Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 17.07.2009 11:33

Melduję się do czytelni i postanowiłem dziś zakupić puszki dla każdego domownika, a później zobaczymy jak komu szło oszczędzanie.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 17.07.2009 11:45

Też w czytelni i z planem zakupu puszki. :)
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 17.07.2009 12:00

Widzę że relacja się zaczęła :D :D :D -w takim razie zostawiam swój ślad i czekam co dalej :D :D :D
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 17.07.2009 12:20

Janusz Bajcer napisał(a):Widzę, że pomysł ze skarbonką znany.

Znany, aczklowiek do mojej trafia wszystko oprócz "złota" i guzików. Kwota nie jest aż taka pokaźna po każdym rozbiciu, ale na szamanko w restauracjach w trasie i na miejscu starcza. :lol:
Łukasz.D
Croentuzjasta
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 17.07.2009 12:42

się melduję
przyszły rok Turcja lub Chorwacja - czyli podobało się.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2009 13:36

Cieszę, że pomysł krakuscity ze skarbonką znalazł naśladowców :lol:

Na dalszą część relacji zapraszam dziś wieczór lub jutro, muszę uporać się ze zdjęciami, czekam też na płytkę ze zdjęciami do relacji od kolegi :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.07.2009 13:41

Janusz Bajcer napisał(a):Cieszę, że pomysł krakuscity ze skarbonką znalazł naśladowców :lol:

Na dalszą część relacji zapraszam dziś wieczór lub jutro, muszę uporać się ze zdjęciami, czekam też na płytkę ze zdjęciami do relacji od kolegi :lol:

Jutro powiadasz, hmmm... żona w sanatorium, kolega przyjdzie z płytą jak się zaczytacie w te zdjęcia :lol: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2009 14:02

Żeby było ciekawiej, to żona kolegi też wyjechała z domu do Rodzinki.
Czyli "hulaj dusza, piekła nie ma" :wink: :lol:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.07.2009 14:14

czekam z zapartym - tchem :wink: :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 17.07.2009 14:21

Hm ... rozwodników coraz więcej ... :D :D
Czytam i ja ... :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2009 23:53

WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.

1. PRZELOT DO ANTALYI Goran Karan & Nukhet Duru-Antalya

Przelot miał nastąpić turecką linią lotniczą Corendon (CAI) założoną w 2004 roku, posiadającą 6 samolotów:
3 Boeingi 737-300 oraz 3 Boeingi 737-400

Obrazek

lotem czarterowym o godz.15:50 z lotniska Balice w Krakowie, gdzie na 2 godziny przed odlotem mieliśmy otrzymać bilety na samolot , tak więc 26.06.2009 r. o godzinie 11:00 wyjechaliśmy z Nowego Sącza do Krakowa.
Na lotnisko w Balicach odwoził nas syn znajomych, przyjechaliśmy tam kilka minut po 13- tej , a więc sporo przed czasem.
Po wejściu do budynku odpraw na monitorach pokazujących wyloty i przyloty pokazała się informacja, że nasz lot nr 516 do Antalyi odbędzie się w tym dniu nie o 15:50 lecz o godz. 17:50 - i opóźnienie było dla mnie zbawienne w skutkach

W pierwszej chwili to opóźnienie lotu było zaskakujące, bo biuro Itaka nie poinformowała nikogo z pasażerów o zmianie terminu, lecz jak się okazało samolot tureckich linii lotniczych w tym dniu odbywał już kilka lotów na trasach: Antalya- Poznań, Poznań Antalya, Antalya- Warszawa, Warszawa- Antalya, i na jednym z wcześniejszych przelotów nastąpiły jakieś problemy startowe, powodując zmianę terminu wylotu samolotu z Antalyi do Krakowa i z Krakowa do Antalyi.
Na dwie godziny przed planowym wylotem, a więc ok. 13:50 na lotnisku pojawił się przedstawiciel biura Itaki z biletami na samolot i ponieważ w celu jego otrzymania trzeba było pokazać tzw. voucher oraz paszport, sięgnąłem do plecaka i ...... voucher był, ale paszport nie mój, lecz syna ( z reguły nie klnę, ale wtedy mi się zdarzyło)

Konsternacja, zaskoczenie i nerwy, niestety popełniłem błąd nie sprawdzając przed wyjazdem z domu jaki paszport zabrałem, ja miałem przy kilku ostatnich wyjazdach nowy paszport w bordowej okładce, reszta Rodzimy stare, jeszcze ważne paszporty w okładce zielonej.
Okazało się, że jeden z synów też już wymienił paszport na nowy z bordową okładką.

W momencie odkrycia posiadania nie swojego paszportu była godzina 13:50 - a więc wykonałem telefon do syna, aby zwolnił się z pracy, wsiadał w auto i najszybciej jak to możliwe przywiózł mi mój paszport na lotnisko.

Żona i znajomi zostali odprawieni na samolot po otrzymaniu biletów, ja musiałem czekać na paszport. Obsługa lotniska poinformowała mnie , że abym został odprawiony na lot, paszport powinien być na lotnisku najpóźniej o godzinie 17-tej.
Syn miał więc trochę czasu na dojazd, ale znając nasze drogi i korki przed Krakowem, była obawa, że może nie zdążyć.
Miał po drodze dwa korki jeden przy wyjeździe z Nowego Sącza, drugi w okolicach Wieliczki.
O godzinie 17-tej zostałem wywołany przez głośniki do odprawy, a paszportu jeszcze nie było.
Na szczęście w tym momencie syn zjeżdżał już ślimakiem z autostrady do lotniska ..... i o 17:05 zostałem odprawiony na samolot.
O 17:50 wzbiliśmy się w powietrze.

Obrazek

Tak więc gdyby nie opóźniony o 2 godziny lot, nie poleciałbym w tym dniu do Turcji

Skończyło się więc wszystko szczęśliwie, a na dodatek dostało mi się miejsce w samolocie przy okienku, więc podczas lotu pstryknąłem kilka zdjęć.
Lecieliśmy ponad chmurami, ziemi nie było widać no i zbliżał się wieczór.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przelot trwał 2 godziny 20 minut., lecieliśmy na wysokości ok. 10 000 metrów, były dwie małe turbulencje, jednak bez przykrych konsekwencji.
W czasie lotu trzeba było przesunąć wskazówki zegarka o jedną godzinę do przodu - przy schodzeniu samolotu do lądowaniu o godz. 21:10 Antalya pod nami oświetlona już była nocnymi światłami.

zdjęcie z netu

Obrazek

Lądowanie było prawie nieodczuwalne, piloci dostali brawa od pasażerów których szczęśliwie dowieźli na turecką ziemię.

CDN - TURCJA
Ostatnio edytowano 20.07.2009 18:38 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 6 razy
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 18.07.2009 00:02

Janusz melduje się jako wierny czytelnik Twojej relacji.
Czekam niecierpliwie choć to niestety nie cro :wink:
POZDRAV! :D
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 18.07.2009 00:16

Panie Januszu - choć z nie Cro czytam i czekam na dalszą część.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2009 00:25

m82m napisał(a):Janusz melduje się jako wierny czytelnik Twojej relacji.
Czekam niecierpliwie choć to niestety nie cro :wink:
POZDRAV! :D

Masz rację, Turcja to nie Cro :lol: ale jak na pierwszy raz :wink: nie było źle.

korfu01 napisał(a):Panie Januszu - choć z nie Cro czytam i czekam na dalszą część.

Ja też czytam relacje z innych krajów niż z Cro. :lol:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 18.07.2009 05:04

Antalya nocą bardzo piękna.

Hehe wielu psioczy na opóźnienia lotów a tutaj znalazł się zadowolony z opóźnienia hihihihihi.

Fajna rzeczowa relacja. Już się nie mogę doczekać kolejnej części. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye