Witam!
Jest to mój pierwszy post na forum, także proszę o wyrozumiałość. Przeglądam treści tu podane od długiego czasu, co pozwoliło mi mniej więcej zaplanować trasę, którą chcemy pokonać w połowie lipca. Proszę o komentarz doświadczonym cromaniaków odnośnie wstępnych planów. A wygląda to wszystko tak:
Chcemy udać się na 2 samochody (po 2 pary w aucie) w rejon Splitu (Makarska/Baska Voda). Trasa: Wrocław - Praga - Wiedeń - Balaton - rejon Splitu - Budapeszt - Wrocław.
7:00 - (16.07) - wyjazd z Wrocławia do Pragi, tam nocleg w akademikach, zwiedzanie miasta popołudniem i wieczorem
7:00-8:00 (17.07) - wyjazd z Pragi do Wiednia i ten sam scenariusz co wyżej, nocleg na polu namiotowym (ceny nawet w schroniskach przerażają)
8:00 (18.07) - wyjazd z Wiednia na Balaton, nocleg na polu namiotowym
23:0-24:00 (19.07) - z Balatonu w kierunku Splitu (Makarska, Baska Voda)
06:00-07:00 (20-27.07) - zaczynamy szukać kwaterunku na tydzień
27.07 - rejon Splitu - Budapeszt
28.07 - Budapeszt - Wrocław
No i teraz kilka pytań. Plan trochę ambitny i mam nadzieję, że na drodze nas nic nie zaskoczy. Z autostrad myślimy, żeby skorzystać tylko na odcinku "z Balatonu w kierunku Splitu", a konkretniej tylko w Chorwacji, z powodu tego, że jest to najdłuższy odcinek do przejechania. Reszta to odcinki 200-300 km, więc zastanawiamy się, czy warto tak postąpić. Oczywiście są obawy o nocleg w tym okresie, także miłoby było, gdyby ktoś był wstanie nas uspokoić W razie czego... są namioty. Gdzie polecicie, aby konkretnie się osiedlić? Ile liczyć za nocleg dla 8 osób, lub jeśli musielibyśmy mieszkać osobno 4 osób? Jakieś praktyczne porady?
Chciałbym odwiedzić Plitvicki park i myślimy, żeby jakoś go wkomponować. Co w ogóle, drodze cromaniacy o takim planie myślicie?
Z góry dziękuję za poważne podejście do tematu,
Pozdrawiam!