WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale, Kapadocja.
7. KEMER - marina, parki, fontanny, pomniki, drzewa, kwiatki (oraz delfiny i kotki).
Wraz budową hoteli i ulic, urządzono w miasteczku marinę dla jachtów oraz kilka małych parków, postawiono pomniki, wybudowano fontanny, nasadzono wiele palm i innych drzew, posesje hoteli i domów są pięknie ukwiecone, co najlepiej pokażą zdjęcia wykonywane podczas spacerów.
(zdjęcia autorstwa kolegi i piszącego relację, kilka uzupełniających fotek wyszukano w necie)
Za portem jachtowym przy zatoce widocznej na górze zdjęcia
znajduje się najładniejszy park Moonlight (na jego terenie znajduje się m.in. dyskoteka i plaża o tej samej nazwie)
W kilku miejscach miasteczko upiększają różne fontanny
Fontanna w formie owocu granatu czyli symbolu Kemer
Fontanna koło Białej wieży
Fontanna z delfinem
Ciekawostka-kontrowersyjna fontanna
Kilka lat na skrzyżowaniu dwóch ulic stała sobie fontanna, która z powodu braku wody była 15 lat nieczynna i ulegała dewastacji.
W 2005 roku fontannę odremontowano i pośrodku niej umiejscowiono rzeźbę Taniec miłości.
W związku z nasileniem się ruchu w miasteczku, położenie fontanny na skrzyżowaniu ulic stało się kolizyjne, a sama rzeźba też rodziła kontrowersje i w lutym 2009 roku, pierwszą decyzją nowego Burmistrza Kemer fontanna została rozebrana.
W kwietniu 2009 roku rzeźba przeniesiona została do ogrodu hotelu Grand Haber.
W Kemer jest kilka pomników, m.in. rondzie przy wjeździe do miasteczka stoi pomnik w postaci owocu granatu
Wspomniany wcześniej pomnik Ataturka czyli Ojca Turków stoi na placu wokół Białej Wieży Zegarowej (całość tego placu wraz obiektami towarzyszącymi oddano niedawno - w 2007 roku)
Na głównej promenadzie stoi pomnik Syrenki w biustonoszu, którą też już przedstawiałem.
(ktoś mi napisał, że witając się z nią miałem prawidłową reakcję)
W całym mieście na każdym kroku można zobaczyć wiele drzew z przewagą palm.
Palmy o wschodzie słońca
Palmy duże i małe w dzień
W Kemer nocą palmy świecą
Oprócz drzew ozdobnych aparaty uchwyciły zdjęcia drzew z jadalnymi owocami.
Bananowiec z kwiatem i owocami przed restauracją Tropicano (nazwa zobowiązuje)
Bananowa ciekawostka - banany tureckie są mniejsze niż te które znamy, sprowadzane z tropików, są też słodsze ale nie spotkamy ich w sklepach europejskich i nie posmakujemy, ponieważ posiadają one zbyt duże
wygięcie i nie mogą być importowane.
(choć w tym przypadku można powiedzieć, że to
przegięcie niektórych przepisów UE)
Drzewo granatowca z owocami (w Kemer przed jego odkryciem i przystosowaniem dla potrzeb turystyki rosło wiele sadów z gatunkiem tego drzewa, stąd owoc granatu jest symbolem miasta)
Drzewka cytrynowe i pomarańczowe też owocują w tureckim klimacie
Oprócz drzew i palm - posesje w Kemer są nasadzone różnymi kolorowymi kwiatami
Można zobaczyć kwiaty na palmie
lub na drzewie iglastym
Czasem można zobaczyć trzy kolory kwiatów na krzewie
oraz cztery kolory dzwoneczków
Jeszcze troszkę różnokolorowych kwiatków
a na koniec roślinnej serii patrzą na Was "kwiatuszkowe" kolorowe oczka dwa
W jednym z parków w Kemer urządzone mini ZOO (klatki z ptaszkami),
natomiast główną atrakcją, szczególnie dla najmłodszych gości jest małe delfinarium, w którym swoimi umiejętnościami popisują się
dwa delfiny
i jeden lew morski
Delfinarium znajduje się na terenie Parku Moodling przy
hotelu Turkiz
Ja w delfinarium nie byłem, natomiast podaję
link
Skoro mowa o delfinach, to trzeba napisać parę słów o kotkach. Podobnie jak Chorwacji, Grecji, Czarnogórze i innych południowych krajach - również w Turcji jest dużo kotów,
Pierwsze ich spore ilości zauważyłem wieczorem w Antalyi przed wejściem do budynku lotniska, a następne w Kemer. Oprócz kotów domowych przy posesjach, sporo było dzikich, nasz Park Hotel miał swojego stałego kociego rezydenta.
Kocia ciekawostka
We wschodniej części Turcji
nad jeziorem VAN
żyją sobie koty rasy Van (od nazwy jeziora) które posiadają charakterystyczną cechę - jedno oczko maja zielone, drugie niebieskie. Nie wolno ich wywozić z Turcji.
Ponieważ kotki żyją nad jeziorem, to drugą ich cechą charakterystyczną jest umiejętność pływania.
CD. - pływanie, plażowanie, nadmorskie fotografowanie