Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.10.2008 20:41

Tak też właśnie myślałem :)
Gorąco pozdrawiam w serbsko - czarnogórskim klimacie :wink:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 25.10.2008 22:41

mkm napisał(a):Tak też właśnie myślałem :)

to tez bosniacki klimat :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.10.2008 07:47

Moja żona powiedziała, że ta pani nie powinna tak odkrywać swojego brzuszka skoro jej się nie chce chodzić na siłownię lub inny calanetics... hm.. a ja tam nie miałbym nic przeciw zaakompaniować tej pani... oczywiście do śpiewania... :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.10.2008 11:44

Nives napisał(a):

Powiedzmy że bałkański :wink:

Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 26.10.2008 12:42

mkm napisał(a):
Nives napisał(a):

Powiedzmy że bałkański :wink:

tak, "balkanski" jest zdecydowanie najbezpeczniejsze i najtrafniejsze okreslenie :wink:

a co stwierzenia zony janniko - nie zgadzam sie. jak ktos jest mlody, nie musi byc zupelnie doskonaly aby sie pokazac :P
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.10.2008 17:06

A to dla żony janniko :wink: -
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 01.06.2009 19:13

Witam!

Wybieram się w połowie czerwca do Czarnogóry (wreszcie się udało). To będzie pobytówka z możliwością wycieczek fakultatywnych. Jedna z nich jest do Tirany i Kruji.
Czy warto się na to decydować? Czy nie szkoda pieniędzy? Szczególnie gdy następna będzie nad jezioro Szkadar.

PS
Mam nadzieję że ceny żywności nie podskoczyły zbytnio w stosunku do zeszłego roku.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 01.06.2009 20:57

Na pewno warto pojechać na własną rękę bo warto zobaczyć a CG jest tasza od CRO gdzie zapanowała drożyzna... niestety. Znajomy wrócił wczoraj z Cro i zauważył bardzo nieładną praktyke. Otóz ceny dla tubylców w sklepach były tam o połowe niższe 8O o POŁOWE! szok. A miałem ochote na Chorwacje w tym roku....
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 02.06.2009 08:38

Obydwie wycieczki to coś zupełnie odmiennego. Na pewno warto zobaczyć i jedno, i drugie. Zgadzam się z RadaRem - szkoda wydawać pieniądze na zorganizowaną wycieczkę. Poradzicie sobie sami, tylko troszkę się trzeba wysilić organizacyjnie.

Nie wiem gdzie będziecie w Czarnogórze. Z takiego Ulcinja do Szkodry dojedziecie busem lub ichnimi pksami. To także często dłuuuugie kursy - zdarzyło sie nam jechać nawet takim z Sarajewa, więc możecie wsiąść już w większych miastach wybrzeża.

Ze Szkodry do Tirany też często-gęsto busy, a Kruja to niedaleko stolicy. Przy czym - według mnie - jeden dzień na taki samodzielny wypad to może być za mało na obydwa miejsca. Ale może się mylę, bo ja to lubię usiąść na krawężniku i gapić się na okoliczności, a czas leci :D :D :D

Wycieczkę po Jeziorze Szkoderskim też zorganizowałyśmy sobie same. Jechałyśmy pociągiem z Sutomore do Vranjiny. To taka wioseczka - wystarczy w domach popytać czy ktoś by Was nie przewiózł łódką po jeziorze i do monastyrów. My nie miałyśmy problemów. To było kilka lat temu. Być może teraz "przemysł turystyczny" się rozwinął i jest jeszcze łatwiej :)

Ja jakoś nigdy nie przekonałam się do zorganizowanych wyjazdów i wycieczek, więc wolę takie samodzielne wypady. Choć nie przeczę - zorganizowane - choćby ze względu na transport - ułatwiają nieco sprawę.

Pozdrawiam i życzę udanego urlopu! :)
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 03.06.2009 16:58

Hmm, to chyba się jednak tam wybiorę (Tirana, Kruja). Kto wie
czy będę miała ponownie taką możliwość. Będziemy niedaleko Budvy i może rzeczywiście warto się zorientować jak indywidualnie tam dojechać. Na pewno będzie organizowana wycieczka fakultatywna ale to trochę kosztuje.
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 09.06.2009 10:23

Witajcie, przez pomyłkę, zamiast odpowiedzieć w tym wątku, umieściłem mój post jako osobny wątek pt. "Impresje z Czarnogóry", nie będę go już tu wklejał, mam nadzieję, że zrobi to za mnie admin :-) A póki co zapraszam do czytania :-)
Agradka
Autostopowicz
Liczę na garść porad

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agradka » 28.07.2009 16:05

Hej
czytam sobie Wasze wypowiedzi i troche Wam zazdroszcze, a troche sie boje, bo Czarnogora dopiero przede mna. Wyjeżdzam w niedziele rano z Poznania i chce byc na miejscu w poniedzialek. Jedziemy we dwie, w ciemno i wlasnie o to chce zapytac. Z jednej strony slysze, ze tak najlepiej, z drugiej: że sierpien w Czarnogórze to masakra i z noclegami będzie problem. Nie szukam luksusu, tylko czystego miejsca do spania w małej miejscowości z niebetonową plażą. Do tego kuchnia do dyspozycji i będę szczęśliwa. Czytam i jedni piszą np., że Sutomor jest super; wymarałam nawet nocleg za 8 euro od pokoju www.jelenic.mnegro.com ale nie mam przeciez pojecia, jak wygladaja te pokoje i miejscowosc;
wiec nie wiem, czy jechac w ciemno i szukac i np. nie znalezc nic przyzwoitego za niewielkie pieniadze?
moze moglibyscie mi podpowiedziec? padaja nazwy roznych miejscowosci, ale opinie na roznych forach sa po prostu sprzeczne. dlatego nie ukrywam, ze licze na jakies kwaterowe namiary po prostu przez Was sprawdzone.
pozdrawiam i czekam na reakcje.
mozecie uspokoic moje skolatane watpliwosciami serce kilka dni przed urlopem:)
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 14.09.2009 19:01

Wrażliwcy - nie czytajcie. Nie pamiętam, czy był to trzeci czy czwarty wypad do Czarnogóry. Haracz ekologiczny na granicy - 10e. I byłoby OK, ale - cholera - wszędzie, gdzie chciałem się zatrzymać i wysiąść z auta, a były to raczej najzwyklejsze miejsca, napotykałem ludzkie odchody. Piękna sentencja: "Czarnogóra jest zasrana". Było tego tyle, że właściwie śmiałem się, machałem ręką,wsiadałem i jechałem dalej. A daleeeeej? Tooo saaaaamoooo. Piękny raczej kraj, ale ten drobny mankament......A Kotor jeszcze zaszczany. ale i tak wspomnienia pozytywne. Skromna knajpka w Hercegnovi przy schodach do wieży zegarowej, po prawej stronie - świetne jedzenie. Polecam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.09.2009 23:36

Jak znajdę w starych mailach, to podam jeden taki fajny namiar na kwaterę w Montenegro u gościa, który zna i lubi Polaków. :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.11.2009 22:40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone