WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.
SPIS TREŚCI
1. PRZELOT DO ANTALYI
2. TURCJA cz.1
3. TURCJA cz.2 - trochę historii
4. TURCJA cz.3 Turcja współczesna - Mustafa Kemal http://turcjawsandalach.pl/content/mustafa-kemal
5. MIASTECZKO KEMER
6. PARK HOTEL *** all inclusive
7. KEMER - marina, parki, fontanny, pomniki, drzewa, kwiatki (oraz delfiny i kotki)
8. KEMER - plażowanie, pływanie, nadmorskie fotografowanie
9. KEMER - wycieczki fakultatywne
10. Wycieczka do Hierapolis i Pamukkale
cz.I Przejazd i zwiedzanie Hierapolis (ruin starożytnego miasta)
cz.II Zwiedzanie Pamukkale (Bawełnianego Zamku), kąpiel w basenie Kleopatry i powrót
11. Zakupy w Kemer
12. KAPADOCJA - kolebka cywilizacji tytułem wstępu
13.1 Wycieczka do Kapadocji - dzień pierwszy - KONYA
13.2 Wycieczka do Kapadocji - dzień pierwszy - PODZIEMNE MIASTA
13.3 Wycieczka do Kapadocji - dzień pierwszy - DWA PUNKTY WIDOKOWE, AVANOS
14.1 Wycieczka do Kapadocji - dzień drugi - BALONY i KOŚCIOŁY w GOREME
14.2 Wycieczka do Kapadocji - dzień drugi - PUNKTY WIDOKOWE, fabryka HANEM
14.3 Powrót i podsumowanie wycieczki
15. Kamyczki i promyczki
16. Powrót do kraju
17. Posumowanie wakacji w Turcji
WSTĘP
Po dziesięciu pobytach na wakacjach w Chorwacji jeżdżąc tam od 1997 roku własnym samochodem na różne kempingi z przerwą w 1999 r. (pobyt na Węgrzech, samochód, kemping) i w 2007 r. (pobyt w Grecji, autokar, apartament), na wakacje AD 2009 wybrałem się do Turcji, do miejscowości Kemer, przelot samolotem , pobyt w hotelu Park*** wyżywienie all inclusive.
Do "zdrady" Chorwacji (podobnie jak Wojana) namówili mnie znajomi, nawiasem mówiąc Ci sami, którzy w 1997 roku rzucili hasło pierwszego wyjazdu do Chorwacji (Oni byli później tylko dwa razy).
Dałem się skusić ofertą z biura Nowa Itaka, która końcem 2008 roku przyszła e-mailem na skrzynkę pocztową, zarówno do Nich, jak i do mnie.
Z oferty tej wybraliśmy dwutygodniowy pobyt w Kemer, w terminie 26.06.2009 - 10.07.2009 r. w hotelu Park, po promocyjnej grudniowej cenie 2275 zł od osoby, z gwarancją ceny przy wpłacie zaliczki do końca roku oraz z jedną wycieczką fakultatywną gratis.
Oferta Itaki
Za wyborem Kemer na riwierze tureckiej zadecydowało też położenie tej miejscowości u podnóża gór, a więc z widokami troszkę podobnymi jak w Dalmacji.
Kemer- zdjęcie z netu
Makarska- zdjęcie z netu
Na 40 dni przed planowanym terminem wczasów wpłaciliśmy resztę kwoty - i nastąpiło odliczanie dni do wyjazdu na urlop.
Po przyjeździe z wakacji 2008 zakupiłem puszkę-skarbonkę (skopiowałem pomysł Janusza "krakuscity")
do której wrzucałem (jak miałem) monety pięciozłotowe, otwarcie skarbonki nastąpiło w ostatnim dniu przed wyjazdem
i jak się okazało, uzbierała się całkiem przyzwoita sumka do wydania na wakacjach
W skarbonce, która wraz z monetami ważyła ok. 1 kg uzbierało się przez kilka miesięcy
160 monet pięciozłotowych, czyli kwota 800 zł
Polecam wszystkim, młodym i starym zakupić sobie skarbonkę i w ciągu roku wrzucać do niej pieniążki.
Ja nową puszkę-skarbonkę na wakacje 2010 (w Chorwacji lub w Turcji) zakupiłem i nie jest już pusta.
W piątek 26 czerwca nadszedł dzień wylotu na wakacje, ale z tym wylotem miałem nerwową przygodę
- mało brakowało, abym nie poleciał.
CDN.