Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 29.07.2006 23:06

Bogjan! W Buljaricy nie ma domów położonych bezpośrednio nad morzem, tak jak zdarza się to w Chorwacji, są blisko, ale do morza to zawsze jakies kilkadziesiąt metrów. Odnośnie osoby niepełnosprawnej radzę Ci, abyś wybierając się gdziekolwiek do Czarnogóry dobrze upewnił się co do warunków w wybranym przez Was miejscu, ponieważ Czarnogóra nie ma tak rozwiniętej infrastruktury jak Chorwacja i nierzadko na miejscu możesz napotkać na szczegół, ktory jednak utrudni Wam życie. Właściciele apartmanów często nie dbają np. o w miarę równe dojazdy do domów, podjazdy zdarzają się dziurawe, podwórka również. Czarnogóra jest pięknym krajem, ale jest trochę jak Polska na początku lat 90 i właściciele apartmanów często zapominają, że dla gościa ważny jest nie tylko sam apartman, ale i jego otoczenie. Ponadto we wszystkich opisach Buljaricy na jakie trafiłam pominięty jest jeden ale jak dla mnie istotny krajobrazowo szczegół, niejaki Montex, betonowy twór gdzieś z lat 80. górujący nieco nad zabudową, jakaś fabryczka czy coś w tym stylu. Robiąc zdjęcia bez problemu można tego uniknąć w kadrze, niemniej jednak dla mnie znacznie pozbawia Buljaricę malowniczości, co uświadomiłam sobie dopiero naocznie.
Czarnogóra ma przepiękną naturę, uwikłaną historię, ciekawe zabytki i warto ją zobaczyć, niemniej jednak jej wybrzeża nie poleciłabym jej jako miejsca do spokojnego wypoczynku, jakiego można zaznać np. na Peljesacu. Ale możliwe, że we wrześniu jest spokojniej.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 29.07.2006 23:25

TU jest relacja z tegorocznego pobytu w Czarnogórze.
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 30.07.2006 07:54

krakuscity napisał(a):TU jest relacja z tegorocznego pobytu w Czarnogórze.

Witaj
Przez skromność nie piszesz, że obszerna i znakomita, za co chcę Ci tutaj jeszcze raz podziekować.
Janusz :
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 30.07.2006 08:09

[quote="ania77"]Bogjan! W Buljaricy nie ma domów położonych bezpośrednio nad morzem,]
Witaj.
Serdeczne dzięki za radę, ale decyzja już podjęta, miejsce zaklepane. Jadę na "stare śmieci" i choć po relacji"Krakuscity"aż korci mnie do zmiany decyzji/mam jeszcze sporo czasu, bo wyjeżdżam dopiero 31.08/i skoku do CG, to przez wzgląd na zaszłości nie mogę sprawić moim gospodarzom z Pejesac'a zawodu.
Nawiązując do wspomnianej relacji Krakusa, gorąco polecam wszystkim jej lekturę, jest rewelacyjna. Trzeba zarezerwować na nią sporo czasu, ale warto, oj warto. Podziwiam, bo; pomijając lekkość pióra, z wrodzonego lenistwa nie zdobyłbym sie na coś takiego.
Pozdrawiam
Janusz/bogjan/
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 26.01.2007 10:41

Tu jest bardzo dobra mapa Wybrzeża Czarnogóry http://travel.valek.net/browse.cgi?sx=3 ... 4&cp=4&x=5 którą można sobie pobrać, szkoda że mapa nie zagląda bardziej w głąb lądu ale i tak jest ok.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 26.01.2007 23:23

Ja jeszcze a propos Czarnogóry. To co można przeczytać powyżej o niedogodnościach w Czarnogórze w porównaniu z Chorwacją zostało napisane w dniu mojego powrotu z wakacji w Chorwacji i Czarnogórze. Ale to właśnie zdjęcie z Czarnogóry, z drogą z Trsy do kanionu Pivy mam od powrotu z wakacji na tapecie i za każdym razem kiedy siadam przed komputerem myślę o tym, że naprawdę warto było do Czarnogóry pojechać.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.01.2007 23:33

bogjan napisał(a):.
Serdeczne dzięki za radę, ale decyzja już podjęta, miejsce zaklepane. Jadę na "stare śmieci" i choć po relacji"Krakuscity"aż korci mnie do zmiany decyzji/mam jeszcze sporo czasu, bo wyjeżdżam dopiero 31.08/i skoku do CG, to przez wzgląd na zaszłości nie mogę sprawić moim gospodarzom z Pejesac'a zawodu.

Bogjan gospodarzom na Peljesacu zawodu nie sprawił , był u nich jedynie 3 dni a potem pojechał do Czarnogóry i urlop spędził " za" Petrovaczem. :D
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 27.01.2007 10:13

Bogjan gospodarzom na Peljesacu zawodu nie sprawił , był u nich jedynie 3 dni a potem pojechał do Czarnogóry i urlop spędził " za" Petrovaczem. :D[/quote]

A fe.Pomówienie.Bogjan,czyt.Janusz spędził wraz z jeszcze jedną parą pełne 8 (słownie osiem)dób co daje 16 doboapartamentów a globalnie 32 słoneczne duposmarzydła a drugą ósemkę zaliczył w przeuroczej Buljaricy,tuż za skałką 1,5 km na południe od Petrowaca.Szelmy miliońskie/tak mawiała moja babcia/to wywołanie mnie do tablicy,to zapewne prowokacja żebym co nieco zdradził z własnych doświadczeń,ale dopóki nie zrobie solidnego porzadku ze sprzętem,jestem skazany na życzliwość znajomych.A więc do "póżniej" :D
Janusz
bogjan
Globtroter
ania 77

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 27.01.2007 10:33

Aniu, co do samej wsi Buliarica,to masz rację,bo jest położona wdłuż Jadranki oddalonej ok 700 m.od wybrzeża.Natomiast wdłuż samej plaży od północnego skalnego cypla oddzielajacego plażę Buliarica od plaży petrovackiej aż do łącznika/fajniutka zagospodarowana droga/ z wspomnianą Jadranką stoi kilkanaście apartamentowców-wilijek w tym nawet jeden hotel, bezpośrednio przy plaży,a co ciekawe dalej na południe to jakieś 2,5 km pustej,wyludnionej przestrzeni, prawdopodobnie po niegdysiejszych polach kampingowych.Jedynym urozmaiceniem w oddali to samotna spora willa u podstawy południowego cypla zamykającego zatokę Buliarica. :)
Janusz/ten Bogjan co to niby tylko 3 dni u Momcila na Peljesacu bywał :D /
krakuscity
Koneser
Re: ania 77

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.01.2007 11:00

bogjan napisał(a)::)
Janusz/ten Bogjan co to niby tylko 3 dni u Momcila na Peljesacu bywał :D /
Już zima w pełni, a Ty jeszcze relacji nie napisałeś. Czekamy, bo w tym roku tez podzielimy urlop Czarnogóra/Chorwacja a nie bardzo wiemy gdzie jechać. Teraz my (Ania i ja) liczymy na Twoją pomoc. Śpiesz się chłopie i pisz bo do wakacji coraz bliżej.:D
Pozdrawiam Janusz :wink:
remikremek
Plażowicz
fotki z Cz-ry i Albanii

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikremek » 28.01.2007 21:10

Polecam moje fotki z Cz-ry i Albanii: www.jezo.info pozdrowionka :D
yeti33
Odkrywca
pytanie do krakuscity

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 04.02.2007 15:08

Czy na Czarnogorze sa campingi nad samym morzem?
mircho
Plażowicz
Re: pytanie do krakuscity

Nieprzeczytany postnapisał(a) mircho » 04.03.2007 23:15

yeti33 napisał(a):Czy na Czarnogorze sa campingi nad samym morzem?

Ja widziałem w Buliaricy, kilka km za Petrowacem. Odradzam, kamping pamięta chyba Marszałka Tito i wyglada tak, jakby od tamtej pory nic w nim nie robiono.
Przejechałem wybrzeże od HR do Ulcina i nie widziałem innych kamingów ani nawet drogowskazów do takowych.
mircho
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mircho » 04.03.2007 23:33

krakuscity napisał(a):Bogjan gospodarzom na Peljesacu zawodu nie sprawił , był u nich jedynie 3 dni a potem pojechał do Czarnogóry i urlop spędził " za" Petrovaczem. :D

Czy może w Buljaricy ? Czy byliście tam?
Od plaży Lucice prowadzi tam nowa, betonowa ścieżka. Trzeba wejść na "zaplecze" klifu (czuć w nogach :wink: ) i odsłania się widok na kilkukilomerową plażę, na której zawsze znajdzie się luźne miejsce.
Buliarica jest małą wioską, a ma kilkakrotnie większą plażę od Petrovaca czy Budvy.
W sezonie pływa tam statek-wahadłowiec na trasie Petrovac-Buliarica-Sutomore, który zabiera pasażerów bezpośrednio z plaży.
Jeśli są zainteresowani mam troche zdjęć z CG i Albanii.
N/t porównań HR i CG powiem najkrócej jak się da:
Pod wzgledem etnicznym i kulturowym Serbia, Rep. Serbska w BiH i Czarnogóra są esencją Bałkanów. Turysta najbardziej to odczuwa ogladając zabytki, ale także np. jedząc i słuchając muzyki, choćby w radiu.
HR jest zdecydowanie, bardziej "zachodnia" pod każdym względem, w tym cenowym (o SLO już w tym względzie nie wspominam) Poza tym Chorwaci, moim zdaniem, bardziej niż Serbowie ekponują swoją narodowość, co nieraz graniczy z nacjonalizmem. Czarnogórcy na tym tle są tyko "folklorystyczni"
Pod względem cywilizacyjnym SCG jest dobre 10 lat za HR, a 15-20 za SLO.
A wrażenia krajobrazowe ? powiem tak: jakby zebrać najładniejsze kawałki wybrzeża Chorwacji tak, żeby dały w sumie ok 100km, to mamy wybrzeże Czarnogóry. :wink:
Jest tam bardziej zielono, wybrzeże typowo klifowe, z małymi zatoczkami, często niedostępnymi od lądu, a Boka Kotorska, najwiekszy fjord południa Europy, wraz z masywem Lovcen, zapiera dech.
Kiedyś czytałem, że Czarnogóra posiada jedną z najładniejszych linii brzegowych w Europie i ja się z tym zgadzam.
A są tam jeszcze: Jez. Szkoderskie; Cetinje; Ostrog; Kanion Tary; Park Narodowy Durmitor-rezerwat biosfery UNESCO, a widoku Boki Kotorskiej i morza z drogi Cetinje-Kotor, przebiegającej na wysokości ponad 1000m 8O, nie można zapomnieć.
A to wszystko w kraju wielkości połowy woj. mazowieckiego.
bbanas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bbanas » 22.04.2007 13:51

ja byłem 3 lata temuy w dobrej wodzie ale daleko i nudno byłem również w barze tak jest ciekawiej bo to małe miasteczko
podróż odbywała się przez belgrad i góry montenegro ale sie działo przygoda życia polecam troche mocnych wrażeń
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone