napisał(a) U-la » 02.06.2009 08:38
Obydwie wycieczki to coś zupełnie odmiennego. Na pewno warto zobaczyć i jedno, i drugie. Zgadzam się z RadaRem - szkoda wydawać pieniądze na zorganizowaną wycieczkę. Poradzicie sobie sami, tylko troszkę się trzeba wysilić organizacyjnie.
Nie wiem gdzie będziecie w Czarnogórze. Z takiego Ulcinja do Szkodry dojedziecie busem lub ichnimi pksami. To także często dłuuuugie kursy - zdarzyło sie nam jechać nawet takim z Sarajewa, więc możecie wsiąść już w większych miastach wybrzeża.
Ze Szkodry do Tirany też często-gęsto busy, a Kruja to niedaleko stolicy. Przy czym - według mnie - jeden dzień na taki samodzielny wypad to może być za mało na obydwa miejsca. Ale może się mylę, bo ja to lubię usiąść na krawężniku i gapić się na okoliczności, a czas leci
Wycieczkę po Jeziorze Szkoderskim też zorganizowałyśmy sobie same. Jechałyśmy pociągiem z Sutomore do Vranjiny. To taka wioseczka - wystarczy w domach popytać czy ktoś by Was nie przewiózł łódką po jeziorze i do monastyrów. My nie miałyśmy problemów. To było kilka lat temu. Być może teraz "przemysł turystyczny" się rozwinął i jest jeszcze łatwiej
Ja jakoś nigdy nie przekonałam się do zorganizowanych wyjazdów i wycieczek, więc wolę takie samodzielne wypady. Choć nie przeczę - zorganizowane - choćby ze względu na transport - ułatwiają nieco sprawę.
Pozdrawiam i życzę udanego urlopu!