napisał(a) Gizmowy » 14.09.2015 07:24
sdolas napisał(a):Koszty można ograniczyć bardzo prosto, jadą dwie osoby, dwa budżety i koszty dzielą się na połowę
Większość z nas kombinuje rodzinny budżet a ludzie młodzi często robią ściepe, jadą jednym autem, dzielą proporcjonalnie i potem wychodzą śmieszne kwoty
Uwzględniając cenę kwatery 18 a nie 8 euro, jak wcześniej podawała, i do tego winiety oraz dystans do pokonania muszę zweryfikować, to co wcześniej powiedziałem. Nie dadzą rady budżetu na dwie osoby zamknąć w 1500zł. Chyba że faktycznie coś uśrednią, zcałkują, zróżniczkują.
Mnie za samo paliwo i kwaterę wychodzi ponad 1200, bo nie wierzę, że jadąc autostradami zejdzie się z paliwem poniżej 700plnów, chyba że mimo wszystko wrzucą piąty i bieg i na małym gazie 90km/h. Tylko po co wtedy hajłej? Nieważne...
Zostaje niecałe 300plnów. Ino że już kupili winiety AU i CZ czyli minus jakieś 140plnów. Już mi się nie chce odejmować, bo się gubię, ale wychodzi mi, że nawet kupując jedzenie w Biedronce będzie ciężko zmieścić się w 1500zł w siedem dni. Boję się jej cokolwiek doradzać, bo już i tak jest obrażona. Niemniej jednak przydałoby się trochę gotówki w skarpetę tak na wszelki wypadek.
Pytała o ceny:
- porcja lodów - 7-8kun,
- piwo w markecie to ok. 5-7kun,
- wyrób nieakcyzowany - 40-50kun/litr,
- ceny chleba nie pamiętam, bo jako zwykły pijak zawsze brałem razem z piwem i jogurtem
...takie pakiety.
Reasumując "kalkulację za tysiąc pińcet" z ciekawością będę obserwował ten i inne wątki czekając na relację. Póki co zakończę cytatem z klasyka: "...Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom
. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić..."