Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 26.04.2006 19:53

Co do CG to mozna poczytać trochę wątków z 2005 roku. dość szeroko tam pisałem ja i inni CG maniacy. Polecem,życzę udanego urlopu w CG.
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 26.04.2006 19:58

A co do Ulcinja to fajna miejscowość, tylko musisz wybrać jakie plaże lubisz bo tam zaczyna się juz Wielika Plaza. piaseczek i równinne krajobrazy. Ja mieszkałem u b.miłych gospodaży p.Very naprzeciw Copacabany. za kościołem. Czysta i spokojna kwaterka. Polecam mam nawet telefon tylko trzeba trochę po serbsku lub rosyjsku pogadać.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 27.04.2006 11:49

Cześć
Marco jakbyś mógł zapodać ten numerek na kwaterke to będę dźwięczny :)
My pa ruski gawariat może się przyda ;)
Dzięki pozdrav
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 29.04.2006 18:44

No sorki ale musiałem poszukać. podaje tel.069 562 060 to jest ichnia komórka pewnie trzeba jeszzce nr. kierunkowy kraju ale nie pamiętam jaki , chyba na Serbie, bo nie wiem czy oni mają wspólny kier. z CG
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 30.04.2006 11:59

Oki dzięks :)
Pozdrav
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 01.05.2006 15:21

Urlop w Ulcinj spędzałem dwukrotnie. Miasto ma wiele zalet: jest ładnie położone na wzgórzach, posiada stare miasto, kilka rodzajów plaż od piaszczystych przez dzikie kamieniste i kamieniste urządzone do leczniczych, jest najtańsze z Czarnogórskich. Wadą jest położenie "na końcu świata". Zalet jest więcej niż wad więc w tym roku też się tam wybieram.
Polecam kilka tras, które przejechałem i które powinny zachwycić nawet najwybredniejszych:
- Przez Vladimir nad jezioro Szkoderskie, wzdłuż niego do Virpazaru, tam wynajęcie łodzi i rejs po jeziorze, połączony z kąpielą. Powrót przez góry (nie tunelem) do Petrovaca i podziwianie widoków przy zachodzącym słońcu. Przy powrocie tunelem oglądanie widoków (w tym Colchinium) odkładamy na inną wycieczkę
- Stary Bar, Sv. Stefan (plażowanie), Budva
- Cetinje, Lovcen, zjazd do Kotoru, objazd Boki Kotorskiej południową częścią
- Kotor (ze zwiedzaniem miasta i wspinaczką na wzgórze Św. Jana), przejazd Północną stroną Boki, Perast
- niesamowite widoki kanionu Tary są na odcinku Mojkovac - Most na Tarze w Durdevica Tara
- w samym Ulcinj należy zobaczyć Stare Miasto wraz z muzeum, cerkiew, meczty, nowy kościół katolicki (poza miastem), koniecznie stary sad oliwny, trzeba też zrobić zakupy na targu w centrum miasta.
Zwiedzanie monastyru Ostrog najlepiej połączyć z wyjazdem nad Tarę, bo to po drodze.
Atrakcji jest więc sporo i najlepiej zwiedzanie rozbić na kilka wakacji. Jest bowiem jeszcze Szkoder w Albanii, spływ Tarą, Herceg Novi i kilka innych miejsc do zobaczenia.
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 01.05.2006 15:49

NOrthstar- potwierdzam w 100%
W tym roku muszę zobaczyć Tarę i Durmitor! Wymienione punkty programu zaliczyłam, hi :wink:
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 01.05.2006 16:09

Trzy lata temu zrobiłem objazd przez Durmitor i wzdłuz Tary. W tym roku czas na spływ.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 01.05.2006 18:25

Cześć North
Napisz w jakim okresie bywałeś w Ulcinje. Ja wybieram się w drugiej połowie sierpnia więc jeszcze sporo ludzi. Czytałem że tam bardzo tłoczno, korki na dojeździe do wielkiej plaży itd. Jakie masz doświadczenia?
Napisz też kiedy jedziesz w tym roku. Chciałbym poczytać o spływie Tarą ;)
Aha i jeszcze jedno jak jeździsz do CG, przez BiH? Napisz czy na raz czy z noclegiem. Może masz jakieś fajne miejsce w BiH do spania.
Jakby Ci nie sprawiło problemu to wielkie dzięki. Pozdrav
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 01.05.2006 18:26

Wiolak3
śliczne oczki ;)
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 01.05.2006 18:45

Też mi sie podobają!!!!!! :wink:
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 03.05.2006 08:40

Witam po przerwie. W Ulcinj bywałem między połową lipca a połową sierpnia, a więc w szczycie sezonu. Wielka Plaża jest na tyle długa, że można uniknąć wielkiego tłoku przy plażowaniu. Również na skałkach w mieście nie jest źle. Mistrzostwo świata w zagęszczeniu plaży panuje natomiast na Małej Plaży w centrum Ulcinj, ale tę plażę polecam tylko do oglądania jako atrakcję turystyczną.
Niestety nie da się uniknąć stania w korku przy powrocie do Ulcinj z Wielkiej Plaży. Średni czas to godzina. Korki zaczynają się ok. 17 a kończą po 21. Nie ma więc idealnej popołudniowej godziny na powrót z plaży. Krócej stoi się w korku plażując na pierwszej dużej plaży - Copacabanie. W tym roku spróbuję dojechać na sam początek Wielkiej plaży, jeszcze przed rzeką i spacerując plażą poszukać jakiegoś fajnego miejsca.
Pierwszy raz jechałem przez BIH. Mieszkam na północy Polski, zdążyłem więc dojechać jedynie nad Balaton i tam nocowałem. Przejazd przez BIH widokowo jest niesamowity. Wracałem przez Serbię (Belgrad, Budapeszt)
Jazda przez CG i Serbię, ze względu na duży ruch na drodze jest bardzo męcząca. Widoki miejscami wspaniałe, ale mój ogólny odbiór tej trasy nie był najlepszy. W ubiegłym roku jechałem autostradami przez Niemcy i Austrię ponieważ chciałem zaliczyć Plitvice. Wygoda jazdy tą trasą sprawia, że mimo iż nadkładam ok. 250 km w tym roku też tak pojadę. Jadę na początku sierpnia, więc może zdążę zdać relację z raftingu. A może ktoś będzie szybszy?
Pozdrowionka
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 03.05.2006 09:37

Dzięki North
My wyruszamy najprawdopodobniej 13go ( :D ) sierpnia więc raczej się miniemy ale też mam smaka na spływ Tarą.
Pozdrawiam Radek.
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 03.05.2006 19:50

Jeśli 13. to jest szansa na wspólne Niksicko Pivo (bo wg ich reklam Niksicko je jedno) :D . Ale o tym może bliżej wyjazdu. Do zobaczenia!
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 10.05.2006 00:07

Macie jakieś przewodniki o Czarnogórze? Co polecacie? Jaki kupić?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies