Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W poszukiwaniu planów filmowych, czyli Korfu 2024

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.09.2024 20:19

flaga Grecji.png

W drodze powrotnej statek znów wpłynął do portu w Lefkimmi, aby wysadzić tych uczestników rejsu, którym stąd było bliżej do ich hoteli. Gdy wysiedli, to na naszym statku zrobiło się bardzo luźno. Statek wypłynął w dalszą część rejsu powrotnego do Kerkiry. Po chwili dołączył do nas bliźniaczy statek naszej jednostki i do końca rejsu płynęliśmy "ramię w ramię".

20240618_181639.jpg

Aby uprzyjemnić turystom czas spędzany na statku, na obu jednostkach rozpoczęła się zabawa. Muzyka była zsynchronizowana i na obu statkach z głośników słychać było te same utwory. Ludzie tańczyli, śpiewali i świetnie się bawili, pozdrawiając się z pokładów.

20240618_181627.jpg

W pewnym momencie statki zbliżyły się do siebie a następnie zetknęły burtami, więc ludzie wyciągali do siebie ręce i witali się przez burty statków.

20240618_174828.jpg

20240618_174835.jpg

Zabawa trwała aż do Kerkiry. Wtedy na bliźniaczym statku rozpoczął się występ pary, która tańczyła na naszym statku na początku rejsu. Teraz mieliśmy okazję patrzeć na ich występ z niewielkiej odległości, ale atrakcją w tym przypadku było tło, na którym ten występ się odbywał. Płynęliśmy właśnie wzdłuż miasta Korfu i przed oczami przesuwały nam się wspaniałe budowle tego miasta. Dla mnie była to świetna oprawa występu.

Gdy występ się zakończył, to byliśmy już prawie w porcie.

20240618_183451.jpg

20240618_183504.jpg

Rejs zakończył się o godzinie 18:45. Po zejściu ze statku wsiedliśmy do czekającego na nas autokaru i po około 30 minutach byliśmy już w hotelu. Zjedliśmy kolację, wypiliśmy po drinku i poszliśmy na zasłużony odpoczynek.
To była świetna wycieczka i jestem bardzo zadowolona, że się na nią zdecydowaliśmy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.09.2024 07:37

Powiem Tobie szczerze że nie jestem zwolenniczką takich animacji na statkach czy muzyki z głośników. Kocham pływać w ciszy bo tylko wtedy słyszę wiatr, fale no i często delfiny! Tak, nie raz je po prostu usłyszałam i dopiero potem wypatrzyłam :tak:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.09.2024 07:55

Kapitańska Baba napisał(a):Powiem Tobie szczerze że nie jestem zwolenniczką takich animacji na statkach czy muzyki z głośników.
Ja też. I często właśnie ta perspektywa powoduje, że całkowicie rezygnuję z pomysłu wycieczki statkiem....
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.09.2024 20:05

piekara114 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Powiem Tobie szczerze że nie jestem zwolenniczką takich animacji na statkach czy muzyki z głośników.
Ja też. I często właśnie ta perspektywa powoduje, że całkowicie rezygnuję z pomysłu wycieczki statkiem....

Cóż, macie absolutną rację, ale:
1) Niestety nie umiem żeglować, i zapewne już się nie nauczę. Kiedyś próbowałam pływać na maku, ale to są tak zamierzchłe czasy, że nic nie pamiętam. Dlatego pływanie po morzach tak, jak to robi Kapitańska Baba, jest dla mnie niedostępne. Dlatego "z braku laku dobry kit", czyli w naszym przypadku rejs statkiem wycieczkowym.
2) Gdyby była możliwość popłynięcia na Paxos i Antipaxos jakąś mniejszą, bardziej kameralną jednostką, ale w rozsądnej cenie, to na pewno bym wybrała taką opcję. Niestety, pomimo szukania (pytałam nawet znajomą, która mieszka na Korfu od kilku lat) nie udało mi się takiej oferty wyczaić. Zapewne za sporą kasę mogłabym wykupić indywidualną wycieczkę, ale na to mnie nie stać.
3) Mogliśmy też popłynąć na Paxos promem i tam na miejscu wykupić rejsik do błękitnych grot, ale w tym przypadku musielibyśmy wcześnie rano dostać się do portu w Kerkirze a to nam się nie uśmiechało. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że dla naszej wygody wykupimy wycieczkę fakultatywną, aby nie martwić się kwestią dojazdu do portu i powrotu do hotelu.
4) Zwolenniczką animacji też nie jestem, tym bardziej że wiem, co dzieje się na rejsach typu fish picnik.= (np. tych organizowanych w Chorwacji na statkach typu Makarski Jadran), gdzie rakija jest serwowana w cenie imprezy. Ludziom po spożyciu puszczają hamulce i zabawa przestaje być przyjemna. Tutaj na szczęście tak nie było, bo ludzie na statku nie spożywali zbyt dużo alkoholu, który był w barze, ale trzeba go było kupić, co wydatnie zmniejszyło jego spożycie. Dlatego zabawa na statku toczyła się wesoło, ale bez żadnych ekscesów.
5) Rejs na Paxos i Antipaxos jest dosyć długi, więc ludzie na statku chybaby się zanudzili, gdyby nie było na nim żadnych atrakcji zajmujących nich uwagę. Co innego pływanie na jachcie, gdzie jeszcze samemu trzeba sterować, czy też wykonywać inne czynności, a co innego kilkugodzinne bezczynne siedzenie i wpatrywanie się w morze.
Jeszcze zapewne mogłabym kilka innych powodów przemawiających za takim rejsem podać, ale już mi się nie chce wymyślać.
Ten rejs nie był szczytem moich marzeń, ale zobaczyłam dzięki niemu to, co chciałam i nie wydałam na to worka pieniędzy.

Ps. A tak z ciekawości Beato (Kapitańska Baba) spytam, jak cenowo na 1 osobę wychodzi rejs jachtem np. na 7 dni (po podliczeniu wszystkich kosztów).
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.09.2024 21:40

megidh napisał(a):Ps. A tak z ciekawości zapytam, czy ktoś z Was skusił się na obejrzenie tego serialu ?.

Po Twojej rekomendacji włączyłam sobie pierwszy odcinek i z przyjemnością popatrzyłam na greckie krajobrazy, jednak ze względu na to , że seriale kradną za dużo czasu, preferuję filmy jednoczęściowe :).
Co do wad i zalet korzystania ze zorganizowanych wycieczek, niestety nie zawsze możemy zorganizować coś na własną rękę, więc lepiej tak niż wcale, natomiast jeśli by już była ta muzyka i tańce, to chętnie sama bym zatańczyła zorbę na pokładzie :mg:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.09.2024 22:47

Jest mnóstwo argumentów za pływaniem statkami wycieczkowymi , część z nich ( te główne 8) ) przedstawiła Gosia , względy ekonomiczne mają tu poważne znaczenie :tak:

Co prawda pytanie było skierowane do Beaty ( koszty pływania jachtem przez 7 dni ) , ale odpowiem - na koszty pływania jachtem ma wpływ głównie koszt czarteru jachtu - od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy Euro / doba , w zależności od wielkości , rodzaju i standardów wyposażenia pływadła ( te luksusowe przeważnie mają załogę z kucharzem włącznie ) .

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 29.09.2024 09:26

megidh napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Cóż, macie absolutną rację, ale:
1) Niestety nie umiem żeglować, i zapewne już się nie nauczę. Kiedyś próbowałam pływać na maku, ale to są tak zamierzchłe czasy, że nic nie pamiętam. Dlatego pływanie po morzach tak, jak to robi Kapitańska Baba, jest dla mnie niedostępne. Dlatego "z braku laku dobry kit", czyli w naszym przypadku rejs statkiem wycieczkowym.
2) Gdyby była możliwość popłynięcia na Paxos i Antipaxos jakąś mniejszą, bardziej kameralną jednostką, ale w rozsądnej cenie, to na pewno bym wybrała taką opcję. Niestety, pomimo szukania (pytałam nawet znajomą, która mieszka na Korfu od kilku lat) nie udało mi się takiej oferty wyczaić. Zapewne za sporą kasę mogłabym wykupić indywidualną wycieczkę, ale na to mnie nie stać.
3) Mogliśmy też popłynąć na Paxos promem i tam na miejscu wykupić rejsik do błękitnych grot, ale w tym przypadku musielibyśmy wcześnie rano dostać się do portu w Kerkirze a to nam się nie uśmiechało. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że dla naszej wygody wykupimy wycieczkę fakultatywną, aby nie martwić się kwestią dojazdu do portu i powrotu do hotelu.
4) Zwolenniczką animacji też nie jestem, tym bardziej że wiem, co dzieje się na rejsach typu fish picnik.= (np. tych organizowanych w Chorwacji na statkach typu Makarski Jadran), gdzie rakija jest serwowana w cenie imprezy. Ludziom po spożyciu puszczają hamulce i zabawa przestaje być przyjemna. Tutaj na szczęście tak nie było, bo ludzie na statku nie spożywali zbyt dużo alkoholu, który był w barze, ale trzeba go było kupić, co wydatnie zmniejszyło jego spożycie. Dlatego zabawa na statku toczyła się wesoło, ale bez żadnych ekscesów.
5) Rejs na Paxos i Antipaxos jest dosyć długi, więc ludzie na statku chybaby się zanudzili, gdyby nie było na nim żadnych atrakcji zajmujących nich uwagę. Co innego pływanie na jachcie, gdzie jeszcze samemu trzeba sterować, czy też wykonywać inne czynności, a co innego kilkugodzinne bezczynne siedzenie i wpatrywanie się w morze.
Jeszcze zapewne mogłabym kilka innych powodów przemawiających za takim rejsem podać, ale już mi się nie chce wymyślać.
Ten rejs nie był szczytem moich marzeń, ale zobaczyłam dzięki niemu to, co chciałam i nie wydałam na to worka pieniędzy.

Ps. A tak z ciekawości Beato (Kapitańska Baba) spytam, jak cenowo na 1 osobę wychodzi rejs jachtem np. na 7 dni (po podliczeniu wszystkich kosztów).

Odbierz PW :oczko:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 29.09.2024 18:24

flaga Grecji.png

19 czerwca 2024

W środę rano po śniadaniu oczekiwaliśmy na podstawienie do hotelu samochodu, który wynajęliśmy na trzy ostatnie dni naszego pobytu na Korfu. Wynajem załatwiliśmy przez internet jeszcze będą w Polsce. Koszt wynajęcia auta Kat. B na trzy dni z pełnym ubezpieczeniem i dodatkowym kierowcą, to 128,90 euro.
Kilka minut po 9 pod hotel podjechała młoda kobieta. Wysiadła z samochodu i podeszła do nas z zapytaniem, czy to my czekamy na samochód. Po potwierdzeniu podeszła do innego samochodu, stojącego już na parkingu przed hotelem. Okazało się, że to ten samochód dostaniemy. Najwidoczniej ci, którzy jeździli nim przed nami, też mieszkali w tym hotelu.
Samochód nie był pierwszej, ani nawet drugiej młodości, z czego się nawet ucieszyliśmy, bowiem drogi na wyspie Korfu są niestety nie najlepsze, więc lepiej nie mieć tutaj super auta, bo wiązałoby się to zapewne z bardziej dokładnym sprawdzaniem samochodu po odbiorze. A tak jego stan zewnętrzny i tak był nie najlepszym, więc my nie mogliśmy mu już chyba bardziej zaszkodzić. Pani pokazała nam wszystkie uszkodzenia, którym zrobiliśmy zdjęcia. Po dopełnieniu wszystkich formalności zapłaciliśmy kasę i mogliśmy jechać.

20240619_091903.jpg

20240619_091824.jpg

20240619_091933.jpg

20240619_094348.jpg

Ale zanim ruszyliśmy w drogę, poszliśmy po nasze rzeczy do pokoi, zostawiając przy aucie strażnika.

20240619_094700.jpg

20240619_094705.jpg

Po powrocie do auta strażnik dostał wynagrodzenie.

20240619_095022.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 29.09.2024 20:21

flaga Grecji.png

Plany mieliśmy takie, aby wyjechać samochodem na cały dzień i wrócić dopiero późnym wieczorem na obiadokolację. Ale z powodu upału musieliśmy te plany zweryfikować. Postanowiliśmy, że jednak nie będziemy spędzać całego dnia poza hotelem i jednak podzielimy zwiedzanie na dwie części z powrotem do hotelu pomiędzy nimi i odsapnięciem od największych upałów przy basenie.
Ponieważ już była godzina dziesiąta, to stwierdziliśmy, że na pierwszy ogień pojedziemy na półwysep Kanoni, popatrzeć na lądujące i startujące samoloty. To chyba największa atrakcja tego miejsca (ale nie jedyna), której nie mogliśmy sobie odpuścić.
Aby dotrzeć do miejsca, z którego jest świetny punkt obserwacyjny, trzeba dojechać na sam koniec półwyspu Kanoni. Jadąc trzeba bardzo uważać, aby zjechać w odpowiednim miejscu z głównej drogi w kierunku parkingu usytuowanego tuż przy początku pasa startowego Lotniska na Korfu. Jeśli się ten zjazd przeoczy i pojedzie dalej, to nie ma możliwości zawrócenia, gdyż na tym odcinku droga jest jednokierunkowa, i wtedy należy objechać kawał drogi naokoło i spróbować ponownie.
My oczywiście przeoczyliśmy ten zjazd i musieliśmy wykonać opisany manewr, ale za drugim razem się udało.
Dojechaliśmy do sporego parkingu, który był bezpłatny. Cienia jest tam jednak niewiele, więc auto zaparkowaliśmy w pełnym słońcu.

20240619_104020.jpg

Pierwsze kroki skierowaliśmy na groblę, która łączy półwysep Kanoni z miejscowością Perama, znajdującą się po drugiej stronie wąskiego wejścia do Laguny Halikiopoulos. To właśnie na tej lagunie wybudowany został pas startowy, na sztucznie usypanej grobli. Wysokość, na której ten pas startowy zbudowano wynosi 2 metry npm. Samoloty lądują tutaj zwykle od południa, czyli od strony morza. Najlepiej lądujące samoloty obserwować stojąc na grobli. Wrażenie jest niesamowite, gdy samoloty przelatują tuż nad głowami obserwujących. Po wejściu na groblę sprawdziłam na aplikacji Flightradar 24, ile czasu będziemy musieli czekać na lądowanie samolotu, i okazało się, że będzie to za kilka minut. Zresztą samoloty miały lądować co chwila, więc mieliśmy okazję obejrzeć kilka lądowań.

20240619_104726.jpg

20240619_105848.jpg

20240619_110215.jpg

W oddali widzimy zbliżający się do lotniska samolot,

20240619_110647.jpg

który po chwili przelatuje nad nami.

20240619_111216.jpg

20240619_111217.jpg

Potem oglądaliśmy następne lądujące samoloty.

_T3A9325.jpg

_T3A9333.jpg

_T3A9337.jpg

_T3A9343.jpg

_T3A9376.jpg

_T3A9410.jpg

_T3A9436.jpg

_T3A9437.jpg

_T3A9474.jpg

_T3A9478.jpg

_T3A9481.jpg

Oglądanie lądowań jest super, ale startów też nie można odpuścić. Samoloty przygotowujące się do startu podjeżdżały na początek pasa startowego i obracając się w kierunku startu, prezentowały przed nami swoje wdzięki. A potem startowały, wzbijając się w powietrze na tle góry Pantokrator.

Ostatnio edytowano 02.10.2024 20:06 przez megidh, łącznie edytowano 1 raz
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.09.2024 08:47

Tak, bardzo fajne miejsce, byliśmy tam 2 lata temu. Polecam również podejść nieco wyżej do restauracji i pooglądać lądujące samoloty właśnie stamtąd. A mimo, że byłem 2 razy na Korfu niestety nie udało nam się być na Paxos i Antipaxos, mimo, że było to moim celem. Kolor wody jest tam niesamowity.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.09.2024 08:51

Fajne miejsce :) Mieć takie olbrzymy nad samą głową - to musi być niesamowite uczucie :oczko:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.09.2024 09:35

Kapitańska Baba napisał(a):Fajne miejsce :) Mieć takie olbrzymy nad samą głową - to musi być niesamowite uczucie :oczko:

Polecam plażę na Cyprze :mg: https://youtu.be/MEe8YhdQ5Ro?si=52rwFQlaajPegzeO
Samolotem 3 h i mariny do wyboru do koloru i portfela...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.09.2024 10:14

Miejsce z samolotami super :hearts:

pozdrawiam, Michał
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.09.2024 18:53

Trajgul napisał(a):Tak, bardzo fajne miejsce, byliśmy tam 2 lata temu. Polecam również podejść nieco wyżej do restauracji i pooglądać lądujące samoloty właśnie stamtąd. A mimo, że byłem 2 razy na Korfu niestety nie udało nam się być na Paxos i Antipaxos, mimo, że było to moim celem. Kolor wody jest tam niesamowity.
A nam się nie udało niestety wejść do tej restauracji powyżej, bo wybraliśmy inne atrakcje. Teraz żałuję, że nie udało się popatrzeć na samoloty z tego tarasu. Tak więc oboje mamy po co wracać na Korfu :oczko_usmiech:.

Kapitańska Baba napisał(a):Fajne miejsce :) Mieć takie olbrzymy nad samą głową - to musi być niesamowite uczucie :oczko:
Dokładnie tak jak napisałaś - niesamowite uczucie.

piekara114 napisał(a):

Polecam plażę na Cyprze :mg: https://youtu.be/MEe8YhdQ5Ro?si=52rwFQlaajPegzeO
Samolotem 3 h i mariny do wyboru do koloru i portfela...
O tej plaży nie wiedziałam. Ale czy może ona stanowić zachętę do odwiedzenia Cypru ?.

majkik75 napisał(a):Miejsce z samolotami super :hearts:
Miejsce świetne i warte odwiedzenia. Pośród wielu atrakcji na Korfu, znajduje się ono u mnie w górnej części rankingu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.09.2024 19:36

megidh napisał(a): Ale czy może ona stanowić zachętę do odwiedzenia Cypru ?.
Dla fanów samolotów i lotnictwa, tak :mg: są nawet szlaki takich plaż :mg:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

W poszukiwaniu planów filmowych, czyli Korfu 2024 - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone