Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
paulinka88
Autostopowicz

Postnapisał(a) paulinka88 » 10.07.2007 17:28

I bardzo dobrze że nie będziesz już pisał. Pamiętaj o tym co napisaliśmy na forum czarnogórskim w ubiegłym roku. Będziemy ostrzegać ludzi przed tobą i twoją rodziną,ponieważ jesteście oszustami. Potwierdza to wiele osób, które miały to nieszczęście współpracować z wami, nawet ludzie w Ulcinju ostrzegają przed wami. Pamiętaj chłopie, przyjęcie zaliczki jest to zawarcie umowy cywilno-prawnej, która do czegoś zobowiązuje. A wy nie wywiązaliście się. Mówisz o histerii i straszeniu ambasadą a jednak pomogło zaliczka została zwrócona.
I na koniec jeszcze jedno. W przyszłym roku też przypomnimy się i będziemy przed rodziną Kosanoviczów ostrzegać. Powodzenia Milanku
jakistam
Autostopowicz

Postnapisał(a) jakistam » 11.07.2007 07:49

Jestem zafascynowany twoja odpowiedza. Zycze Ci wszystkiego najlepszego.
jarmoca
Autostopowicz
Montenegro - Ulcinj

Postnapisał(a) jarmoca » 18.10.2007 17:33

kilka fotek z wyjazdu do Montenegro - Ulcinj http://picasaweb.google.pl/jarmoca/Mont ... lcinij2007

polecana restauracja "AMFORA" rozsadne ceny,
PAP
Cromaniak

Postnapisał(a) PAP » 21.10.2007 01:05

Witam,

Ja właśnie wróciłem z wyprawy po Bałkanach ... była BiH, HR, MNE, AL, MK, KS, SRB ... wiele miejscowości i kwater, więc pewne (delikatnie mówiąc :) )porównanie mam ... powiem krótko ... Ulcinj i Velika plaza niczym mnie nie zachwyciły :( ... sama plaża średnio ciekawa ... piasek ma kolor pyłu na polnej drodze, więc wygląda to średnio estetycznie ... wszelkie zabudowania znajdują się faktycznie ok 1 km od plaży, więc wypad na plażę to musi być mała wyprawa ... spotkani przypadkowo na plaży Polacy mieszali w kwaterze u Kosanowiczów ... mówili, że atmosfera OK, ale wystrój i standard kwatery to 'wczesny Gierek' ... tak jak Czarnogóra piękna jest, to akurat Ulcinj i Velika plaża warte zobaczenia jest aby mieć swoje zdanie, ale na 'bazę' polecałbym jakieś miejsce bardziej na północ ... my akurat byliśmy w Sv Stefanie i byliśmy bardzo zadowoleni ... ale fajna jest też Budva ...

Pozdrawiam,

PAP
Juro
Plażowicz

Postnapisał(a) Juro » 10.11.2007 23:33

Dorzucę jeszcze 2 uwagi praktyczne z CG:

1. Sv. Stefan będzie niedostępny do zwiedzania jeszcze w roku 2008 - gruntowna renowacja. Potem wróci do "turystów" (czytaj: nowobogackich Rosjan).

2. Campingi. Turystów nastawiających się na tę formę turystyki może spotkać spory zawód. Okolice Budvy (Jaz, Trsteno) trudno nazwać nawet polem namiotowym. Są to parkingi ogrodzone... liną. Nie zdecydowaliśmy się testować (niemniej w Jazie przygotowywane są duże tereny pod parkingi w odległości 500m od morza, więc może się to zmienić). Przy Boce Kotorskiej było też kilka małych przydomowych - można zgadywać, że do przeżycia. W końcu dojechaliśmy do campingu Crvena Glavica w Sv. Stefanie. Warunki znośne (przy temperaturach dochodzących do 40st. brak ciepłej wody nie przeszkadzał :wink: ), ale widać, że niegdyś tętniący życiem mocno podupadł (np. pusty barak po dawnym sklepiku). W czasie wycieczki na południe także nie widziałem aby campingowiczom dawano jakieś poważniejsze alternatywy. Z drogi camping w Barze sprawiał wrażenie, że jest campingiem. Kto jest przyzwyczajony do standardów chorwackich niech uzbroi się w cierpliwość. Dlaczego? Bo jednak warto zwiedzić CG - szczególnie Kotor, Cetinje i Stari Bar. Przejechać przez pasmo Lovćen. Budva moim skromnym zdaniem przereklamowana. No i rzut oka na panoramę Sv. Stefana - warto.
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 12.11.2007 23:20

PAP napisał(a):Witam,

Ja właśnie wróciłem z wyprawy po Bałkanach ... była BiH, HR, MNE, AL, MK, KS, SRB ... wiele miejscowości i kwater, więc pewne (delikatnie mówiąc :) )porównanie mam ... powiem krótko ... Ulcinj i Velika plaza niczym mnie nie zachwyciły :( ... sama plaża średnio ciekawa ... piasek ma kolor pyłu na polnej drodze, więc wygląda to średnio estetycznie ... wszelkie zabudowania znajdują się faktycznie ok 1 km od plaży, więc wypad na plażę to musi być mała wyprawa ... spotkani przypadkowo na plaży Polacy mieszali w kwaterze u Kosanowiczów ... mówili, że atmosfera OK, ale wystrój i standard kwatery to 'wczesny Gierek' ... tak jak Czarnogóra piękna jest, to akurat Ulcinj i Velika plaża warte zobaczenia jest aby mieć swoje zdanie, ale na 'bazę' polecałbym jakieś miejsce bardziej na północ ... my akurat byliśmy w Sv Stefanie i byliśmy bardzo zadowoleni ... ale fajna jest też Budva ...

Pozdrawiam,

PAP

Tutaj zgoda :D
Ale gdybyś był w Ulcinju jescze 20 lat temu , to by Ci się z pewnością dużo bardziej podobał . Ja pamiętam Ulcinj z lat 80 - tych , kiedy emigrantów albańskich było tam ze dwadzieścia razy mniej . Było naprawdę OK . :D
Tomy
Globtroter

Postnapisał(a) Tomy » 26.01.2008 17:28

Witam. Moze ktos polecić jakies zaufane bióro podrózy. z kótrym wypoczywał w Czarnogórze?? Jezeli ktokolwiek zna prosze o pomoc :).
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.01.2008 20:32

Tomy napisał(a):Witam. Moze ktos polecić jakies zaufane bióro podrózy. z kótrym wypoczywał w Czarnogórze?? Jezeli ktokolwiek zna prosze o pomoc :).
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Nikt tó nie jeżdzi zaófanym biórem.Wszyscy walą w ciemno. :wink:
Tomy
Globtroter

Postnapisał(a) Tomy » 27.01.2008 16:40

Spoko. Taka forma tez mi odpowiada. Zawsze jakas przygoda :]
fafikdog
Odkrywca

Postnapisał(a) fafikdog » 03.05.2008 11:11

Dołączę się do dyskusji z zapytaniem: jak wygląda sprawa małych campingów w Czarnogórze (takie przydomowe)? Czy jest ich tak wiele jak w Cro? W jakim są stanie i cenach?
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 03.05.2008 11:30

Jeśli chodzi o CG zajrzyj na www.mojebalkany.com tam dowiesz sie dużo o Czarnogórze.
Kampingi widziałem choć nie za wiele ale to pewnie z racji że sie nie interesowałem, jeśli chodzi o stan to hm...
Możesz znaleźć na tamtym forum mój temat "CG po raz pierwszy opinie dobre i złe" czy jakoś tak. Generalnie Chorwacja jest jakby bardziej zachodnioeuropejska a CG bardziej wschodnioeuropejska a na południu nawet arabska. Z jednej strony jest to bardzo fajne bo egzotyka, róznorodność itd ale dla osób ceniących sobie uporządkowanie (w każdym sensie tego słowa) może być nieco denerwujące.
Zaryzykowałbym stwierdzenie że właśnie Chorwaci są bardziej ułożeni a Czarnogórcy bardziej powiedzmy fantazyjni ;)
fafikdog
Odkrywca

Postnapisał(a) fafikdog » 03.05.2008 11:40

Dzięki, zajrzę.
Może ktoś był i się interesował?
akkon
Croentuzjasta

Postnapisał(a) akkon » 18.05.2008 21:28

Wszystkich zainteresowanych zapraszam do lektury mojej relacji z pobytu w CG, która znajduje się pod tym linkiem.

Relacja jest nieukończona, ale myślę że będę ją sukcesywnie tworzył w tempie mniej więcej jeden odcinek na tydzień.
Co do informacji o Czarnogórze - myślę że lektura wielu wątków forum mojebalkany.com powinna być traktowana z ostrożnością. Jest to forum na którym wszystkie głosy i opinie o CG są mile widziane pod warunkiem, że są one pozytywne. Uczestniczyłem tam trochę w wymianie zdań, odpuściłem sobie.
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 19.05.2008 12:55

akkon napisał(a):
Co do informacji o Czarnogórze - myślę że lektura wielu wątków forum mojebalkany.com powinna być traktowana z ostrożnością. Jest to forum na którym wszystkie głosy i opinie o CG są mile widziane pod warunkiem, że są one pozytywne. Uczestniczyłem tam trochę w wymianie zdań, odpuściłem sobie.

Cześć akkon :)
No pamiętam Ciebie z tamtego forum. Wrażenia z pobytu miałeś podobne do moich ale ja bym nie oceniał go w ten sposób. Owszem są osoby dość ortodoksyjne w swych poglądach ale bez przesady.
Niemniej jest tam dużo cennych informacji, a czy sie komuś podobało czy nie to już inna sprawa.
Pozdrawiam wszystkich bałkaniarzy :D
anna iwona
Odkrywca

Postnapisał(a) anna iwona » 20.05.2008 20:11

Mam pytanie. Czy na Wielkiej Plaży w Ulcinju są przysznice?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies