Janusz Bajcer napisał(a):piotrmks napisał(a):Te legende o samowystarczalnosci pewnie słyszałes od jakiegos Turka. trzeba przyznac potrafia czasami przeszarżować. Najpierw podaj definicje samowystarczalności. Ale obawiam sie, ze niezaleznie jaka znajdziesz, to bzdura. po pierwsze ropa. Po drugie złoto.Itd. Poza tym jak przypominam sobie to armia jest wyposazona głównie w amerykańską broń.
Turcja to państwo o dużym deficycie budzetowym i ogromnych wydatkach na armie. Pierwszy kwartal tego roku to ogromna zapasc w Turcji. Hmm nie widzialem tego ale coz to statystyka.
Skad wiec legenda o samowystarczalnosci? ja slyszalem ja w wersji, ze Turcja moze wyprodukowac kazdy rodzaj zywnosci. I to chyba prawda. Klimat sprawia ze rosnie bawelna, ryz i banany ale rowniez zboza i truskawki. No moze zurawiny nie uprawiaja.
Natomiast tekst o liberalizmi i tolerancji religijnej swiadczy, ze nie masz zupelnie pojecia o czym piszesz. Pewnie tez nie wiesz skad sie wział zakaz propagowania symboliki religijne (jezeli rzeczywiscie jest).
Proponuje najpierw troche lektur a potem wypowiadac sie o Turcji.
A ja proponuję pisząc tak długi tekst , napisać go po polsku, czyli z polskimi literkami
Postaram się. A krótkie można pisać nie dbając o nasze ogonki?