Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
art66x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art66x » 08.07.2008 15:07

:D
Ostatnio edytowano 08.07.2008 15:08 przez art66x, łącznie edytowano 1 raz
art66x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art66x » 08.07.2008 15:07

Witaj Aga! czy posiadasz konkretne i sprawdzone namiary na pola campingowe z przyzwoitymi warunkami sanitarnymi??????Pozdrawiam!
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 08.07.2008 16:14

AgaBor napisał(a):Byłam w Durmitorze-w Żabljaku,w Ulcinju,Petrovacu,Barze,Budvie,Sv.Stefanie,nad Jeziorem Szkoderskim,cała Boka Kotorska,Lovcen,Monastyr Ostrog,rafting Tarą itp.
Jedzenie nie jest drogie-ceny są jak u nas,tylko owoce są drogie-pewnie dlatego,że może jeszcze nie sezon albo coś.Jak przyjechaliśmy tam to np.arbuz był po euro za kg u nas był już wtedy po 1,50zł,ale jak wyjeżdżaliśmy to był po 0,35/kg.Ceny też zależą od regionu-najdrożej było na bazarze w Ulcinju,a najtaniej w Budvie.nie są tanie soki w kartonie,ale jeśli ktoś lubi colę,fantę itp to 2,5 litra kosztuje 0,89 euro.Osobiście myślałam,że rakija będzie tańsza na rynku-ta swojska-najtaniej płaciłam 7e za litr,ser domowy-wyśmienity-5e za kg.
Jeśli konkretnie coś Cię interesuje,to spróbuję pomóc.
Generalnie,oprócz śmieci i wałęsających się bezpańskich psów i kotów Czarnogóra jest-moim zdaniem-piękniejsza od Cro i Grecji razem wziętych.Naprawdę warto tam jechać.
Pozdrawiam.

No właśnie te śmieci śmieci i fekalia w wodzie .Nie wspomnę już o plazach ,na których nie ma toalet tudzież w restauracjach też są wyjątkiem.Byliśmy w zeszłym roku i nie wiem kiedy wrócimy tam ponownie.(a może tylko żle trafiliśmy -byliśmy w Sutomore)
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2008 16:57

art66x napisał(a):Witaj Aga! czy posiadasz konkretne i sprawdzone namiary na pola campingowe z przyzwoitymi warunkami sanitarnymi??????Pozdrawiam!

Nie byłem , ale z tego co wiem - nie ma takich, i właśnie dlatego tam nie pojechałem.

Czarnogóra na pewno jest piękna, ale ta kontynentalna - dla ludzi lubiących piesze wędrówki i zdobywanie górskich szczytów.
Natomiast wybrzeże szczególnie w sezonie , w miejscowościach
wypoczynkowych wygląda t a k
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 08.07.2008 20:09

Jeżeli chodzi o campy to z czystym sumieniem mogę polecić w Żabliaku camp Boce i Razvrasje-oby dwa na tym samym poziomie czyste łazienki,ciepła woda,czyste kuchnie,lodówka do dyspozycji.Na Boce nie jest mniej cienia,ale więcej miejsca-płaciliśmy za 3 osoby,auto,namiot-8e/doba (2e/osoba + 2e miejsce).Na Razvrasje są obecnie przeprowadzane prace remonrowe i budowanie domków,ale w niczym to nie przeszkadza.Opłaty-3e osoba dorosła,dziecko nic i 1e namiot za dobęOd starszej pani można tam kupić domową śliwowicę-7e/litr-domowy,pyszny ser-5e/kg,wino i chleb. :D

W Ulcinju nie ma żadnego campu,na którym można mieszkać-królewną nie jestem i luksusów nie potrzebuję,ale ład i czystość to przecież podstawa.Syfiasty Neptun zamknięty,Valdanos też,Tomi to moim zdaniem wygląda jak koczowisko cyganów,tak samo jak wszystkie campy w Buliaricy-po prostu godne pożałowania warunki :evil: .Jeżeli koniecznie chcesz Ulcinj(miasto ładne,plaża kaszana) to koło Neptuna jest hotel,w recepcji powiedziano mi,że za 20e/doba mogę się rozbić między domkami-nie wchodziłam,bo za tyle to mogłam wziąć kwaterę.

W Utjeha-pomiędzy Ulcinjem,a Barem-są 2 campy koło siebie.Ja byłam na Olivie-czysto ,miło,lodówka do dyspozycji,ale mało miejsca.Podobno od lipca czynna jest dyskoteka do 4 rano,ale nas już tam nie było.Ja będe tamto miejsce wspominać miło.Płaciłam za 3 os,prąd,samochód,namiot 11,2e/doba.

W Boce Kotorskiej zatrzymaliśmy się w Zelenika koło Herceg Novi.Rewelacji tam nie ma,ale w toalecie-przynajmniej damskiej mało wiele czysto,było nawet mydło i papier toaletowy,co jest ewenementem, mało ciepłej wody.Jest tam ponieszczenie a'la kuchnia,niezbyt ładne,jest lodówka.Plusem jest dużo miejsca i cienia,spokój,niedaleko jest tani supermarket i kawałek dalej duży casch&cary minusem na brzydką plażę trzeba przejść przez ruchliwą ulicę.Ogólne wrażenie-ujdzie w tłoku,ale właściciel chyba czeka aż pajęczyny posprzątają turyści.W dzień przyjazdu rozmawiałam z panią,która ustaliła cenę 4e osoba dorosła,2e dziecko,2e namiot,2e auto,wiec wyszło mi 14e/doba.Byliśmy tam 6 dni-14x6=84.Rozliczałam się z panem i wyliczył,że mamy do zapłacenia 44e,więc tyle zapłaciłam i nie kłóciłam się,że uczono mnie innej matematyki.

Byliśmy jeszcze na campie w Scepan Polie(granica z BiH) tzn. tam dopiero robią camp.Było to u przemiłego pana Jowowicza Nowicy,od razu przy MonteRaft-Zorana Blagojevica,u którego gorąco polecam rafting-jego strona to www.raftingmontenegro.com .Za dobę płaciliśmy 5e za namiot i 2e za samochód.Są tam nowe czyste kibelki i prysznice,a pan Jowowicz wieczorami przychodził z piwem i swojską rakiją,a rano z kawą.Są tam inne pola,ale na pewno nie z taką atmosferą.

To byłoby na tyle jeśli chodzi o kampy.
Na inne pytania też chętnie odpowiem.
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 10.07.2008 18:55

AgaBor napisał(a):Byłam w Durmitorze-w Żabljaku,w Ulcinju,Petrovacu,Barze,Budvie,Sv.Stefanie,nad Jeziorem Szkoderskim,cała Boka Kotorska,Lovcen,Monastyr Ostrog,rafting Tarą itp.
Jedzenie nie jest drogie-ceny są jak u nas,tylko owoce są drogie-pewnie dlatego,że może jeszcze nie sezon albo coś.Jak przyjechaliśmy tam to np.arbuz był po euro za kg u nas był już wtedy po 1,50zł,ale jak wyjeżdżaliśmy to był po 0,35/kg.Ceny też zależą od regionu-najdrożej było na bazarze w Ulcinju,a najtaniej w Budvie.nie są tanie soki w kartonie,ale jeśli ktoś lubi colę,fantę itp to 2,5 litra kosztuje 0,89 euro.Osobiście myślałam,że rakija będzie tańsza na rynku-ta swojska-najtaniej płaciłam 7e za litr,ser domowy-wyśmienity-5e za kg.
Jeśli konkretnie coś Cię interesuje,to spróbuję pomóc.
Generalnie,oprócz śmieci i wałęsających się bezpańskich psów i kotów Czarnogóra jest-moim zdaniem-piękniejsza od Cro i Grecji razem wziętych.Naprawdę warto tam jechać.
Pozdrawiam.

A ile kosztuje "przeciętny" obiad?
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 10.07.2008 23:06

anna iwona napisał(a):
A ile kosztuje "przeciętny" obiad?

W barze (takim porządnym) dwie osoby najedzą sie za 10-15 euro z napojami.
Moożna też jeść ichniejsze "hamburgery" (nie mylic z naszymi, naprawde dobre, np. z grillowanym mięsem) po 2-4 euro w zależności od wersji i też sie najesz. W dobrej knajpce może być i więcej. W sumie podobnie jak u nas.
kuchcik77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchcik77 » 24.07.2008 10:05

Dzień dobry. Czy ktos moze mi powiedziec jak daleko od dworca autobusowego w belgradzie skad odjeżdzają busy do Zabljaka (parwdop o 23.30) znajduje sięstacja benzynowa ZMAJ (miejsce gdzie pewna firma wyrzuca swoich klientów z autobusu w belgradzie)
dziekuje.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 24.07.2008 18:13

Czarnogóra: Śnieg w lipcu. Turyści uciekają

Czwartek, 24 lipca (16:17)
zmodyfikowany: Czwartek, 24 lipca (16:18)

Wielu zaskoczonych i zupełnie nieprzygotowanych turystów wygoniła z górskich miejscowości wypoczynkowych w Czarnogórze nieoczekiwana fala zimna i opadów śniegu - donoszą w czwartek czarnogórskie media.

W miejscowości Żabljak temperatura spadła w ciągu kilku godzin aż o 20 stopni, a okolica pokryła się pięciocentymetrową warstwą śniegu.

źródło: interia.pl

ale numer... :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.07.2008 06:48

kuchcik77 napisał(a):Czy ktos moze mi powiedziec jak daleko od dworca autobusowego w belgradzie skad odjeżdzają busy do Zabljaka (parwdop o 23.30) znajduje sięstacja benzynowa ZMAJ (miejsce gdzie pewna firma wyrzuca swoich klientów z autobusu w belgradzie)

Może będzie lepiej jak zapytasz TU. Tam powinieneś uzyskać konkretną odpowiedź. Spróbuj.

RobCRO napisał(a):Wielu zaskoczonych i zupełnie nieprzygotowanych turystów wygoniła z górskich miejscowości wypoczynkowych w Czarnogórze nieoczekiwana fala zimna i opadów śniegu - donoszą w czwartek czarnogórskie media.

W miejscowości Żabljak temperatura spadła w ciągu kilku godzin aż o 20 stopni, a okolica pokryła się pięciocentymetrową warstwą śniegu.

8O 8O 8O :roll:
No to nieźle..........
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 25.07.2008 07:15

Kulka, możesz mi podać namiar na Eko-katun Stavna w Komovi? Szukam na necie, ale nigdzie ani maila ani telefonu...może masz coś takiego?
hvala
pozdrav
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.07.2008 08:39

Rob, odpowiadam w naszej zeszłorocznej relacji, może jeszcze komuś się przyda.......... :roll:
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 09.10.2008 19:48

AgaBor napisał(a):Wczoraj wróciłam z Czarnogóry,jeśli ktoś ma jakieś pytania służę radą.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam i mam pytania.Wybieram się w przyszłym roku na wiosnę na bałkany. Chorwację już zjeździłem i pomyślałem o Czarnogórze. A zatem do rzeczy. Czy w Czarnogórze tak jak w Chorwacji praktycznie w każdej miejscowości są kwatery do wynajęcia ,czy trzeba szukać hoteli? Czy trzeba rezerwować (na wiosnę), czy tak jak do chorwacji można pojechać w ciemno(jadę z narzeczoną bez dzieci)?Może masz jakieś ciekawe miejsca, chociaż i tak wybieram się w okolice Kotor? Jak cenowo przedstawia się ta kwestia.Jak uważasz, lepiej jechać przez Serbię ,czy Chorwację?Co warto zobaczyć w czarnogórze tzn. jakie miasteczka i "dziwy przyrody".Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2008 19:56

Italiano napisał(a):.....Czy trzeba rezerwować (na wiosnę), czy tak jak do chorwacji można pojechać w ciemno(jadę z narzeczoną bez dzieci)?Może masz jakieś ciekawe miejsca, chociaż i tak wybieram się w okolice Kotor? Jak cenowo przedstawia się ta kwestia.Jak uważasz, lepiej jechać przez Serbię ,czy Chorwację?Co warto zobaczyć w czarnogórze tzn. jakie miasteczka i "dziwy przyrody".....

Dużo odpowiedzi na te pytania znajdziesz na: www.mojebalkany.com/forum
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 10.10.2008 05:44

Kwatery są wszędzie, tylko należy pamiętać że to mały kraj a turystów dużo więc w sezonie bywa krucho.
Miejsc do zobaczenia sporo choćby Kanion Tary podobno drugi pod względem wielkości po Kolorado, Jezioro Szkoderskie, atrakcje typu monastyry, Budva (mini Dubrownik), Wielka plaża z brązowym piaskiem, góry m.in. Durmitor.
Zamierzam za tydzień wybrać sie na 6 dni krajoznawczo. Jak wyjazd wypali to zdam relacje.
Pozdrawiam Radek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

W tym roku Czarnogóra :D Może jakieś rady? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone