Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku była Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.08.2009 18:21

Dosiadam się z nadzieją na dalszy ciąg :D
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 25.08.2009 18:31

.............
Ostatnio edytowano 17.06.2010 21:58 przez to ja ewa, łącznie edytowano 2 razy
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 25.08.2009 19:22

Jako że byliśmy "z dojazdem autokarem"wykupiliśmy na miejscu dwie wycieczki fakultatywne-do Meteorów i na Skhiatos.Wycieczki były w cenie 30 i 40 euro od osoby.Tanie nie były,ale co tam...zabójczo drogie też nie.
Na pierwszy termin wycieczki do Meteorów nie załapalismy się a potem były obawy czy druga w ogóle dojdzie do skutku,ale się udało.
Któregoś dnia o godzinie jak na wakacje dość wczesnej-7,15-pod hotel zajechał autokar z kierowcą Dymitrosem i przewodnikiem Adonisem(o ile dobrze pamietam).Przewodnik był Grekiem ale doskonale mówił po polsku.Po drodze opowiadał o mijanych miejscach i wiele ciekawych rzeczy o życiu zwyczajnych Greków.O ich warunkach mieszkaniowych,pracy,płacy,opiece zdrowotnej i socjalnej,szkolnictwie.
Szczerze zazdrościłam,ze nie jestem obywatelką Grecji.
Po drodze do Meteorów zatrzymalismy się w wąwozie Tembi przy źródełku Afrodyty.

Było tam jeszcze źródełko poprawiające wzrok.Jest tam jeszcze mała cerkiew

Obrazek

Po wyjeździe z doliny Tembi drugi postój:pracownia ikon.
Jeden wielki spęd
Obrazek
Obrazek
Po zakupie pamiątek jedziemy dalej
Obrazek
Ostatnio edytowano 26.11.2009 10:33 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 25.08.2009 19:42

więcej, więcej....proszę:)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.08.2009 10:12

I ja nadrobiłam zaległości i zaparkowałam na dłużej, tym bardziej że w tym roku udało nam się "zajrzeć " na kilka dni do Grecji :D
pozdrawiam
:D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 26.08.2009 11:30

Tymona napisał(a):I ja nadrobiłam zaległości i zaparkowałam na dłużej, tym bardziej że w tym roku udało nam się "zajrzeć " na kilka dni do Grecji :D
pozdrawiam

Ja też tu zaglądam. Tylko 380 dni - wyruszymy i gdzieś wylądujemy w Grecji na jakiś czas (jak los pozwoli).

Tymonko
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się że gdzieś czytałam, że zaglądnęłaś też do Bułgarii, może po drodze też do Rumunii :?
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.08.2009 11:36

po drodze raczymy sie takimi widokami
Obrazek
Obrazek
i juz jestesmy prawie na miejscu
Obrazek
I w końcu jesteśmy na miejscu
Upał straszliwy a tu do pokonania tyyyyle schodów

Obrazek

Obrazek

Obrazek
W drodze powrotnej kilka postojow

Zmęczeni upałem i schodami wracamy do hotelu.
Jeszcze tylko wieczorna kąpiel i spać
Ostatnio edytowano 26.11.2009 10:35 przez to ja ewa, łącznie edytowano 2 razy
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.08.2009 14:59

Lidia K napisał(a):Tymonko
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się że gdzieś czytałam, że zaglądnęłaś też do Bułgarii, może po drodze też do Rumunii :?

Wszystko się zgadza :D Z tym że Grecja jakoś sama nas do siebie zaprosiła :D Ale ja też czytałam, że Wy także trafiliście na jakąś piękną Grecką plażę?

pozdrawiam serdecznie
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.08.2009 16:50

Wycieczka na wyspę Skhiatos zaczynała sie o nieludziej godzinie-5,45
Ale jakoś zwlekliśmy się z łóżek z wielką nadzieją na dosypianie w autobusie.
Jechaliśmy ok.3 godzin do portu ,gdzie czekał już na nas statek Apollon.

Obrazek

Na statku towarzystwo było międzynarodowe:Polacy,Czesi i Rumuni.Czas upływał nam szybko i wesoło.Było podziwianie widoków,
Obrazek
były tańce,picie metaxy z wielkiej butli,
Obrazek

karmienie mew

Obrazek

I w końcu dopłynęliśmy.
Obrazek

Obrazek

Na wyspie mieliśmy 2 godziny na szwendanie się-zdecydowanie za mało,ale cóż :siła wyższa.
Skhiatos zamieszkuje na stałe 6tys .osób .W sezonie na wyspie może przebywać 60 tys.ludzi.I to niestety było widać-tłumy ,tłumy i jeszce raz dzikie tłumy.
Ale udało sie znaleźć kilka spokojniejszych miejsc

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 26.11.2009 10:36 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.08.2009 21:09

Czy któraś z tych ikon została zakupiona?
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.08.2009 21:50

JacYamaha napisał(a):Czy któraś z tych ikon została zakupiona?

No jakże by nie? Musowo :)
Ostatnio edytowano 17.06.2010 22:00 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.08.2009 21:55

..................
Ostatnio edytowano 17.06.2010 22:00 przez to ja ewa, łącznie edytowano 2 razy
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 29.08.2009 13:20

Byłem w Stomio Larisas dwa razy, w tym w sierpniu tego roku. Miejscowość ma swój urok. Na pewno jest doskonałym miejscem wypoczynku dla rodzin z dziećmi, bo nie ma tam żadnych dyskotek, cinkciarskiego towarzycha, jeżdżenia z piskiem opon, darcia ryjów od wieczora do rana itede.
Do relacji Pani forumowiczki dodam od siebie, że hotel, w którym Pani była zakwaterowana, znajduje się na końcu miejscowości, w najmniej chyba malowniczym miejscu, przy porcie. Pobliskie plaże są małe i - moim zdaniem - strasznie brudne. Niedaleko znajduje się też miejsce zrzutu ścieków z rynsztoka. Natomiast znalezienie lokum w samej wiosce, co nie jest wielkim problemem, daje szansę na wypoczynek w autentycznej greckiej miejscowości, wśród Greków. A na plażę, szeroką, długą, piaszczystą i niezbyt brudną, jest stamtąd blisko.
Gdyby kogoś interesowały szczegóły, w tym również dojazdu na własną rękę, chętnie odpowiem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.08.2009 13:26

Dopisuje sie do ogladania i czytania, choc juz teraz utwierdzam sie w przekonaniu, że wolę swoim środkiem transportu...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.08.2009 20:42

Bardzo fajny ten " skok w bok " :lol:
I na 100 % będzie wybaczony :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα