WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.
2. TURCJA cz.1
Turcja - dane ogólne
Dewiza polityczna: (Atatürk - Pokój w Ojczyźnie, Pokój na Świecie)
Język urzędowy: turecki
Stolica: Ankara
Ustrój polityczny: Republika
Głowa państwa Prezydent: Abdullah Gül
Szef rządu Premier: Recep Tayyip Erdogan
Powierzchnia
- całkowita: 780 580 km2
- wody śródlądowe: 0,3%
Liczba ludności: (2007)
- całkowita: 71 160 0001
- dodatkowo trzeba doliczyć ok.2 milionów koczowników żyjących we wschodniej Turcji oraz liczną ok. 3 milionową mniejszość turecką żyjącą w Niemczech
- gęstość zaludnienia: 92 osób/km2
Powstanie: Imperium osmańskie: 1299
Turcja: 29 października 1923
Religia dominująca: Islam
Jednostka monetarna: Nowa lira turecka (YTL)
Strefa czasowa: UTC +2 - zima ; UTC +3 - lato
Domena internetowa: tr
Kod samochodowy: TR
Kod telefoniczny: +90
Największe miasta: Stambuł, Ankara, Izmir, Bursa, Adana, Gaziantep, Konya. Antalya
Najwyższy punkt: Ararat 5165 m n.p.m.
Podział administracyjny: 67 prowincji (iller)
Narodowości: Turcy ok. 86%, Kurdowie ok. 11%, Arabowie ok. 2%
Wyznania: muzułmanie (gł. sunnici)) 99%
Turcja to kraj, o którym przed wyjazdem miałem tylko fragmentaryczną wiedzę.
Po podjęciu decyzji o wakacjach w tym kraju coś nie coś o nim poczytałem, na dwóch wycieczkach fakultatywnych przewodniczki też ciekawie o nim opowiadały, więc może kilka zdań o Turcji pozwolę sobie tu napisać.
Symbolika flagi tureckiej znajduje wyjaśnienie w legendzie o czasach wojny turecko-greckiej (1920-1922).
Po zaciętych walkach tureccy żołnierze szukali nocą na polu bitwy swych poległych towarzyszy. Znaleźli ich w kałużach krwi. Jasno świecił księżyc i gwiazda polarna.
Istiklâl Marsi (Marsz Niepodległości) jest od 1921 roku hymnem państwowym Turcji.
Tekst hymnu
Nie obawiajcie się i nie bądźcie posępni, purpurowa flaga nigdy nie wypłowieje.
Ona jest ostatnim niegasnącym ogniskiem naszego narodu.
Moja narodowa gwiazda zawsze będzie świecić,
ona jest gwiazdą mojego narodu i moją gwiazdą.
Nie martw się półksiężycu, bo gotów jestem poświęcić się dla ciebie.
Uśmiechnij się nad bohaterskim narodem, czemu ten gniew.
Jeśli będziesz zagniewany, nasze bohaterskie przelanie krwi będzie nic nie warte.
Do wolności ma prawo swój naród, który wielbi Boga i podąża za tym, co słuszne.
Turcja położona jest na dwóch kontynentach, w Europie (3 % powierzchni kraju) i w Azji, otaczają ją cztery morza: Morze Czarne, Morze Marmara, Morze Egejskie i Morze Śródziemne (po turecku: Akdeniz czyli Morze Białe)
Graniczy z ośmioma krajami: Grecją (205 km), Bułgarią (240 km), Gruzją (252 km), Armenią (268 km), Azerbejdżanem (9 km), Iranem (499 km), Irakiem (331 km) i Syrią (822 km), całkowita długość granic wynosi 2627 km.
Turcja jest krajem górzysto - wyżynnym, m.in. na północy rozciąga się pasmo Gór Pontyjskich, na południu pasmo Gór Taurus, na wschodzie zaś położony jest górski masyw wulkaniczny Ararat z najwyższym szczytem o tej samej nazwie.
Góry Pontyjskie
obejmują swoim zasięgiem tereny Wyżyny Anatolijskiej i częściowo Wyżyny Armeńskiej ich długość to około 1000 kilometrów, najwyższy szczyt tych gór to Kackar Dag, (3939 m.n.p.m.) u podnóży tych gór znajduję się Morze Czarne.
Góry Taurus
graniczą z Wyżyną Anatolijską, ciągną się na długości ok. 1500 km i szerokości do ok. 200 km. Składają się z szeregu, często równoległych, pasm górskich stromo opadających do Morza Śródziemnego i ku wąskim nizinom nadmorskim. Najwyższym szczytem tych gór jest Kaldi Dag (3734 m.n.p.m.)
Góry Ararat
to masyw wulkaniczny, leżący w samym sercu Wyżyny Armeńskiej, miedzy jeziorami Wan i Sewan, na terytorium Turcji, 32 km od granicy z Armenią i 16 km od granicy z Iranem.
Masyw górski zajmuje powierzchnię ok. 1000 km2 i składa się z dwóch szczytów: Wielkiego (5165 m.n.p.m.) i Małego Araratu (3896 m.n.p.m.)
W Biblii góry Ararat (które utożsamia się z górami Urartu) wskazane są jako miejsce spoczynku Arki Noego po potopie.
ARKA NOEGO - ciekawy artykuł
CD. TURCJA cz.2