Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W wyżu czy niżu, spacery i leniuchowanie na Ižu (2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iwona75
Cromaniak
Re: W wyżu czy niżu, spacery i leniuchowanie na Ižu (2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 29.10.2013 12:51

Wiele myśli krąży mi po głowie odkąd przeczytałam to co dotąd zostało napisane.

Po pierwsze - jak mogłam zaglądnąć tutaj dopiero dzisiaj ?

Po drugie - jestem pełna podziwu za to że podróżujecie we dwoje. Nam udaje się to przeważnie dwa razy w roku ( po dwa, trzy dni gdy babcia zgodzi się zostać z dziećmi ) i sprawia wiele radości, ale znajomi mówią " we dwoje....nuda ", więc dajecie świetny przykład że nie jesteśmy wyjątkiem i że za X lat, nadal będzie nam to sprawiało przyjemność.

Po trzecie - widok Waszego samochodu na promie bardzo zachęcający, bo jakieś małe plany na przyszły rok zaczynają kiełkować....

Po czwarte - to zdjęcie w niebieskiej sukience....hm....takiej Cię chyba nie widziałam i szczerze przyznaję że bardzo mi się w tej odsłonie podobasz. Sama jestem wielką maniaczką spodni, ale od czasu do zdarza się że założę coś innego. I chyba dlatego zwróciłaś tym zdjęciem moją uwagę. :D

Po piąte - obiecuję nadal tutaj zaglądać i pozdrawiam serdecznie - Iwona
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.10.2013 17:53

Iwona75 napisał(a): ale znajomi mówią " we dwoje....nuda ", więc dajecie świetny przykład że nie jesteśmy wyjątkiem i że za X lat, nadal będzie nam to sprawiało przyjemność.

Lata całe spędzaliśmy wakacje razem z dziećmi (ale wyrosły, jeżdżą bez nas :( ) i ze znajomymi.
Przyjaciół mamy spore grono, nadal co roku są wspólne :) wakacje na Kaszubach, wyjazdy weekendowe… Czasem jednak trzeba odpocząć od znajomych :wink: , wtedy we dwoje jest najlepiej 8) . Ubiegłoroczne dwutygodniowe wakacje były sprawdzianem, „nuda” we dwoje po latach okazała się fajna :D .
Na cropli sporo jest par, w różnym wieku, które lubią podróże tylko w swoim towrzystwie...

Iwona75 napisał(a): to zdjęcie w niebieskiej sukience....

Ciekawe, jaką 8O sukienkę miałaś na myśli? Zapewne taką, którą powinnam sobie kupić :lol: . No bo na Iżu żadnej sukienki nie miałam :wink: , nawet takowej nie zapakowałam…
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.10.2013 18:21

Wróciliśmy znów przez Drage.

Przy szosie (ale także w licznych innych miejscach na wyspie) rośnie sobie coś takiego:

Obrazek

Pachnie :roll: odurzająco i zwabia całe roje pszczół, chociaż na fotkach tego akurat nie udało się ująć.
W każdym bądź razie, jak z daleka było słuchać natężone bzyczenie, wiadomo było co po chwili zobaczymy :wink: .
Czy ktoś podpowie, co to :?:

Obrazek

Drage…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapowiadał się tłok w marinie – na wodzie były kolejne regaty :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.10.2013 18:43

Wieczorem - standardowo :) … Tyle tylko, że tym razem keję okupowały łódki węgierskich biznesmenów, goszczących do późnych godzin w „Lanternie” , przez co mieliśmy :mrgreen: zakłóconą błogą ciszę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z nadmiarem „Lanternianych” odgłosów jakoś sobie poradziliśmy :idea: zażywając środki nasenne :wink: :P

Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 29.10.2013 18:52

dangol napisał(a):
Iwona75 napisał(a):

Ciekawe, jaką 8O sukienkę miałaś na myśli? Zapewne taką, którą powinnam sobie kupić :lol: . No bo na Iżu żadnej sukienki nie miałam :wink: , nawet takowej nie zapakowałam…

Danusiu, ubawiłam się do łez :lol: Już po wysłaniu posta wróciłam na chwilkę do Twojej relacji i zorientowałam się że to jednak nie sukienka. Ale powiem Ci że przy pierwszym czytaniu byłam pewna :lol: W każdym razie ładnie Ci w niebieskim :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.10.2013 07:54

dangol napisał(a):Czy ktoś podpowie, co to :?:

Ja nie wiem co to, ale mam TO na swojej działce :)
Oplata pień ściętej parę lat temu śliwki i rzeczywiście przyciąga liczne brzęczące owady, nie tylko pszczoły.

dangol napisał(a):sporo jest par, w różnym wieku, które lubią podróże tylko w swoim towrzystwie...

Nooo, trochę jest :cool:

Nie jestem w stanie pojąć czym kierują się ludzie mówiący, że spędzanie wakacji, w ogóle przebywanie w towarzystwie wyłącznie swojej żony/kobiety/dziewczyny (i odpowiednio męża/mężczyzny/chłopaka :) ) jest nudne. Jak dla mnie ktoś taki po prostu nie spotkał TEGO KOGOŚ....
Ciekawe czy nawzajem sobie mówią coś w stylu: musimy namówić na wyjazd tych czy tamtych, z rodziny albo znajomych, bo tylko z tobą to co ja będę robić ? , zanudzę się na śmierć :roll: . Usłyszeć coś takiego od "najbliższej" osoby - sama rozkosz :roll: .

dangol napisał(a):zażywając środki nasenne :wink:

Nam, mieszkając jeszcze swego czasu w apartamentach czy kwaterach zdarzało się używać zatyczek do uszu, które zawsze ze sobą woziliśmy. Taki środki nasenne oczywiście też są fajne :D , ale jeszcze fajniej jest nie być zmuszonymi do ich stosowania :wink:

Cały czas oczywiście czytam :idea: i przy okazji gratuluję zdobycia wyspiarskiego szczytu śmiałym atakiem poza utartymi szlakami :D

:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.11.2013 22:20

Zatyczek spróbowałam kiedyś (no bo wyjazdy w towarzystwie czasem wiażą się z trafieniem na :mrgreen: chrapacza w jedbym pokoju) - :arrow: to absolutnie nie dla mnie, jak mam coś w uchu, nie zasnę :? wcale i cierpię katusze :roll: o wiele większe, niż z powodu odgłosów, jakie mają zlikwidować :wink: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.11.2013 22:26

Czwartek, 26 września

Na ten dzień znów przypadło nic-nie-robienie :) . Mieliśmy świadomość, że zatoczki Ižu czekają :wink: , ale co tam! Trzeba pozostawić ich odkrywanie komuś innemu :) .

Poranek w porcie był więc dłuższy niż zazwyczaj...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Później przenieśliśmy się na „promenadową” plażę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grzesiek próbował złowić coś na obiad, ale rybi łeb nie znalazł zainteresowania wśród ośmiornic, a ryby (nawet te nieduże) nie były chętne zawisnąć na haczyku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A taki stworek nie nadawał się przecież do niczego więcej, jak oglądnięcie i wypuszczenie do morza…

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.11.2013 22:29

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozostało nam moczenie ciał :? w zimnej wodzie, potem ogrzewanie ich słoneczkiem 8) , w międzyczasie :roll: obserwacja tego, co działo się na morzu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.11.2013 22:31

Gdy znudziły nas wodne atrakcje, poszliśmy … oczywiście do portu :) oraz powłóczyliśmy się też po veloškich uliczkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.11.2013 09:44

Obrazek

Obrazek

Kilka ujęć z punktu widokowego przy cysternie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.11.2013 09:52

Obrazek

Gdy zrobiła się odpowiednia pora, postanowiliśmy wydać trochę kasy w jakiejś konobie. To miał być ostatni taki obiad na Iżu, bo na następny dzień mieliśmy zamówione ośmiorniczki prosto z morza (czyli… z taczki :wink: ).
Wybraliśmy Mandrac, tuż koło kościoła. Mogliśmy co prawda przysiąść na niewidocznym z portu tarasie, ale stwierdziliśmy, że pasuje nam stolik z widokiem na świątynię.

Obrazek

Obrazek

Porcja :roll: słusznych rozmiarów….

Obrazek

Obrazek

Obrazek

… ale jakoś (to znaczy z trudem :lol: ) poradziliśmy sobie.

Obrazek
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 03.11.2013 10:36

no niezły posiłek.... mniam mniam :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.11.2013 12:40

Skórka jednakże była :? trochę za mocno osmolona, doradowe mięsko miejscami gorzkawe było. Tutejszym licznym kotom wcale to jednak nie przeszkadzało :) i wiele z nich załapało się na niezłe kęsy. Ten maluch jednak na wieczorną ucztę nie dotarł...

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.11.2013 12:56

Piątek, 26 września :arrow: ostatni pełny dzień na wyspie.

Tego ranka w porcie było ciut inaczej :wink: , zaczął się bowiem dzień napełniania cysterny.

Obrazek

Obrazek

Potem było już standardowo :P .

Obrazek

Obrazek

Z jednym wyjątkiem – trzeba było :idea: zająć się hobotniczkami, aby było wieczorem co zjeść.

Obrazek

Obrazek

Plażowanie odbyło się już na pełnym luzie, nie trzeba było nic łowić :wink:

Obrazek

Obrazek

… można było skupić się na obserwowaniu :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

W wyżu czy niżu, spacery i leniuchowanie na Ižu (2013) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone