Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W wyżu czy niżu, spacery i leniuchowanie na Ižu (2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangol
Weteran
Re: W wyżu czy niżu, spacery i leniuchowanie na Ižu (2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.10.2013 19:46

Obrazek

Plac Pięciu Studni (Trg Pet Bunara) a na nim odpowiednia liczba pięknych starych studni. Od połowy XVI w. były one punktami czerpania wody z dużej cysterny, zaopatrującej Zadar w wodę aż do czasu zbudowania wodociągów w XIX w.

Obrazek

Obok średniowieczna Kapetanova Kula (czy też jak wolą niektórzy - Bablja kula).

Obrazek

Plac Zoranića - gdy byliśmy tu poprzednio, całość była rozkopana, trwały prace archeologiczne. Dziś można zobaczyć ich efekty przykryte szkłem i za płotkiem…

Obrazek

Obrazek

W narożniku placu znajduje się rzymska kolumna przeniesiona tu w XVIII wieku z Forum.

Obrazek

Obrazek

Tuż obok znajduje się następny plac (Poljana Šime Budicina), a na nim kościół św. Szymona (sv. Šime) o barokowej XVII-wiecznej fasadzie. Wcześniej w tym miejscu stał kościół romański z XII w. zbudowany na miejscu jeszcze starszej bazyliki Sv. Stjepana Prvomučenika ( V w .).
Niestety, kościół znów był zamknięty i ponownie nie udało mi się zobaczyć relikwiarza ufundowanego przez królową Elżbietę, żonę Ludwika I Wielkiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pałac Petrizio przy ulicy don Ive Prodana:

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.10.2013 20:35

Iż? Nie znałem.
Mniemam, Iż teraz poznam.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.10.2013 21:12

Franz napisał(a): Iż? Nie znałem.
Mniemam, Iż teraz poznam.

Myślę, iż możesz na to liczyć :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.10.2013 11:04

Iż? Mała wyspa ze słynną konobą? Zasiadam do czytania i oglądania! :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.10.2013 11:15

dangol napisał(a):W baryczny wyż – :arrow: zwalczaliśmy psychiczny niż…
Na Istrii mogłabym być rozdarta :wink: , a w te wakacje nie mogłam sobie na to pozwolić, musiałam się w pełni wyciszyć …

To ciekawe jak każdy z nas czego innego w trudnych życiowych sytuacjach potrzebuje. Ja potrzebowałabym jak najwięcej zajętych rąk i nóg (czyli aktywne zwiedzanie), żeby głowa musiała zająć się tym co teraz a nie rozmyślaniem.
Ale skoro piszesz, że wyspa i króciutki urlop spełnił Wasze oczekiwania to i ja popatrzę i poczytam jak było.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.10.2013 13:44

Miło wrócić wirtualnie do Zadaru, a miejsce pod kolumną i to małe wzniesienie ze ścieżkami obok, jest moim ulubionym miejscem tego miasta

8) :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.10.2013 14:58

Marsallah napisał(a): Mała wyspa ze słynną konobą?

Nic o takiej konobie :roll: nie wiedziałam, więc nawet nie wiem, czy przez przypadek tam byłam :wink: .
A cóż to za konoba, możesz :idea: podpowiedzieć?

Lidia K napisał(a): To ciekawe jak każdy z nas czego innego w trudnych życiowych sytuacjach potrzebuje

Wyspa oczekiwania spełniła, ale potem :? już tak dobrze nie było, niestety…

tony montana napisał(a): Miło wrócić wirtualnie do Zadaru

No to dla Ciebie, chociaż :roll: nie z tymi najbardziej ulubionymi miejscami, będzie jeszcze jeden odcinek z Zadaru :) .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.10.2013 17:46

Obrazek

Obrazek

Dawne rzymskie Forum, a w tle zadarskie świątynie…

Obrazek

Obrazek

Kościół sv. Marije zbudowany na przełomie X i XI w. jako część klasztoru benedyktynek. Romańska dzwonnica powstała na początku XII wieku na zamówienie króla Kolomana. Fasadę przebudowano w stylu renesansowym na początku XVI w.

Obrazek

Wczesnoromański kościół św. Donata z IX w. (pierwotnie pw. Św. Trójcy).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Romańska katedra św. Anastazji (Sv. Stošije) z przełomu XII i XIII w - jej wysoką wieżę rozpoczęto budować w XV w., a zakończono dopiero pod koniec XIX w.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

XVI-wieczny kościółek Matki Bożej Uzdowicielki (Gospa od Zdravlja), rozbudowany w XVIII w.:

Obrazek

Obrazek

Wieża kościoła klasztornego św. Franciszka (świątynię zbudowano w 1283 r., przebudowano w XVIII w.).

Obrazek

Detal kamieniczki (jednak trafiłam na coś, czego wcześniej w Zadarze nie widziałam :) )przy jednej z uliczek w pobliżu klasztoru franciszkanów.

Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.10.2013 17:50

Ej no, fajnie w tym Zadarze :P ,
a ile kościołów :wink: ,
koniecznie muszę tam zajrzeć któregoś razu :D :papa: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.10.2013 17:56

mysza73 napisał(a): a ile kościołów :wink: ,
koniecznie muszę tam zajrzeć któregoś razu

Dla kościołów warto :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.10.2013 18:04

I tak oto minęło trochę czasu na spacerach... W międzyczasie przestawiliśmy auto do „kolejki" do naszego promu i nabyliśmy stosowny bilet.

Obrazek

Tak naprawdę, to auto na Ižu :idea: wcale nie było nam potrzebne (no, może za jednym wyjątkiem, o którym wspomnę w odpowiednim czasie), bo na wyspie długość asfaltowych dróg, nawet licząc dojazdy od głównej szosy do osad składających się na Mali i Veli Iž, z pewnością nie przekracza kilkunastu kilometrów, a prawdopodobnie mieści się w dziesięciu :wink: . My w sumie przejechaliśmy po wyspie 17 km, a i tak tylko daltego, że przystań promu zabierającego auta jest położona na skraju wyspy w zatoce Bršanj, około 7 km od jej głównej miejscowości. Pewnie gdyby nie to, asfaltu na Ižu mogłoby wcale nie być :lol: ...

Obrazek

Gdybyśmy mieli namiar na jakiś parking w Zadarze, na którym można byłoby bezpiecznie zostawić auto na tydzień, a opłata za to byłaby niższa, niż koszt promu w obie strony... Nie mieliśmy!

Tych kilka aut, które stały w kolejce w jednym rządku z naszym volvo, to jakieś nieporozumienie :wink: ... Jedno auto okazało się pojazdem oczekującym na kogoś z załogi promu, który po nas przypynął. Kolejne odjechało, zanim prom się pojawił – zapewne była to opcja bezpłatnego parkowania :wink: w pobliżu strefy za 6 kun, no ale pani kierująca tym autem była usprawiedliwiona, gdyż miała jakiś problem techniczny z wypożyczonym pojazdem i tam właśnie czekała na pomoc. Auto za nami to byli Polacy, którzy ustawili się tam zepełnie przez pomyłke, gdyż płynęli na Ugljan. Na szczęście w odpowiednim momencie zapytali nas, czy my też do Preko, dlatego udało im się w ostatnim momencie zmienić kolejkę i wjechać na właściwy prom dosłownie tuż przed jego odpłynięciem, więc nie musieli czekać na kolejny. Co prawda promy na Ugljan kursują dość gęsto... Jeślibyśmy my nie zdążyli na swój ižki, musielibyśmy czekać do 10:15 w niedzielę ( i tak nieźle, bo tydzień później kończył się letni sezon, od października autowy prom kursuje już tylko raz dziennie).
Żeby więc nie przegapić, koło auta zjawiliśmy się ponad pół godziny przed 18-tą. Akurat aby zaobserwować, jak nasz prom przypływa z Ižu (planowo, o 17:25) :) .

Obrazek

No to wjeżdżamy...

Obrazek

Prom może pomieścić 50 aut, nie było obawy żebyśmy się nie zmieścili :wink: .

Obrazek
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 08.10.2013 18:18

Zadar :hearts: byłam w tym roku po raz pierwszy, zahipnotyzowały mnie Morskie Orgulje i trzyma mnie do dziś :) chociaż faktycznie, do "mojej" Korčuli mu daleko...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.10.2013 18:21

dangol napisał(a):No to dla Ciebie, chociaż :roll: nie z tymi najbardziej ulubionymi miejscami, będzie jeszcze jeden odcinek z Zadaru :) .

Forum, Donata i Anastazję też w sumie lubię ... widok z nabrzeża na Wyspy również ;)

:oczko_usmiech: :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.10.2013 07:12

dangol napisał(a):
Marsallah napisał(a): Mała wyspa ze słynną konobą?

Nic o takiej konobie :roll: nie wiedziałam, więc nawet nie wiem, czy przez przypadek tam byłam :wink: .
A cóż to za konoba, możesz :idea: podpowiedzieć?

Na cropli kiedyś ten filmik znalazłem:

Potem rozpytywałem trochę i - głównie u wodniaków- znalazłem potwierdzenie, że dobrze tam dają jeść.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2013 14:32

Magda O. napisał(a): zahipnotyzowały mnie Morskie Orgulje

To niepowtarzalny urok Zadaru… Ale i tak wolę Korčulę :wink: .

Marsallah napisał(a): znalazłem potwierdzenie, że dobrze tam dają jeść

Peki w Galiji nie jadłam, ale ośmorniczka w sałatce oraz gavuni, były przepyszne :P .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

W wyżu czy niżu, spacery i leniuchowanie na Ižu (2013) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone