Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku było chłodno

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 16.09.2004 20:09

Piszecie tu o pogodzie. Ja byłem od 14 do 28 lipca było bardzo ciepło w Dubrowniku docodziło do 40 stopni. Ale opisze Wam zjawisko jakie przeżyłem w Chorwacji w 2001 roku 19 lipca , a byliśmy w Malińskiej na wyspie KRK. W nocy obudziła nas burza, nad ranem godzina około 6 , obudził mnie dzwięk jakiego wzyciu nie słyszałem ! Z nieba leciałó grad wielkoości 3/4 piłki tenisowej. Ja wtedy miałem roczny samochód i przez okno obserwowałem jak z wielką siłą wali w około i oczywiście w mój samochód. W pierwszej chwili chciałem wylecieć i go nakryć kocem, ale się wystraszyłem że mogę nieźle oberwać. Od tego czasu mam trwałą pamiątkę potym zdażeniu. Są samochody po powodziach, po pożarach po
wypadku a ja mam samochód po gradobiciu. W tym dniu ryczeć mi sie chciało, ale gospodarz przyniusł lekarstwo-Rakiję i mi przeszło.
Od tego czasu byłem jeszcze trzy razu i teraz jak słyszę burzę chowam auto pod oliwki lub winogrono w ostateczności czymś okrywam.
Jak ktoś nie widział auta po gradobiciu służę do wglądu, mam je do dziś
z tymi śladami. Fachowcy stwierdzili choć ma wgnioty to mu już nic więcej nie grozi.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 17.09.2004 00:16

W Bałtyku 23??? Nie wiem czy to nie jest wbrew fizyce :roll: Musiałoby bardzo długo być morze ogrzewane, a w tym roku tak nie było (patrz jaki czerwiec i lipiec).
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 17.09.2004 07:24

Piotr Lutynski napisał(a):
jacek gryczewski napisał(a):wracajac do temp polskiego baltyku to powiem tylko tyle ze kilka razy mialem przyjemnosc nurkowac w naszym morzu i startowac np z plazy w okolicy Chalup i na moim termometrze "pokladowym " chyba jednak dosc dokladnym max temp jaka udalo mi sie zmierzyc (przy powierzchni) bylo to 17 stopni przy czym na tablicy na plazy jak wol bylo napisane 22 stopnie ,pozniej siedzielismy z chlopakami i tak wydumalismy ze chyba chodzilo o temp powietrza a dodam ze bylo to w tym roku w lipcu i na poczatku sierpnia :) ,jedyna przewage jakia ma nasze morze to to ze jest blisko mnie .......a i soorki jeszcze jedna .....jest wiecej wrakow udostepnionych do penetrowania pod woda choc i tak kiepsko widac i to tyle ........ps. Bez urazy ale uwazam ze nasz baltyk nadaje sie tylko na jednodniowe wypady i to tylko wtedy jak ktos ma na tyle blisko ze mu sie oplaca jechac i nikt mnie nie przekona ze jest inaczej
pozdr.

Piter powaznie mowie no nie sadze zeby zestaw Maresa klamal uzywam go juz prawie 3 lata kosztowal troszke kaski ale nigdy mnie nie zawiodzil
pozdr.

Chyba zartujesz.... ja jestem zmarzluch i wchodzilem bez obaw... zreszta na mapie pogody w Panoramie bylo to samo....

Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 17.09.2004 09:00

sirk napisał(a):W Bałtyku 23??? Nie wiem czy to nie jest wbrew fizyce :roll: Musiałoby bardzo długo być morze ogrzewane, a w tym roku tak nie było (patrz jaki czerwiec i lipiec).

Bylo.... gdzies o 10-ej bylo ok 21.8, o 14-15-ej 22,8 a ja czesto lubie zazywac kompieli ok 17-ej ( najcieplejsza jest tuz przed zachodem... i najbardziej romantyczna :-) )wiec bylo i dlatego pisze z cala odpowiedzialnoscia ze teperatura wody w Swinoujsciu bylo srednio 22-23 stopnie - W Panoramie podawali 22 (ale z tego co wiem to temp z poludnia lub 13-ej) ... i to tak prze wiekszosc sierpnia - niestety poczatek lipca byl kiepski pogodowo... i to nawet w Chorwacji bylo chlodniej ... ale sierpien byl piekny tu i tam.

Pozdrav
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 17.09.2004 09:08

Piotrze, czy Ty chodzisz kąpać się z termometrem?! 8O
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 17.09.2004 09:30

ewa.z napisał(a):Piotrze, czy Ty chodzisz kąpać się z termometrem?! 8O

:D :D Ewuś .... nie ale tam co kilka godzin jest podawana temperatura ... poza tym pokrywalo sie to z tym co podawali w TV
Ale chce powiedziec cos innego... otoz znalazlem strone gdzie mozna sciagnac aplikacje JAVA na telefony obslugujeace javę i sa tam ciekawe aplikacje m.in. aplikacja sprzwdzajaca bezposrednio pogode w Chorwacji w roznych miejscach - strona jest chyba Chorwacka- mozna to sciagnac na komputer i potem wgrac kabelkiem.
Adres strony jest nastepujacy: http://java.mob385.com/en/vrijeme.shtml

pozdrav
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 17.09.2004 09:54

Dla mnie to za bardzo skomplikowane, nie poradzę sobie.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 17.09.2004 10:00

ewa.z napisał(a):Dla mnie to za bardzo skomplikowane, nie poradzę sobie.

Jesli telefon obsluguje JAVA trzeba znalezc oproramowanie ze sterownikami (najprawdopodobniej USB), potem kupic kabelek do komputera (najczesciej z kabelkiem jest plyta ze sterownikami) sciagnac taki program do ladowania Javy Midway ... jesli ktos w telefonie i komputerze ma zlącze poczerwieni lub Bluetooth to kupno kabelka nie jest potrzebne.

pozdrav
Bob
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bob » 05.10.2004 06:52

temperatura wody na pełnym morzu a przy brzegu to zupełnie inna historia, w ciepłe dni nawet w Bałtyku woda może mieć ponad 20 stopni jednak główna masa ma maksymalnie około 15, mapa pokazuje coś innego niż można zmierzyć przy brzegu, zresztą co będę tłumaczył ludziom pływającym w morzu :P
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 05.10.2004 07:38

Bob napisał(a):temperatura wody na pełnym morzu a przy brzegu to zupełnie inna historia, w ciepłe dni nawet w Bałtyku woda może mieć ponad 20 stopni jednak główna masa ma maksymalnie około 15, mapa pokazuje coś innego niż można zmierzyć przy brzegu, zresztą co będę tłumaczył ludziom pływającym w morzu :P

Przecietny czlowiek zazywa kompieli przy brzegu a nie w polowie drogi pomiedzy Polska a Szwecja :-)
Moj kolega w 2002 o malo sie nie utopil w Chorwacji gby zanurkowal z maska gdziec do 8m bo roznica temperatur byla taka duza ze dostal skurczu w obu nogach....

Piotr
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 05.10.2004 08:48

Bob napisał(a):temperatura wody na pełnym morzu a przy brzegu to zupełnie inna historia, w ciepłe dni nawet w Bałtyku woda może mieć ponad 20 stopni jednak główna masa ma maksymalnie około 15, mapa pokazuje coś innego niż można zmierzyć przy brzegu, zresztą co będę tłumaczył ludziom pływającym w morzu :P

Przecietny czlowiek zazywa kompieli przy brzegu a nie w polowie drogi pomiedzy Polska a Szwecja :-)
Moj kolega w 2002 o malo sie nie utopil w Chorwacji gby zanurkowal z maska gdziec do 8m bo roznica temperatur byla taka duza ze dostal skurczu w obu nogach....

Piotr

czesc osob nurkujacych nazywa to zjawisko tzw klinem temperaturowym przydennym ,faktycznie roznica tem pomiedzy dwiema warstwami wody moze wynosic nawet kilkanascie stopni i jest bardzo niebezpieczna dla osoby plywajacej bez pianki , natomiast dosc latwo mozna dostrzec takie miejsce wystepowania tego klina gdyz gdy bedziesz patrzyl pod woda na dno obraz bedzie Ci drgał podobnie jak na powierzchni rozgrznaego afaltu :)
pozdr.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 05.10.2004 10:10

jacek gryczewski napisał(a):

Piotr

czesc osob nurkujacych nazywa to zjawisko tzw klinem temperaturowym przydennym ,faktycznie roznica tem pomiedzy dwiema warstwami wody moze wynosic nawet kilkanascie stopni i jest bardzo niebezpieczna dla osoby plywajacej bez pianki , natomiast dosc latwo mozna dostrzec takie miejsce wystepowania tego klina gdyz gdy bedziesz patrzyl pod woda na dno obraz bedzie Ci drgał podobnie jak na powierzchni rozgrznaego afaltu :)
pozdr.

Fakt, faktem ze bylo.... uratowala go moja pomaranczowa bojka z ktora na wszelki wypadek nie rozstawalem sie bo tam bywa dosc gleboko....

pozdrav
kostek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostek » 20.02.2005 16:03

Korćula 16-30 .08 ,generalnie gorąco,ale temp.wody zmienna,nawet kilka stopni,po raz pierwszy widziałe fale prawie jak na Bałtyku :D :D .Przepiękna burza 8O 8O trwała ze 3 godziny ,nocą aż się robiło różowo :!: :!: mam fotki :P :P pozdrowienia
kostek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostek » 20.02.2005 16:05

Korćula 16-30 .08 ,generalnie gorąco,ale temp.wody zmienna,nawet kilka stopni,po raz pierwszy widziałe fale prawie jak na Bałtyku :D :D .Przepiękna burza 8O 8O trwała ze 3 godziny ,nocą aż się robiło różowo :!: :!: mam fotki :P :P pozdrowienia
Poprzednia strona

Powrót do Pogoda i klimat

W tym roku było chłodno - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone