FUX napisał(a):Zapytaj na forum apple
Ja jeszcze nie mam, chodź chodzi mi po łbie....
Więc czemu Dakota miałaby go używać?
Artur68 napisał(a):Zgodnie z sugestią "ptasznika 5" poszukałem troszkę informacji na temat "oliwa z oliwek v. olej rzepakowy"
1.Link do sklepu ze zdrową żywnością ( mam nadzieję ,że nie będzie to potraktowane przez admina jako reklama )
http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?k ... &pro=88819
2.Link do wypowiedzi , którą zacytuje - http://www.sfd.pl/Oliwa_z_oliwek_v_olej ... 04045.html
" Mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier, specjalista chemii i technologii tłuszczów, wykładowca na SGGW:
- Nie ma wątpliwości, że ciekłe oleje roślinne to najzdrowsza grupa tłuszczów. Natomiast kwestia, który olej można uznać za najlepszy, jest sporna. Większość Polaków (i nie tylko) na pierwszym miejscu stawia oliwę z oliwek. Natomiast prawda jest mało znana: najzdrowszy olej to rzepakowy! Świadczą o tym dwa podstawowe fakty:
1. Wiadomo, że nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe i w największym stopniu odpowiadają za rozwój chorób układu krążenia. A więc im w danym tłuszczu mniej kwasów nasyconych, tym lepiej i zdrowiej. A olej rzepakowy zawiera zdecydowanie najmniej tych kwasów spośród wszystkich olejów! Amerykanie ustanowili pojęcie oleju "niskonasyconego" jako miary "zdrowego" oleju i jedynie rzepakowy w tej definicji się mieści.
2. Najzdrowszymi kwasami tłuszczowymi są kwasy omega-3. Pełnią ważne funkcje prozdrowotne, m.in. chronią serce przed zawałem i odpowiadają za prawidłową pracę mózgu (produkty z kwasami omega-3 Japończycy nazywają z angielska "brain food", czyli żywność dla mózgu). A więc im w danym tłuszczu więcej kwasów omega-3, tym lepiej. Niestety, w większości olejów jadalnych są minimalne ilości tych kwasów. Tylko dwa zawierają zdecydowanie więcej: olej rzepakowy i sojowy. A rzepakowy najwięcej! Warto dodać, że rzepak nazywany bywa "oliwką północy", gdyż, podobnie jak oliwa z oliwek, zawiera dużo kwasu oleinowego (jeden z tłuszczów jednonienasyconych). Naukowcy przypuszczają, że działa on korzystnie na układ krążenia. "
Czyli cudze chwalicie , swego nie znacie
Pozdrawiam Artur
P.S. Osobiście bardzo lubię oliwę z oliwek i same oliwki
Korala napisał(a):Przez tydzień, od piątku ograniczcie swoje zakupy - apelują do Chorwatów tamtejsze organizacje konsumenckie. Ma to być pierwszy ogólnokrajowy protest wobec niedawnych podwyżek cen. W styczniu ceny żywności wzrosły średnio o kilkadziesiąt procent. Za bojkotem opowiada się ponad dwie trzecie obywateli kraju.
http://www.rmf.fm/fakty/?from=rss&id=131428
Paweł i Kasia napisał(a):Oleje rzepakowe są rafinowane i nie mają już takich właściwości pro-zdrowotnych jak tłoczona na zimno oliwa. I mimo że kompozycja kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym nie budzi zastrzeżeń to rafinacja zubaża go bardzo.
No może z tym dieslem przesadziłem
FUX napisał(a):darek1 napisał(a):Oj drożyzna w tej Chorwacji. Najlepiej wszystko zabrać z Polski i po problemie. Weki, puszki, miesko, szyneczka , woda mineralna i od razu jest taniej.
Zapomnialeś o soli, cukrze i pieprzu....
darek1 napisał(a):FUX napisał(a):darek1 napisał(a):Oj drożyzna w tej Chorwacji. Najlepiej wszystko zabrać z Polski i po problemie. Weki, puszki, miesko, szyneczka , woda mineralna i od razu jest taniej.
Zapomnialeś o soli, cukrze i pieprzu....
Dziękuję koledze za podpowiedz. Rzeczywiście przyprawy też zabieramy z kraju.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne