Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W poszukiwaniu planów filmowych, czyli Korfu 2024

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.12.2024 09:32

Zdecydowanie warto było zostawić samochód wcześniej i przejść się kawałek :verryhappy:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 02.12.2024 12:53

Kapitańska Baba napisał(a):Zdecydowanie warto było zostawić samochód wcześniej i przejść się kawałek :verryhappy:

Też tak myślę.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 02.12.2024 15:54

flaga Grecji.png

21 czerwca 2024

Następnego dnia zaraz po śniadaniu, na którym zjawiliśmy się jako pierwsi, pojechaliśmy do Paleokastritsy.
Do przejechania mieliśmy około 17 km. Ruchu na drogach tak wcześnie rano jeszcze nie było, więc po 30 minutach stanęliśmy na parkingu pod Klasztorem Paleokastritsa. To na tym parkingu kończy się droga, która przebiega przez miejscowość Paleokastritsa.
Przed wjazdem na wzgórze, na którym znajduje się klasztor znajduje się sygnalizacja świetlna i musieliśmy chwilę czekać na zapalenie się zielonego koloru. Droga jest tam wąska i te światła mają na celu wyeliminowanie możliwości mijania się na niej samochodów. Tak więc samochody są tam wpuszczane czasowo tylko w jednym kierunku. Tak wcześnie rano nie mieliśmy problemu z zaparkowaniem samochodu, ale ponoć w godzinach późniejszych robi się tutaj bardzo ciasno. Wtedy ponoć lepiej jest zostawić samochód na parkingu na dole i do klasztoru dojść pieszo.

20240621_081007.jpg

Zostawiliśmy samochód na parkingu (to ten w środku)

20240621_081004.jpg

i dalej poszliśmy już na nogach.

20240621_081012.jpg

Zaraz za bramą prowadzącą na teren Klasztoru znajduje się sklepik z pamiątkami, ale jeszcze był zamknięty.

20240621_081046.jpg

20240621_081055.jpg

20240621_081100.jpg

20240621_081125.jpg

Pod nami wiła się droga, którą tutaj dojechaliśmy.

20240621_081148.jpg

Po dwóch minutach spaceru znaleźliśmy się tuż przed wejściem do Klasztoru.

20240621_081258.jpg

20240621_081720.jpg

20240621_081734.jpg

Klasztor był już otwarty, ale my chcieliśmy jeszcze rozejrzeć się wokół niego, więc najpierw poszliśmy obejrzeć widoki z placyku znajdującego się tuż obok wejścia.

20240621_081344.jpg

20240621_081404.jpg

20240621_081412.jpg

20240621_081421.jpg

20240621_081425.jpg

20240621_081429.jpg

Gdy tak podziwialiśmy z zupełnej ciszy piękne widoki, to w pewnym momencie doleciały do naszych uszy dziwne dźwięki, które w pewnym momencie stały się bardzo donośne. To dwa koty skryte pod kwitnącą bugenwillą, rozpoczęły swój zalotny koncert.

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.12.2024 21:30

megidh napisał(a):Następnego dnia zaraz po śniadaniu, na którym zjawiliśmy się jako pierwsi, pojechaliśmy do Paleokastritsy.
Do przejechania mieliśmy około 17 km. Ruchu na drogach tak wcześnie rano jeszcze nie było, więc po 30 minutach stanęliśmy na parkingu pod Klasztorem Paleokastritsa.

Też tak mamy , zastanawiam się po co budzimy się na wakacjach tak wcześnie i prawie wszędzie musimy czekać na otwarcie :lol:
Z drugiej jednak strony zwiedzamy bez tłumów , a jesienią nie tracimy cennych godzin ze światłem dziennym :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.12.2024 08:37

Chętnie popatrzę na Paleokastrisę u Ciebie bo sama - jak mogłaś już sie przekonać - wiele nie widziałam :lol: Późno przypłynęliśmy, plaża pod klifem wygrała z miastem :oczko:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.12.2024 17:16

megidh napisał(a):Potem z dużym trudem (bo woda mocno pchała mnie w stronę jeziora) dotarłam do miejsca gdzie stał Waldek i zaczęłam nurkować w poszukiwaniu okularów. Niestety nurt w kanale był tak duży, że spychał mnie w stronę jeziora i trudno było pozostać w jednym w miejscu. Trzymałam się kamieni pod wodą, ale nurt i tak ze mną wygrywał.

Gosiu, Ty mnie ciągle zadziwiasz 8O . Choćby okulary ze złota były, to bym nie nurkowała po nie, ewentualnie bym wepchnęła męża :lool:
megidh napisał(a):Następnego dnia zaraz po śniadaniu, na którym zjawiliśmy się jako pierwsi, pojechaliśmy do Paleokastritsy.

Piękne miejsce :hearts: .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.12.2024 21:38

piotrf napisał(a):Też tak mamy , zastanawiam się po co budzimy się na wakacjach tak wcześnie i prawie wszędzie musimy czekać na otwarcie :lol:
To jest zadziwiające, że jak chodzę do pracy, to ranne wstawanie jest bardzo uciążliwe. Nastawiam budzenie na 5:30 już z zamiarem wyłączenia go i spania dalej jeszcze przez pół godziny. Wstaję dopiero jak telefon brzęczy o 6:00, a i tak mam na wszelki wypadek ustawione trzy drzemki co 5 minut. Natomiast na wyjazdach wstaję bez żadnego problemu.

piotrf napisał(a):Z drugiej jednak strony zwiedzamy bez tłumów , a jesienią nie tracimy cennych godzin ze światłem dziennym :verryhappy:
Świetne podejście do tematu. Ja mam jeszcze jedno - że dzięki temu, że mamy więcej czasu, to możemy wolniej zwiedzać.

Kapitańska Baba napisał(a):Chętnie popatrzę na Paleokastrisę u Ciebie bo sama - jak mogłaś już sie przekonać - wiele nie widziałam :lol: Późno przypłynęliśmy, plaża pod klifem wygrała z miastem :oczko:
W samej miejscowości to oprócz Klasztoru nie ma w zasadzie nic więcej do zwiedzania. Natomiast piękne są widoki na Paleokastritsę z pobliskich punktów widokowych oraz z morza.

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Potem z dużym trudem (bo woda mocno pchała mnie w stronę jeziora) dotarłam do miejsca gdzie stał Waldek i zaczęłam nurkować w poszukiwaniu okularów. Niestety nurt w kanale był tak duży, że spychał mnie w stronę jeziora i trudno było pozostać w jednym w miejscu. Trzymałam się kamieni pod wodą, ale nurt i tak ze mną wygrywał.

Gosiu, Ty mnie ciągle zadziwiasz 8O . Choćby okulary ze złota były, to bym nie nurkowała po nie
Lubiłam te okulary, więc pomimo tego, że zdawałam sobie sprawę, że odszukanie ich jest mało prawdopodobne, to jednak próbowałam, aby mieć czyste sumienie.
A ponadto i tak byłam już mokra, bo żeby wyłowić czapkę, to musiałam do tego kanału wejść, gdyż z brzegu nie dałabym rady.

wiola2012 napisał(a):...ewentualnie bym wepchnęła męża :lool:
Jakbym męża wepchnęła, to oprócz okularów musiałabym jeszcze jego ratować :oczko_usmiech:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.12.2024 21:44

megidh napisał(a):
Jakbym męża wepchnęła, to oprócz okularów musiałabym jeszcze jego ratować :oczko_usmiech:.

:lool:
Już w kilku relacjach pokazałaś, że dobrze pływasz :tak: . Trenowałaś może?
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.12.2024 22:05

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):

:lool:
Już w kilku relacjach pokazałaś, że dobrze pływasz :tak: . Trenowałaś może?

Nie, ale sporo pływałam od dziecka. Tata nauczył mnie pływać jak miałam kilka lat i wtedy polubiłam pływanie.
Kiedyś trenowałam jeździectwo, ale skończyłam, gdy miałam wypadek, bo od tej pory boję się koni.
Ogólnie lubię sport, ale obecnie niestety nie mam zbyt dużego wyboru do jego uprawiania. Kolano i SKS skutecznie mi to utrudniają.
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

W poszukiwaniu planów filmowych, czyli Korfu 2024 - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone