) idąc na plażę mijaliśmy obiekt przedstawiony powyżej, ale jego widok po czterech latach był przygnębiający.
Po "zasięgnięciu języka" okazało, się że obiekt ten powstał jako samowola budowlana, właściciel popadł w długi, zabrakło mu pieniędzy na ochronę, a jako że to "samowolka", to ma też problem z jego sprzedażą.
Zastanawiające jest tylko kto i po co dokonał takiej dewastacji.
Tak jak pisałem w poprzednim odcinku, po obiadokolacjach wychodziliśmy na miasto "spalać" kalorie i spacerując podziwialiśmy przydomowe ogródki, a aparat przy pomocy fotografa zrobił kilka zdjęć (z różnym skutkiem)
Palmy
Kaktusy
Kwiatki
Na wielu straganach przy nadmorskiej promenadzie można było oglądać i zakupić pamiątki m.in.
travaricę
bukiety z muszli po mule
lub lody
Podczas przerwy na ugaszenie pragnienia, przy restauracyjnych stolikach towarzyszyły nam koty
Wieczorami przy świetle księżyca
po pakoštastańskich uliczkach kursowała "ciuchcia" (bilety: osoba dorosła 20 kun, dzieci 10 kun)
Po spacerach między godziną 22:00 a 23:00 przychodziła pora na ostanie piwko przy muzyce
a przed zaśnięciem (i na koniec odcinka) słuchamy kilku piosnek "laku noć"
Darko Domijan - Laku noć Katarina
Colonia - Laku noć
Antonija Sola - Prica za laku noć
Miroslav Skoro - Laku noć Ljubavi
Dyaco - Noć
Dino Merlin - Laku noć moja mala barbiko
CDN (w następnym odcinku pora na przedstawienie kompanów do spacerowania i biesiadowania)