Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W rejon Splitu przez stolice Europy - prośba o rady.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MDanielo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MDanielo » 24.06.2013 21:11

Witam!

Jest to mój pierwszy post na forum, także proszę o wyrozumiałość. Przeglądam treści tu podane od długiego czasu, co pozwoliło mi mniej więcej zaplanować trasę, którą chcemy pokonać w połowie lipca. Proszę o komentarz doświadczonym cromaniaków odnośnie wstępnych planów. A wygląda to wszystko tak:

Chcemy udać się na 2 samochody (po 2 pary w aucie) w rejon Splitu (Makarska/Baska Voda). Trasa: Wrocław - Praga - Wiedeń - Balaton - rejon Splitu - Budapeszt - Wrocław.

7:00 - (16.07) - wyjazd z Wrocławia do Pragi, tam nocleg w akademikach, zwiedzanie miasta popołudniem i wieczorem

7:00-8:00 (17.07) - wyjazd z Pragi do Wiednia i ten sam scenariusz co wyżej, nocleg na polu namiotowym (ceny nawet w schroniskach przerażają)

8:00 (18.07) - wyjazd z Wiednia na Balaton, nocleg na polu namiotowym

23:0-24:00 (19.07) - z Balatonu w kierunku Splitu (Makarska, Baska Voda)

06:00-07:00 (20-27.07) - zaczynamy szukać kwaterunku na tydzień

27.07 - rejon Splitu - Budapeszt

28.07 - Budapeszt - Wrocław

No i teraz kilka pytań. Plan trochę ambitny i mam nadzieję, że na drodze nas nic nie zaskoczy. Z autostrad myślimy, żeby skorzystać tylko na odcinku "z Balatonu w kierunku Splitu", a konkretniej tylko w Chorwacji, z powodu tego, że jest to najdłuższy odcinek do przejechania. Reszta to odcinki 200-300 km, więc zastanawiamy się, czy warto tak postąpić. Oczywiście są obawy o nocleg w tym okresie, także miłoby było, gdyby ktoś był wstanie nas uspokoić :) W razie czego... są namioty. Gdzie polecicie, aby konkretnie się osiedlić? Ile liczyć za nocleg dla 8 osób, lub jeśli musielibyśmy mieszkać osobno 4 osób? Jakieś praktyczne porady?

Chciałbym odwiedzić Plitvicki park i myślimy, żeby jakoś go wkomponować. Co w ogóle, drodze cromaniacy o takim planie myślicie?

Z góry dziękuję za poważne podejście do tematu,
Pozdrawiam!
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.06.2013 22:55

MDanielo napisał(a):Chciałbym odwiedzić Plitvicki park

Plan może być ,tylko ten Balaton bym sobie darował , duże bajoro z mulistym dnem i wodorostami :wink:
Z Wiednia prosto na Plitwice ,skręcając w Karlovacu przez Slunj [przedsmak Plitwickich Jezior ]
Plitwice jak najbardziej i po drodze odwiedził bym N.P.KRKA z ciekawymi wodospadami :wink:
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 24.06.2013 23:07

Witamy w naszych szeregach. Mogę Cię uspokoić, iż plan może i jest ambitny, ale jak najbardziej realny. Nie wiem, jakim budżetem na zakwaterowanie dysponujecie, ale wśród najtańszych i zarazem najpopularniejszych na forum polecić mogę Oekotel - mają swoje hotele (coś w stylu hoteli robotniczych zarówno w Wiedniu, jak i Budapeszcie. Nad Balatonem z miejscem na polu namiotowym problemu nie powinno być. Ja w zeszłym roku dosyć szybko znalazłem nawet murowaną kwaterę na jedną noc u starszej pani, a dodam, iż niechętnie na krócej niż trzy dni wynajmują. Na polu namiotowym nie są już tak wybredni. W samej Chorwacji, zarówno na wybrzeżu, jak i w okolicy Jezior Plitvickich z zakwaterowaniem nie powinno być problemu. Na wybrzeżu już od wczesnego poranka naganiacze na wlocie do każdego miasteczka stoją. Statystycznie rzecz biorąc największe szanse znaleźć kwaterę dla 8 osób macie w samej Makarskiej - wystarczy przed wjazdem do miasta zwolnić odpowiednio i dać szanse na zaprezentowanie oferty :-). Plitvice proponowałbym wkomponować w podróż do lub z wybrzeża. Może warto skrócić pobyt w rejonie Makarskiej o jeden nocleg i przekimać się właśnie w okolicy jezior?
Co do cen, to wszystko zależy od Waszej determinacji w targowaniu :-D. Proponuję poczytać trochę na forum. Ja za "wypasiony" apartament 2+2 w dalszych okolicach Makarskiej płacę w tym roku ok. 65 euro za dobę. Ale to tylko dlatego, że paniom się luksusów zachciało i widoków :-).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2013 23:40

Bardzo podobny wątek,
baaardzo podobny, w zasadzie do połączenia :!: :!: :!: :!: :!:
pytania-odnosnie-trasy-t41794.html

Moim skromnym zdaniem, jak was przerażają ceny we Wiedniu, to obok jest Bratysława jak miejsce noclegowe :wink:
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 28.06.2013 21:01

Również polecam Bratysławę. W Wiedniu jest co zwiedzać, ale "przerobiłem" go już kilkanaście lat temu. Dwa lata temu zatrzymywałem się w Bratysławie i też było fajnie, a przy okazji relatywnie taniej niż w Wiedniu. W tym roku postanowiłem zrobić postój w Grazu. Znalazłem nowy hotel w miarę blisko centrum. Pokój rodzinny wyniesie mnie niecałe 70 Euro.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.06.2013 21:22

W ubiegłym roku w Budapeszcie nocowaliśmy w malutkim, niedrogim Honey Hostel - w 8 osób można zabukować już cały ;-) Polecam

Jeśli chodzi o nocleg przy NP Plitvice, to najlepiej oczywiście szukać dalej od samego parku - paręnaście km od niego też nietrudno coś znaleźć, a ceny niższe i właściciele bardziej elastyczni.

BTW - można prosić o namiary na ten akademik w Pradze na maila?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone