Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W sprawie rakiji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Izabella
Globtroter
W sprawie rakiji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 03.05.2003 22:57

W sprawie rakiji to wam cos opowiem, a ze widzialam to na wlasne oczy to plakac ze smiechu bede do smierci.Moi tesciowie sa Chorwatami.Przyjezdzaja do nas raz w m-cu z tona miesa, owocami, warzywami, no i wlasnym winkiem-z Chorwacji.Pewnego razu przyjechali, wpada jak po ogien moja tesciowa do domu, jeszcze sie nie przywitala, a krzyczy " Boze jaka ja sam zedna(spragniona)" i chwyta pierwsza z brzegu szklanice, zadolowana jeszcze od nich rakije(sliwowice) , nalewa sobie 3/4 i wychyla zawartosc w ulamku sekundy. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2003 13:07

No widzicie :!: :?:
a ja myślałem, że za często po nią sięgam na urlopie :? ,
a to zwykły napój na spragnienie :lol:
Izabello, zdrowie Teściowej i pozdrowionka
Sławek.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.05.2009 09:58

Gdy rok temu dałem w prezencie gospodyni na dzień dobry żurawinową, na jej twarzy promienny uśmiech :D
Starsza pani to mówię, że mocna i pokazuje 40% . . . ona na to krótko - to dobra :D

Później poczęstowała nas swoim wyrobem 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2009 10:24

Poszedłem ze swoja dziewczyną w Rogoźnicy do Mariana po rakiję a on przyniósł 3 letnią na spróbowanie....wypiłem 3 szklaneczki i byłem solidnie zgrzany...to był taki dzień w którym już trzeba było pić do późnego wieczora bo do wody sie nie nadawałem...takiej na bazarach nie sprzedają...on to robił dla własnego użytku... :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.05.2009 14:16

alessandro1977 napisał(a):Poszedłem ze swoja dziewczyną w Rogoźnicy do Mariana po rakiję a on przyniósł 3 letnią na spróbowanie....wypiłem 3 szklaneczki i byłem solidnie zgrzany...to był taki dzień w którym już trzeba było pić do późnego wieczora bo do wody sie nie nadawałem...takiej na bazarach nie sprzedają...on to robił dla własnego użytku... :mrgreen:

Nie wiedziałem Alessandro, że jesteś taki pijak. Wypić kilka szklanek, mój ty Boże toż to alkoholizm. Smoluch z Ciebie dobry i drinkmen. Że też kobita na to Ci pozwala.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2009 14:19

darek1 napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Poszedłem ze swoja dziewczyną w Rogoźnicy do Mariana po rakiję a on przyniósł 3 letnią na spróbowanie....wypiłem 3 szklaneczki i byłem solidnie zgrzany...to był taki dzień w którym już trzeba było pić do późnego wieczora bo do wody sie nie nadawałem...takiej na bazarach nie sprzedają...on to robił dla własnego użytku... :mrgreen:

Nie wiedziałem Alessandro, że jesteś taki pijak. Wypić kilka szklanek, mój ty Boże toż to alkoholizm. Smoluch z Ciebie dobry i drinkmen. Że też kobita na to Ci pozwala.

Darek...słońce grzało niemilosiernie a ja mam słabą głowę do picia...troche trunku i zaczynam bredzić.. :lool: ...
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 11.05.2009 20:39

darek1 napisał(a): ...Nie wiedziałem Alessandro, że jesteś taki pijak....

- to co ja mam powiedzieć, skoro za jednym "posiedzeniem" spożyliśmy we dwóch osiem litrów Plavaca..... :-):-):-)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 12.05.2009 07:51

who napisał(a):
darek1 napisał(a): ...Nie wiedziałem Alessandro, że jesteś taki pijak....

- to co ja mam powiedzieć, skoro za jednym "posiedzeniem" spożyliśmy we dwóch osiem litrów Plavaca..... :-):-):-)

Być może te ostatnie 6 l to to co zostało po odpędzeniu rakiji?
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 12.05.2009 21:04

gospodarz napisał(a):Być może te ostatnie 6 l to to co zostało po odpędzeniu rakiji?

- no i pisz tu takiemu prawdę :lol: Taaaa, "odpęd" kupiony w sklepie...
jano71
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jano71 » 16.05.2009 20:55

a próbowaliście panowie Travarice,to jest dopiero odlot,sam zapach już powala (zapachem przypomina troche gujazyl).W ubiegłym roku na powitanie gospodarz zapodał nam 1L tegoż trunku,siedliśmy ze szwagrem i obudziłem sie rano następnego dnia,polecam sam smak, nie trzeba przepijać.pozdrawiam :D
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 16.05.2009 21:12

Travarice mam w domu jeszcze ok 0,75l, stoi już od trzech lat używam tylko na duże niestrawności, wystarczy mały kielonek i wszystko sie w żołądku od razu układa jak należy. Czasem też zimą przy ciężkich mrozach do herbaty na rozgrzewke
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.05.2009 23:04

jano71 napisał(a):a próbowaliście panowie Travarice,to jest dopiero odlot,sam zapach już powala (zapachem przypomina troche gujazyl).W ubiegłym roku na powitanie gospodarz zapodał nam 1L tegoż trunku,siedliśmy ze szwagrem i obudziłem sie rano następnego dnia,polecam sam smak, nie trzeba przepijać.pozdrawiam :D

Paluch: Trudno wytrzymać człowieku tam ! Taką rudą wódę piją, na myszach !
Dyrman: To tam jeszcze bardziej garują jak u nas ?!!!
Paluch: Uuuuu, bez porównania, kochany... taki malutki wypijesz, dwa dni nieprzytomny jesteś!
Dyrman: O rany boskie !!!

Pozdrav Obrazek
Badi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Badi » 19.06.2009 22:35

Travaricy pierwszy raz próbowałem w Orebicu i faktycznie miała kopyto... Podobnie jak jacek77 stosowałem też ją na niestrawność - skuteczność 100% !

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne