Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.07.2009 06:44

Janusz Bajcer napisał(a):
W czasie lotu trzeba było przesunąć wskazówki zegarka o jedną godzinę do przodu - przy schodzeniu samolotu do lądowaniu o godz. 21:10 Antalya pod nami oświetlona już była nocnymi światłami.

A u nas dzień miał się jeszcze w najlepsze. Zachód słońca po 20.50 (Wrocław, Brzeg) i jeszcze przez pół godzinki jasno a egipskie ciemności nastały przy ładnej pogodzie dopiero po 23.00. No ale to tak właśnie jest im bardziej na północ tym dłuższy dzień dzień. A jak to było w Turcji? Dzień niewiele dłuższy niż 12 godzin. Wschód przed 6 zachód po 18.00?

Jestem ciekawa relacji z wycieczek.

Co do udanego wylotu z Krakowa - szczęściarz z Ciebie :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 10:37

Kevlar napisał(a):Antalya nocą bardzo piękna.

Hehe wielu psioczy na opóźnienia lotów a tutaj znalazł się zadowolony z opóźnienia hihihihihi.

Antalya faktycznie przy schodzeniu do lądowania wyglądała pięknie :lol:
Moim aparatem nie udało mi się tak ładnego zdjęcia, jak to z netu pstryknąć.

No cóż, w moim przypadku zadowolenie z opóźnienia terminu wylotu było jak najbardziej uzasadnione :lol:
Ostatnio edytowano 18.07.2009 10:47 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 10:46

Lidia K napisał(a):A u nas dzień miał się jeszcze w najlepsze. Zachód słońca po 20.50 (Wrocław, Brzeg) i jeszcze przez pół godzinki jasno a egipskie ciemności nastały przy ładnej pogodzie dopiero po 23.00. No ale to tak właśnie jest im bardziej na północ tym dłuższy dzień dzień. A jak to było w Turcji? Dzień niewiele dłuższy niż 12 godzin. Wschód przed 6 zachód po 18.00?

Jestem ciekawa relacji z wycieczek.

Co do udanego wylotu z Krakowa - szczęściarz z Ciebie:) .

W Kemer wschód słońca na przełomie czerwca/lipca był kilka minut po 6-tej. Mam kilka zdjęć z tego zjawiska, zamieszczę w dalszej części relacji.
Zachodu słońca nie było widać, bo chowało się ono za wysokie góry, o 20-tej robił się zmrok, a ok. 21-szej było już całkiem ciemno.

Na relację z dwóch wycieczek przyjdzie pora, bo muszę wybrać do nich zdjęcia z dwóch aparatów :wink: :lol:

Co do wylotu i szczęścia - muszę zapytać Mamę, czy czasem nie urodziłem się w czepku. :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.07.2009 10:48

Z tym paszportem to trzeba uważać - w kwietniu dwie osoby nie poleciały do Marsa Alam, bo termin "przydatności" ich dokumentów wygasał za dwa tygodnie, a musi być to chyba pół roku. Nie wpuścili na pokład, nie było zmiłuj.

Potem stewka nie mogła się pasażerów przed startem doliczyć... też parę minut to trwało...

PZDR
Ostatnio edytowano 18.07.2009 11:14 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 10:54

Rafał K napisał(a):Z tym paszportem to trzeba uważać - w kwietniu dwie osoby nie poleciały do Marsa Alam, bo termin "przydatności" ich dokumentów wygasał za dwa tygodnie, a musi być to chyba pół roku. Nie wpuścili na pokład, nie było zmiłuj.

Cenna uwaga Rafale :lol: zaraz sobie sprawdzę terminy ważności rodzinnych paszportów :lol: :lol:

PS. Żona: maj 2011; Syn: listopad 2016, ja: czerwiec 2015 :lol: Możemy latać :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 18.07.2009 11:16

Janusz chętnie poczytam Twoją relację. :)
W 2001 roku byłam z mężem w Alanyi.
Ciekawa jestem jakie będzie Twoje spojrzenie na Turcję? :)
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 18.07.2009 11:18

I ja się melduję, czekam na kolejne zdjęcia i opowieści.
A dzięki takim przygodom jak ta na lotnisku lepiej się pamięta urlop, prawda?:wink: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 11:32

anjas napisał(a):Ciekawa jestem jakie będzie Twoje spojrzenie na Turcję? :)

Aby nie trzymać Anię w niepewności :wink: napiszę, że spojrzenie pozytywne :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 11:36

kasia34 napisał(a):A dzięki takim przygodom jak ta na lotnisku lepiej się pamięta urlop, prawda?:wink: :D

Masz rację Kasiu :D pamięta się i jest co wspominać.

Natomiast aby bilans wyszedł na zero :wink: , przy odlocie z Antalyi też była stresująca i nerwowa przygoda 8O

Ale o tej przygodzie w swoim czasie :wink:
Ostatnio edytowano 07.10.2009 22:49 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 18.07.2009 11:45

Janusz Bajcer napisał(a):
anjas napisał(a):Ciekawa jestem jakie będzie Twoje spojrzenie na Turcję? :)

Aby nie trzymać Anię w niepewności :wink: napiszę, że spojrzenie pozytywne :D

I tak mnie trzymasz..... :lol: , bo jedynie domyślam się co zobaczyłeś.
Na mnie Turcja również zrobiła bardzo pozytywne wrażenie.
Chętnie tam kiedyś powrócę.
Mąż zrobił mi niespodziankę i wykupił tylko tygodniową wycieczkę. To zbyt mało, by zobaczyć ten piękny kraj.
Ale antyk w pigułce mam zaliczony.
:wink:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 18.07.2009 22:20

Januszu ja też czekam,w tym roku miałam do wyboru Turcję właśnie i Tunezję, więc chętnie zobaczę i poczytam, co straciłam :D Jutro znów wyruszam,tym razem nad Bałtyk i z dostępem do sieci różnie będzie,ale postaram się zaglądać dość regularnie, więc pisz proszę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 22:27

AnetaA napisał(a):Januszu ja też czekam,w tym roku miałam do wyboru Turcję właśnie i Tunezję, więc chętnie zobaczę i poczytam, co straciłam :D Jutro znów wyruszam,tym razem nad Bałtyk i z dostępem do sieci różnie będzie,ale postaram się zaglądać dość regularnie, więc pisz proszę

Turcja nie zając :wink: nie ucieknie :lol: wszystko przed Tobą :D
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 18.07.2009 22:38

Mam nadzieję Januszu,że nie zając :D a puszeczkę też wprowadzę-dobry pomysł taka nie do otwarcia,bo z tej otwieranej ciągle coś znika jakimś dziwnym sposobem :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 22:43

AnetaA napisał(a):Mam nadzieję Januszu,że nie zając :D a puszeczkę też wprowadzę-dobry pomysł taka nie do otwarcia,bo z tej otwieranej ciągle coś znika jakimś dziwnym sposobem :wink:

Kolejna zarażona "puszeczką" :D

Jeśli jeszcze nie spisz i lubisz cro muzyczkę , zapraszam do radyjka

http://cropelkowerockpop.radyjko.net/
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 19.07.2009 19:43

my też parę lat temu wprowadziliśmy "puszkowy" sposób oszczędzania. Naprawdę fajna sprawa.Najpierw była jakaś szkatułka, ale jakoś tak zdarzało się że z niej ubywało :wink: więc zakupiłam glinianą świnke bez możliwści otworzenia jej i tak już zostało że co roku przed jakimś wyjazdem mamy frajdę rozbijania skarbonki i liczenia zawartości :D

ta świnka potraktowana została młotkiem tuz przed zeszłorocznym wypadem do Paryża :D też sie kasiorka przydała :lol:
Obrazek

A do "czytelni" i ja się zapisuję :D mnie Turcja za każdym razem zachwycała, a najbardziej Wybrzeże Egejskie i Istambuł.
Ostatnio edytowano 19.07.2009 20:08 przez ANITA:), łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye