WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale, Kapadocja.
Podsumowanie wakacji w Turcji
Biuro Nowa Itaka
Biuro wywiązało się z warunków umowy, nie można mieć żadnych zastrzeżeń i w mojej ocenie na dzień dzisiejszy jest godne polecenia.
Hotel Park w Kemer
Plusy:
trzygwiazdkowy hotelik w dobrej lokalizacji w mieście, blisko do morza i do centrum miasteczka, a przy tym na uboczu i w cichej okolicy, pokoje i łazienki codziennie sprzątane, łóżka wygodne, klimatyzacja sterowana pilotem sprawna, (tu ciekawostka - nie można jej włączyć i wyjść z pokoju - aby było w nim światło i działała klimatyzacja, trzeba do otworu pod kontaktem włożyć plastikowy brelok od klucza (lodówka i telewizor miały oddzielne stałe podłączenie do prądu)
Minusy:
posiłki za bardzo monotonne, szczególnie śniadania, tylko jeden gatunek pieczywa i cały czas ta sama wędlina i sery, kelnerzy mogliby częściej zmieniać podkoszulki na sobie i obrusy na stołach.
Mimo tych kilu minusów Hotel Park wart polecenia pod warunkiem, że ktoś nie chce większych luksusów, jeśli ktoś chce lepszy standard, to musi wybrać pobyt w jakimś dużym hotelu pięciogwiazdkowym.
Miasto Kemer
Miasto ciekawie położone u podnóża wysokich gór, dużo hoteli i hotelików, ładne plaże, ciepła woda, można spacerować lub imprezować.
Wiele informacji o Kemer zamieszczonych w relacji zdobyłem m.in. na
tej stronie
Osobom udającym się do Turcji polecam też stronę:
Turcja w sandałach
Wycieczki fakultatywne (opisane w relacji)
Z bogatej oferty wycieczek w ciekawe okolice pełne zabytków, dwie które wybrałem , mimo dość wysokiej ceny uważam za udane i ciekawe, a te które zostały pominięte też są pewnie warte zaliczenia w czasie pobytu w Kemer.
KOSZT WAKACJI
ITAKA oferta
Przelot, 12 noclegów w hotelu, wyżywienie all inclusive: 2275 zł x 2 =
4550 zł.
WYCIECZKI fakultatywne
Pamukkale: 52 EUR x 2 = 104 EUR
Kapadocja: 104 EUR x 2 = 208 EUR
Razem: 312 euro (euro posiadałem zakupione jeszcze w 2008 roku po kursie 3.846 zł) =
1200 zł
SKARBONKA na pięciozłotówki
Dojazd do Krakowa i powrót, drobne zakupy, leżaki na plaży itp.:
800 zł.
KOSZT OGÓŁEM = 6550 zł
Wakacje w Turcji uważam za w pełni udane i warte wydanych pieniędzy, zobaczyłem nowy kraj, na pewno wart kolejnego pobytu (nawet ponownie w Kemer) lub w innym miejscu, bo sporo jest w tym kraju do zobaczenia.
Pokazał to w swoich wstawkach w tej relacji Wojciech -
wielkie dzięki za te wstawki Wojtku.
Obecnie te wstawki są w osobnym temacie:
Turcja w cztery tygodnie
W tym roku w Turcji był również Piotr_B -
Turecki szlak AD 2009
Śladami Piotrka do Turcji pojechała Tymona -
Zdradziecki rekonesans
oraz jacky6 -
relacja na travel forum
Na dziś trudno dokładnie określić gdzie spędzę wakacje w 2010 roku.
KONIEC