Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
art66x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art66x » 08.07.2008 16:07

:D
Ostatnio edytowano 08.07.2008 16:08 przez art66x, łącznie edytowano 1 raz
art66x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art66x » 08.07.2008 16:07

Witaj Aga! czy posiadasz konkretne i sprawdzone namiary na pola campingowe z przyzwoitymi warunkami sanitarnymi??????Pozdrawiam!
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 08.07.2008 17:14

AgaBor napisał(a):Byłam w Durmitorze-w Żabljaku,w Ulcinju,Petrovacu,Barze,Budvie,Sv.Stefanie,nad Jeziorem Szkoderskim,cała Boka Kotorska,Lovcen,Monastyr Ostrog,rafting Tarą itp.
Jedzenie nie jest drogie-ceny są jak u nas,tylko owoce są drogie-pewnie dlatego,że może jeszcze nie sezon albo coś.Jak przyjechaliśmy tam to np.arbuz był po euro za kg u nas był już wtedy po 1,50zł,ale jak wyjeżdżaliśmy to był po 0,35/kg.Ceny też zależą od regionu-najdrożej było na bazarze w Ulcinju,a najtaniej w Budvie.nie są tanie soki w kartonie,ale jeśli ktoś lubi colę,fantę itp to 2,5 litra kosztuje 0,89 euro.Osobiście myślałam,że rakija będzie tańsza na rynku-ta swojska-najtaniej płaciłam 7e za litr,ser domowy-wyśmienity-5e za kg.
Jeśli konkretnie coś Cię interesuje,to spróbuję pomóc.
Generalnie,oprócz śmieci i wałęsających się bezpańskich psów i kotów Czarnogóra jest-moim zdaniem-piękniejsza od Cro i Grecji razem wziętych.Naprawdę warto tam jechać.
Pozdrawiam.

No właśnie te śmieci śmieci i fekalia w wodzie .Nie wspomnę już o plazach ,na których nie ma toalet tudzież w restauracjach też są wyjątkiem.Byliśmy w zeszłym roku i nie wiem kiedy wrócimy tam ponownie.(a może tylko żle trafiliśmy -byliśmy w Sutomore)
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2008 17:57

art66x napisał(a):Witaj Aga! czy posiadasz konkretne i sprawdzone namiary na pola campingowe z przyzwoitymi warunkami sanitarnymi??????Pozdrawiam!

Nie byłem , ale z tego co wiem - nie ma takich, i właśnie dlatego tam nie pojechałem.

Czarnogóra na pewno jest piękna, ale ta kontynentalna - dla ludzi lubiących piesze wędrówki i zdobywanie górskich szczytów.
Natomiast wybrzeże szczególnie w sezonie , w miejscowościach
wypoczynkowych wygląda t a k
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 08.07.2008 21:09

Jeżeli chodzi o campy to z czystym sumieniem mogę polecić w Żabliaku camp Boce i Razvrasje-oby dwa na tym samym poziomie czyste łazienki,ciepła woda,czyste kuchnie,lodówka do dyspozycji.Na Boce nie jest mniej cienia,ale więcej miejsca-płaciliśmy za 3 osoby,auto,namiot-8e/doba (2e/osoba + 2e miejsce).Na Razvrasje są obecnie przeprowadzane prace remonrowe i budowanie domków,ale w niczym to nie przeszkadza.Opłaty-3e osoba dorosła,dziecko nic i 1e namiot za dobęOd starszej pani można tam kupić domową śliwowicę-7e/litr-domowy,pyszny ser-5e/kg,wino i chleb. :D

W Ulcinju nie ma żadnego campu,na którym można mieszkać-królewną nie jestem i luksusów nie potrzebuję,ale ład i czystość to przecież podstawa.Syfiasty Neptun zamknięty,Valdanos też,Tomi to moim zdaniem wygląda jak koczowisko cyganów,tak samo jak wszystkie campy w Buliaricy-po prostu godne pożałowania warunki :evil: .Jeżeli koniecznie chcesz Ulcinj(miasto ładne,plaża kaszana) to koło Neptuna jest hotel,w recepcji powiedziano mi,że za 20e/doba mogę się rozbić między domkami-nie wchodziłam,bo za tyle to mogłam wziąć kwaterę.

W Utjeha-pomiędzy Ulcinjem,a Barem-są 2 campy koło siebie.Ja byłam na Olivie-czysto ,miło,lodówka do dyspozycji,ale mało miejsca.Podobno od lipca czynna jest dyskoteka do 4 rano,ale nas już tam nie było.Ja będe tamto miejsce wspominać miło.Płaciłam za 3 os,prąd,samochód,namiot 11,2e/doba.

W Boce Kotorskiej zatrzymaliśmy się w Zelenika koło Herceg Novi.Rewelacji tam nie ma,ale w toalecie-przynajmniej damskiej mało wiele czysto,było nawet mydło i papier toaletowy,co jest ewenementem, mało ciepłej wody.Jest tam ponieszczenie a'la kuchnia,niezbyt ładne,jest lodówka.Plusem jest dużo miejsca i cienia,spokój,niedaleko jest tani supermarket i kawałek dalej duży casch&cary minusem na brzydką plażę trzeba przejść przez ruchliwą ulicę.Ogólne wrażenie-ujdzie w tłoku,ale właściciel chyba czeka aż pajęczyny posprzątają turyści.W dzień przyjazdu rozmawiałam z panią,która ustaliła cenę 4e osoba dorosła,2e dziecko,2e namiot,2e auto,wiec wyszło mi 14e/doba.Byliśmy tam 6 dni-14x6=84.Rozliczałam się z panem i wyliczył,że mamy do zapłacenia 44e,więc tyle zapłaciłam i nie kłóciłam się,że uczono mnie innej matematyki.

Byliśmy jeszcze na campie w Scepan Polie(granica z BiH) tzn. tam dopiero robią camp.Było to u przemiłego pana Jowowicza Nowicy,od razu przy MonteRaft-Zorana Blagojevica,u którego gorąco polecam rafting-jego strona to www.raftingmontenegro.com .Za dobę płaciliśmy 5e za namiot i 2e za samochód.Są tam nowe czyste kibelki i prysznice,a pan Jowowicz wieczorami przychodził z piwem i swojską rakiją,a rano z kawą.Są tam inne pola,ale na pewno nie z taką atmosferą.

To byłoby na tyle jeśli chodzi o kampy.
Na inne pytania też chętnie odpowiem.
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 10.07.2008 19:55

AgaBor napisał(a):Byłam w Durmitorze-w Żabljaku,w Ulcinju,Petrovacu,Barze,Budvie,Sv.Stefanie,nad Jeziorem Szkoderskim,cała Boka Kotorska,Lovcen,Monastyr Ostrog,rafting Tarą itp.
Jedzenie nie jest drogie-ceny są jak u nas,tylko owoce są drogie-pewnie dlatego,że może jeszcze nie sezon albo coś.Jak przyjechaliśmy tam to np.arbuz był po euro za kg u nas był już wtedy po 1,50zł,ale jak wyjeżdżaliśmy to był po 0,35/kg.Ceny też zależą od regionu-najdrożej było na bazarze w Ulcinju,a najtaniej w Budvie.nie są tanie soki w kartonie,ale jeśli ktoś lubi colę,fantę itp to 2,5 litra kosztuje 0,89 euro.Osobiście myślałam,że rakija będzie tańsza na rynku-ta swojska-najtaniej płaciłam 7e za litr,ser domowy-wyśmienity-5e za kg.
Jeśli konkretnie coś Cię interesuje,to spróbuję pomóc.
Generalnie,oprócz śmieci i wałęsających się bezpańskich psów i kotów Czarnogóra jest-moim zdaniem-piękniejsza od Cro i Grecji razem wziętych.Naprawdę warto tam jechać.
Pozdrawiam.

A ile kosztuje "przeciętny" obiad?
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 11.07.2008 00:06

anna iwona napisał(a):
A ile kosztuje "przeciętny" obiad?

W barze (takim porządnym) dwie osoby najedzą sie za 10-15 euro z napojami.
Moożna też jeść ichniejsze "hamburgery" (nie mylic z naszymi, naprawde dobre, np. z grillowanym mięsem) po 2-4 euro w zależności od wersji i też sie najesz. W dobrej knajpce może być i więcej. W sumie podobnie jak u nas.
kuchcik77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchcik77 » 24.07.2008 11:05

Dzień dobry. Czy ktos moze mi powiedziec jak daleko od dworca autobusowego w belgradzie skad odjeżdzają busy do Zabljaka (parwdop o 23.30) znajduje sięstacja benzynowa ZMAJ (miejsce gdzie pewna firma wyrzuca swoich klientów z autobusu w belgradzie)
dziekuje.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 24.07.2008 19:13

Czarnogóra: Śnieg w lipcu. Turyści uciekają

Czwartek, 24 lipca (16:17)
zmodyfikowany: Czwartek, 24 lipca (16:18)

Wielu zaskoczonych i zupełnie nieprzygotowanych turystów wygoniła z górskich miejscowości wypoczynkowych w Czarnogórze nieoczekiwana fala zimna i opadów śniegu - donoszą w czwartek czarnogórskie media.

W miejscowości Żabljak temperatura spadła w ciągu kilku godzin aż o 20 stopni, a okolica pokryła się pięciocentymetrową warstwą śniegu.

źródło: interia.pl

ale numer... :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.07.2008 07:48

kuchcik77 napisał(a):Czy ktos moze mi powiedziec jak daleko od dworca autobusowego w belgradzie skad odjeżdzają busy do Zabljaka (parwdop o 23.30) znajduje sięstacja benzynowa ZMAJ (miejsce gdzie pewna firma wyrzuca swoich klientów z autobusu w belgradzie)

Może będzie lepiej jak zapytasz TU. Tam powinieneś uzyskać konkretną odpowiedź. Spróbuj.

RobCRO napisał(a):Wielu zaskoczonych i zupełnie nieprzygotowanych turystów wygoniła z górskich miejscowości wypoczynkowych w Czarnogórze nieoczekiwana fala zimna i opadów śniegu - donoszą w czwartek czarnogórskie media.

W miejscowości Żabljak temperatura spadła w ciągu kilku godzin aż o 20 stopni, a okolica pokryła się pięciocentymetrową warstwą śniegu.

8O 8O 8O :roll:
No to nieźle..........
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 25.07.2008 08:15

Kulka, możesz mi podać namiar na Eko-katun Stavna w Komovi? Szukam na necie, ale nigdzie ani maila ani telefonu...może masz coś takiego?
hvala
pozdrav
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.07.2008 09:39

Rob, odpowiadam w naszej zeszłorocznej relacji, może jeszcze komuś się przyda.......... :roll:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 09.10.2008 20:48

AgaBor napisał(a):Wczoraj wróciłam z Czarnogóry,jeśli ktoś ma jakieś pytania służę radą.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam i mam pytania.Wybieram się w przyszłym roku na wiosnę na bałkany. Chorwację już zjeździłem i pomyślałem o Czarnogórze. A zatem do rzeczy. Czy w Czarnogórze tak jak w Chorwacji praktycznie w każdej miejscowości są kwatery do wynajęcia ,czy trzeba szukać hoteli? Czy trzeba rezerwować (na wiosnę), czy tak jak do chorwacji można pojechać w ciemno(jadę z narzeczoną bez dzieci)?Może masz jakieś ciekawe miejsca, chociaż i tak wybieram się w okolice Kotor? Jak cenowo przedstawia się ta kwestia.Jak uważasz, lepiej jechać przez Serbię ,czy Chorwację?Co warto zobaczyć w czarnogórze tzn. jakie miasteczka i "dziwy przyrody".Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2008 20:56

Italiano napisał(a):.....Czy trzeba rezerwować (na wiosnę), czy tak jak do chorwacji można pojechać w ciemno(jadę z narzeczoną bez dzieci)?Może masz jakieś ciekawe miejsca, chociaż i tak wybieram się w okolice Kotor? Jak cenowo przedstawia się ta kwestia.Jak uważasz, lepiej jechać przez Serbię ,czy Chorwację?Co warto zobaczyć w czarnogórze tzn. jakie miasteczka i "dziwy przyrody".....

Dużo odpowiedzi na te pytania znajdziesz na: www.mojebalkany.com/forum
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 10.10.2008 06:44

Kwatery są wszędzie, tylko należy pamiętać że to mały kraj a turystów dużo więc w sezonie bywa krucho.
Miejsc do zobaczenia sporo choćby Kanion Tary podobno drugi pod względem wielkości po Kolorado, Jezioro Szkoderskie, atrakcje typu monastyry, Budva (mini Dubrownik), Wielka plaża z brązowym piaskiem, góry m.in. Durmitor.
Zamierzam za tydzień wybrać sie na 6 dni krajoznawczo. Jak wyjazd wypali to zdam relacje.
Pozdrawiam Radek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies