Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W poszukiwaniu wąskich uliczek, czyli Chorwacja 2007 :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.12.2008 19:19

Za kolejny odcinek rewanżuję się piosenką

PS Jakiś wirus krąży po forum :!: bo ja też kaszlę i kicham :cry:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.12.2008 19:26

Zachęciłaś trochę bardziej niż trochę :D , chociaż... Lokrum 2009 w moim przypadku raczej się nie pojawi (żadna z aktualnych wersji planu tego nie przewiduje), ale może :idea: 2010?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.12.2008 20:00

U mnie też jest nagroda dla Maslinki
Tym razem będzie nią Zeljko :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.12.2008 20:58

Dziękuję za pamięć.
14 lipca wyjeżdżaliśmy z Orasaca :wink: :D ...

Pozdrawiam
Jacek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.12.2008 21:50

No to teraz mogę tylko czytać i żałować, że musieliśmy już wracać, ale za to będzie trochę nowych rzeczy do zobaczenia w te wakacje:) Trzeba już zacząć robić listę, miejsc obowiązkowych do zobaczenia.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.12.2008 21:56

JacYamaha napisał(a):14 lipca wyjeżdżaliśmy z Orasaca :wink: :D ...

Jacku, w 2007 roku też? Bo wiem, że się minęliśmy w tym roku :)

Dziękuję bardzo za piosenkę Panu Januszowi i za nagrodę :wink: Mkm'owi :)

Danusiu, Aniu, Ines, fajnie, że Wam się podobało. Jestem pewna, że jak uwzględnicie Lokrum w swoich wakacyjnych planach, to będziecie zachwycone :)

Jeszcze dojrzałam wpis Roksy :) No koniecznie, przecież wiesz, że Was namawiałam. Ale nie wszystko na raz, zobaczycie w tym roku :)
Pozdrawiam wszystkich :papa:
Liliana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liliana » 22.12.2008 22:02

Po obejrzeniu tych zdjęć 8O na pewno muszę pojechać na Wyspę Miłości :lol:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 23.12.2008 04:54

Fajna roślinność na wyspie. Dołączając do tego spacer z pawiem i żółwiem to musi być extra :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.12.2008 11:03

maslinka napisał(a):Jacku, w 2007 roku też? Bo wiem, że się minęliśmy w tym roku :)

Oczywiście, że w tym roku a nie w 2007...dlatego było "oczko"

Pozdrawiam serdecznie
Jacek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.12.2008 11:45

Tak fajnie przybliżasz nieznane miejsca, że już natychmiast miałoby się ochotę rzucić wszystko i popłynąć na wyspę. No ale że to nie jest możliwe to przynajmniej sobie pooglądamy i pomyślimy, jak to dobrze że Maślinka widziała i sfociła i opisuje i pokazuje.

Pozdrawiam Lidia
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 23.12.2008 12:13

W końcu oderwałam się na chwilę "od karpia" :wink: :) - a tu dwa odcinki :)
Fajnie poogladać sobie Lokrum - też jestem fanką tych ruin :D

pozdrawiam :)

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.12.2008 15:46

JacYamaha napisał(a):
maslinka napisał(a):Jacku, w 2007 roku też? Bo wiem, że się minęliśmy w tym roku :)

Oczywiście, że w tym roku a nie w 2007...dlatego było "oczko"

Widzisz, ja przez to przeziębienie mam spowolnione myślenie :wink:

Kevlar, dokładnie, roślinność bardzo egzotyczna :)

Lidio, już niedługo (czas tak szybko leci!) będzie można rzucić wszystko i jechać na wakacje. Jeszcze jakieś pół roku, może trochę więcej...

Liliano, Tymono, fajnie, że tu jesteście mimo przedświątecznych zajęć :)

Pozdrawiam ciepło :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.12.2008 21:32

maslinka napisał(a):Widzisz, ja przez to przeziębienie mam spowolnione myślenie :wink:

Dużo zdrówka życzę
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.12.2008 22:36

Już prawie zdrowa :D
Święta, Święta i po Świętach.... Wracamy do codzienności, a ja wracam do pisania relacji :)

15.07 niedziela

Od rana jest strasznie gorąco, jeszcze tak parno nie było w tym roku. Jesteśmy tacy leniwi, że do godziny 14-tej leżymy na karimatach w cieniu przy namiotach. Czytamy książki, przewodniki, studiujemy mapy. Potem zwijamy się na plażę, ale tylko na chwilę. Głównie zależy nam na krótkiej ochłodzie, a potem na napełnieniu żołądków pyszną pizzą z prsutem :D Mniamm...

Koło 16-tej postanawiamy wybrać się na wycieczkę do Stonu. Naszym celem są najdłuższe w Europie mury obronne. Miasteczko leży na początku półwyspu Peljesac, a zamieszkuje je zaledwie 581 osób. Największe znaczenie gospodarcze odgrywają solanki, w których wytrąca się sól z wody morskiej oraz hodowla małży.

Cytując za przewodnikiem wydawnictwa Bezdroża, który dostałam pod choinkę (posiadam już przewodnik Pascala i National Geographic, ale Bezdroża są bezapelacyjnie najlepsze :!: :)):
W czasach rzymskich istniała tu osada zwana Stagnum. Na wzgórzu Starigrad zachowały się ruiny rzymskiego castrum. W X w. w Stonie była siedziba biskupów. Dzisiejszy Ston utworzony w 1333 roku, kiedy to władcy Dubrovnika stali się właścicielami Peljesaca.
Najbardziej znaną budowlą i jednocześnie osobliwością Stonu są mury obronne, które tworzą nieprawidłowy pentagon z większymi fortyfikacjami na rogach. W czasach Republiki Dubrovnickiej zostały odnowione i rozbudowane, a ich całkowita długość wynosiła 5,5 km. Posiadały 40 wież i aż 7 twierdz. Ze względu na swoje rozmiary nazwano je "europejskim murem chińskim". Niestety ucierpiały one dość mocno w czasie trzęsienia ziemi w 1850 r. i do dzisiaj widać nawet z daleka poważne pęknięcia.

Tyle, jeśli chodzi o historię Stonu. Miasteczko robi na nas wrażenie wymarłego. Jego uliczkami spacerują głównie koty :) Są to oczywiście moje ulubione wąskie uliczki :wink::

Obrazek

Mury opasują strome zbocza wokół miasta niczym wstęga. Wygląda to niesamowicie:

Obrazek

Obrazek

Zaczynamy wspinaczkę pod górkę, co jest dosyć mozolne w strasznym upale, jaki dzisiaj panuje:

Obrazek

Cóż, może nie wybraliśmy najlepszej pogody na forsowanie murów. Okazuje się, że dostępny do "zwiedzania" jest obecnie tylko niewielki fragment.
Warto było trochę się powspinać :!: Z góry roztacza się pyszny widok na Ston, Stonski Kanał i okolicę:

Obrazek

Obrazek

W dole widać słynne solanki:

Obrazek

Obrazek

Ciemnozielone wzgórza Peljesca pięknie kontrastują z jaśniejącymi w słońcu murami obronnymi:

Obrazek

Na koniec piękny szczegół architektoniczny :):

Obrazek

Ston wart jest odwiedzenia, ale z pewnością przy mniej dokuczającym upale :)

:papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 12:30 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 26.12.2008 23:03

Agnieszka jaka miła niespodzianka i to podwójna :!:
Po pierwsze, :arrow: dobrze się czujesz :!:
Po drugie, :arrow: napisałaś relację ze Stonu. 8O

Faktycznie, tak jak Ty uważam, że Bezdroża są bezkonkurencyjne i na bank muszę zakupić. Niestety św. Mikołaj nigdzie nie mógł dostać, :( ale coś wymyślę....
Podobnie na mnie Ston zrobił wrażenie wymarłego. Nawet zastanawiało mnie "dlaczego"? My jednak byliśmy w czerwcu, a Ty w sezonie. Dziwne trochę,ale miejsce robi wrażenie. No i zdjęcia są przepiękne :!:
Przewodnik + Twoja relacja....ech.... chciałoby się do Cro :!: :D
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

W poszukiwaniu wąskich uliczek, czyli Chorwacja 2007 :) - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone