WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.
5. Miasteczko KEMER
Tak jak już wcześniej pisałem, za podjęciem decyzji o wakacyjnym pobycie w Kemer zadecydowało między innymi jego położenie, widokowo przypominające Dalmację jeśli chodzi o góry okalające to miasteczko.
Kilka zdjęć Kemer z lotu ptaka znalezionych w necie
Natomiast widok ma morze jest całkiem inny niż w Dalmacji, żadnej wyspy lub wysepki na horyzoncie, ale widok na otwarte też na swój urok.
Kemer to jedno z
kliku miasteczek Riwiery Tureckie leżących na południowy zachód od Antalyi.
Leży w odległości ok. 50 km od Antalyi. Jeszcze w latach 1960-tych była to mała wioska rybacka, do której dostęp był tylko od strony morza. Dopiero w latach 1980-tych od strony Antalyi poprowadzono wzdłuż morza i przez góry drogę dojazdową (obecnie jest ona miejscami dwupasmowa), przekopano dwa krótkie tunele (drugie nitki tych tuneli w budowie) oraz zaczęto rozbudowę miasteczka.
Dojazd do Kemer w postaci slajdu
Obecnie Kemer liczy ok. 12 tys. stałych mieszkańców, natomiast w kilkudziesięciu hotelach, większych i mniejszych oferuje ok. 120 000 tys. miejsc noclegowych, i tu muszę napisać, że
hotele te są w większości okupowane przez turystów z Rosji.
Plan Kemer
Mapka większych hoteli w Kemer
Wzdłuż morza od strony portu w kierunku wschodnim ciągnie się promenada, przy której położone są liczne hotele 4 i 5 gwiazdkowe, każdy z nich posiada basen i własną plażę hotelową.
Ulice w miasteczku są szerokie, obsadzone pięknymi palmami (jedna ulica jest w ogóle wyłączona z ruchu pojazdów), na każdej ulicy kantory, restauracje i wiele sklepów z przeróżnym asortymentem.
O zakupach w sklepach napiszę w oddzielnym odcinku
Na głównej ulicy podczas spaceru można przywitać się z Syrenką
(ciekawe czy Syrenka z Kemer ma jakiś związek z Syrenka Warszawską)
Punktem charakterystycznym miasteczka jest Biała Wieża
na placu obok niej stoi pomnik Mustafy Kemala - Ataturka
między wieżą a pomnikiem z posadzki placu tryska fontanna.
Każde miasto i miasteczko na Riwierze Tureckiej ma swój symbol i tak np. symbolem Antalyi jest pomarańcza (dużo powierzchnia sadów pomarańczowych wokół miasta) natomiast symbolem Kemer jest owoc granatu.
Ponieważ miasteczko budowano w zasadzie od podstaw, w porównaniu z innymi miejscowościami ma swój klimat, pomimo tego, że jest to kurort wyłącznie nastawiony na turystów. Cechuje go niska zabudowa - najwyższe hotele mają po 5 pięter, są w miarę rozproszone od siebie co sprawia, że nie ma się wrażenia tłoku.
Poniżej kilka panoram miasteczka znalezionych w necie
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5-zimowa
W miasteczku jest wiele zieleni, są urządzone parki oraz pięknie ukwiecone posesje hoteli i domów.
Resztę kwiatów i drzew przedstawię w oddzielnym odcinku po wyborze kilkunastu zdjęć z ponad setki
Przy dobrej widoczności można zobaczyć szczyt góry Tahtali (2365 m.n,p.m.) z górną stacją kolejki linowej.
Dla osób lubiących imprezy do białego rana są w Kemer 4 nocne kluby, np.
AURA CLUB
W Klubie tym odbywają się m.in.
wybory Miss Kemer
W czasie mojego pobytu w Kemer 3 lipca 2009 r. odbyły się Miss Kemer 2009 lecz o nich nie wiedziałem, ponieważ nie znałem wcześniej
tego linku oraz nie widziałem afiszów zapowiadających te wybory.
Zapraszam na wejście do
jedengo z hoteli ***** w Kemer ja byłem w skromniejszym.
CD. PARK HOTEL *** (all inclusive)
PS W odcinku tym zapraszam m.in. na "coś" do brzucha i na taniec brzucha.