Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W poszukiwaniu planów filmowych, czyli Korfu 2024

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2024 08:02

Nie miałam pojęcia, że ten most powstał w wyniku zawalenia się jaskini :bojesie:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.09.2024 17:48

piekara114 napisał(a):Szkoda, że pod łukiem statek nie płynął.... Pewnie za płytko ...

Nooo, atrakcja byłaby fajna, ale duży statek nie da rady, żeby tam wpłynąć.
Może jakąś małą łódką by się tam wpłynęło, ale nie widzieliśmy takich śmiałków.

Kapitańska Baba napisał(a):Nie miałam pojęcia, że ten most powstał w wyniku zawalenia się jaskini :bojesie:

Tutaj można o tym przeczytać.
A tutaj można obejrzeć sporo zdjęć łuku widzianego od strony lądu, bowiem od lądu też można dotrzeć w to miejsce.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.09.2024 18:38

Klify niesamowite! Korfu podobnie jak Zakhyntos, Kefalonia czy Lefkada to dla mnie wciąż najpiękniejsze greckie wyspy. Niestety wielu turystów tak uważa, dlatego w sezonie jesteśmy skazani na podziwianie jej walorów razem z tłumem innych osób. Byłam na każdej Jońskiej (oprócz Korfu) więcej niż raz i na sto procent popłynę ponownie, tylko sobie trochę odczekam :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.09.2024 19:17

wiola2012 napisał(a):Klify niesamowite! Korfu podobnie jak Zakhyntos, Kefalonia czy Lefkada to dla mnie wciąż najpiękniejsze greckie wyspy. Niestety wielu turystów tak uważa, dlatego w sezonie jesteśmy skazani na podziwianie jej walorów razem z tłumem innych osób. Byłam na każdej Jońskiej (oprócz Korfu) więcej niż raz i na sto procent popłynę ponownie, tylko sobie trochę odczekam :D .

Ja na razie tylko Korfu odwiedziłam w połączeniu z Paxos i Antipaxos. Pozostałe Wyspy Jońskie czekają.
Właśnie się zastanawiam, którą najpierw odwiedzić. Może coś podpowiesz, jak już je znasz.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.09.2024 19:57

Jestem na 100 % pewna, że każda będzie Ci się podobać, z tym, że Lefkada nie ma zabytków, ma cudne zachodnie wybrzeże, wzgórza i widoki, małe miasteczka, a raczej wioski gdzie można dobrze zjeść, ale nawet w stolicy nie ma zbyt wiele do oglądania (tzn coś tam jest, ale nie można tego porównać z Korfu), plus - można do niej dojechać autem. Jeśli chodzi o Zante i Kefalonię to na tę pierwszą są bezpośrednie loty , na Kefalonię z przesiadką w Atenach. Każda będzie dobrym wyborem. Jest jeszcze Itaka, ale to dopiero przede mną :) . Z Kefalonii pisałam relację.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.09.2024 20:29

flaga Grecji.png

Po minięciu Tripitos Arch po chwili dopłynęliśmy do końca wyspy Paxos i ujrzeliśmy w niedalekiej odległości od niej kolejny cel naszego rejsu - wyspę Antipaxos, oddaloną od wyspy Paxos zaledwie o 3 kilometry.
To bardzo maleńka wysepka, na której nie ma w zasadzie nic, poza plażami. A plaże te są niesamowite. Te plaże to Vrika, Mesovrika i Voutoumi, które znajdują się obok siebie po północnej stronie wyspy, oddzielone jedynie skałami wciskającymi się w morze. Woda jest tu krystalicznie czysta i mieniąca się niesamowicie wspaniałymi odcieniami błękitu. Plaże te nazywane są Greckimi Karaibami i nie jest to określenie przesadzone. Na poniższej mapie od razu zauważycie, w którym miejscu są te plaże, bo kolor wody przy tych plażach aż bije po oczach.

Antipaxos.jpg

My na razie dopływamy do wyspy Antipaxos, z oddali widząc pierwszą z tych trzech plaż - plażę Vrika.

20240618_121421.jpg

20240618_121436.jpg

20240618_121502.jpg

Wypsa Paxos jest świetne widoczna, więc te 3 kilometry odległości chyba są prawidłowo podawane.

20240618_121601.jpg

Przepłynęliśmy wzdłuż plaży Vrika i popłynęliśmy dalej w bliskiej odległości od skał.

20240618_121607.jpg

Przed nami ukazała się plaża Mesovrika. W jej pobliżu stoi już kilka statków. My też właśnie tutaj się zatrzymamy. Widocznie to miejsce jest najbardziej dogodne dla dużych statków.

20240618_121620.jpg

20240618_121629.jpg

20240618_121710.jpg

Te jachty i łodzie stoją w miejscu przynależnym do trzeciej plaży Voutoumi. Tak się zastanawiam, czy nie ma tam jakiegoś podziału dostępu do tych plaż i plaże Vrika i Voutoumi przeznaczona jest dla mniejszych jednostek pływających a plaża Mesavrika dla większych statków.

20240618_121910.jpg

20240618_121957.jpg

20240618_122004.jpg

20240618_122055.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.09.2024 20:39

wiola2012 napisał(a):Jestem na 100 % pewna, że każda będzie Ci się podobać, z tym, że Lefkada nie ma zabytków, ma cudne zachodnie wybrzeże, wzgórza i widoki, małe miasteczka, a raczej wioski gdzie można dobrze zjeść, ale nawet w stolicy nie ma zbyt wiele do oglądania (tzn coś tam jest, ale nie można tego porównać z Korfu), plus - można do niej dojechać autem. Jeśli chodzi o Zante i Kefalonię to na tę pierwszą są bezpośrednie loty , na Kefalonię z przesiadką w Atenach. Każda będzie dobrym wyborem. Jest jeszcze Itaka, ale to dopiero przede mną :) . Z Kefalonii pisałam relację.

Dzięki za podpowiedzi. Potwierdzasz uzyskane już przeze mnie wiadomości, że na tych wyspach nie ma zabytków do zwiedzania, a ja lubię sobie pochodzić po miastach i miasteczkach. Właśnie dlatego do tej pory nie byłam na Zakynthos, pomimo tego, że znajomi się tą wyspą zachwycają. Ale może kiedyś się skuszę.
Z chęcią przypomnę sobie Twoją wspomnienia z Kefalonii.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.09.2024 08:16

Ja, im jestem starsza, przedkładam naturę nad zabytki, aczkolwiek lubię, jak jakiś się trafi do obejrzenia ;) . Żadnej z Wysp Jońskich jak odtąd jeszcze nie odwiedziłam, wielu innych greckich i nie-greckich również... Dzięki takim relacjom jak m.in. Twoja, mam jakąś namiastkę ;) 8)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.09.2024 08:41

Na Karaibach woda rzeczywiscie karaibska :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.09.2024 08:52

wiola2012 napisał(a): Korfu podobnie jak Zakhyntos, Kefalonia czy Lefkada to dla mnie wciąż najpiękniejsze greckie wyspy.
Tyle greckich wysp odwiedzonych, a tylko jedna relacja... :twisted: Pewnie się nie poprawisz :?:

dangol napisał(a): Żadnej z Wysp Jońskich jak odtąd jeszcze nie odwiedziłam, wielu innych greckich i nie-greckich również...
Ej no... Widziałaś tyle fajnych ukrytych perełek, ale i sporo fajnych znanych miejsc, choćby Milos, Naxos i kilka Cyklad... Ja ci ogromnie zazdroszczę tych miejsc i Twojego spokojnego sposobu zwiedzania :hearts:

Gosia,
ja z Jońskich Wysp odwiedziłam tylko Lefkadę i cieszę się, że było to jako jednodniowe rozeznanie, a nie pełny 2 tygodniowy pobyt...k Kolory morza na zachodzie są bajeczne (stąd jest większość fotek), ale to tyle dla mnie plusów. Do każdej z tych pięknych plaż trzeba dojechać i to nie 5 min, ale raczej 30 i 30+ min. Na części z nich są małe ciasne i często płatne parkingi (10-20 eur za dzień, nie ma opcji na godzinę), chyba że gdzieś wcześniej uda się na poboczu zaparkować, ale wtedy często czeka schodzenie w dół i potem podchodzenie po dość stromym... Zabytków żadnych wartych jechania do nich nie ma... Nie ma żadnego miasteczka, które by mnie zachwyciło (oczywiście wszystkiego nie widziałam, ale google, relacje plus to widziałam totalnie mnie nie przekonują). Nic w stylu Rodos, Chanii czy Kos...byłaś, więc wiesz o co mi chodzi.... No i żeby coś zobaczyć trzeba mieć auto, komunikacja skąpa... A i ceny noclegów też są z tych wyższych...
Może i mam minimalny niedosyt nieodwiedzenia kilku słynnych tam plaż (widoki), ale nie na tyle, aby tam pobyt planować, może kiedyś przy okazji kolejnego pobytu w okolicy... Może przy okazji podróży na Kefalonię.... Może kiedyś.... Wiem, moja opinia jest zdecydowana inna od większości osób, ale dla mnie fotogeniczne lazury to zdecydowanie za mało, aby zachwycać się całą wyspą...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.09.2024 19:34

dangol napisał(a):Ja, im jestem starsza, przedkładam naturę nad zabytki, aczkolwiek lubię, jak jakiś się trafi do obejrzenia ;) .
Dla mnie w dalszym ciągu ważniejsze są zabytki, ale pięknymi widokami nie pogardzę. Może kiedyś zmienię priorytet, ale na razie nie widzę u siebie objawów, które byłyby chociaż zalążkiem takich zmian.

dangol napisał(a):Żadnej z Wysp Jońskich jak odtąd jeszcze nie odwiedziłam, wielu innych greckich i nie-greckich również...
Nawet nie wiem, ile Grecja ma wysp. Ja do tej pory byłam tylko na kilku z nich (naliczyłam siedem), więc nie mogę się z Tobą równać. I tak jak Beata również Ci zazdroszczę tych pięknych wypraw.

dangol napisał(a):Dzięki takim relacjom jak m.in. Twoja, mam jakąś namiastkę ;) 8)
I vice versa. Sporo Twoich relacji jest na forum, więc jest co czytać.

Kapitańska Baba napisał(a):Na Karaibach woda rzeczywiscie karaibska :hearts:
To już nie muszę jechać na Karaiby :lool:.

piekara114 napisał(a):Gosia,
ja z Jońskich Wysp odwiedziłam tylko Lefkadę i cieszę się, że było to jako jednodniowe rozeznanie, a nie pełny 2 tygodniowy pobyt...k Kolory morza na zachodzie są bajeczne (stąd jest większość fotek), ale to tyle dla mnie plusów. Do każdej z tych pięknych plaż trzeba dojechać i to nie 5 min, ale raczej 30 i 30+ min. Na części z nich są małe ciasne i często płatne parkingi (10-20 eur za dzień, nie ma opcji na godzinę), chyba że gdzieś wcześniej uda się na poboczu zaparkować, ale wtedy często czeka schodzenie w dół i potem podchodzenie po dość stromym... Zabytków żadnych wartych jechania do nich nie ma... Nie ma żadnego miasteczka, które by mnie zachwyciło (oczywiście wszystkiego nie widziałam, ale google, relacje plus to widziałam totalnie mnie nie przekonują). Nic w stylu Rodos, Chanii czy Kos...byłaś, więc wiesz o co mi chodzi.... No i żeby coś zobaczyć trzeba mieć auto, komunikacja skąpa... A i ceny noclegów też są z tych wyższych...
I właśnie dlatego nie ciągnie mnie na tą wyspę, pomimo tego że jest ponoć piękna. Ja na plaży mogę posiedzieć godzinę, ale gdy z niej wyjdę, to chcę dojechać do jakiegoś miasta, w którym mogę pospacerować i coś zobaczyć. Dlatego, tak jak piszesz, bardzo mi przypadła do gustu wyspa Rodos, Kos i Kreta, bo tam jest wszystko, co lubię, czyli fajne miasta z zabytkami, plaże i góry. I taki mix mi odpowiada.

piekara114 napisał(a):Może i mam minimalny niedosyt nieodwiedzenia kilku słynnych tam plaż (widoki), ale nie na tyle, aby tam pobyt planować, może kiedyś przy okazji kolejnego pobytu w okolicy... Może przy okazji podróży na Kefalonię.... Może kiedyś.... Wiem, moja opinia jest zdecydowana inna od większości osób, ale dla mnie fotogeniczne lazury to zdecydowanie za mało, aby zachwycać się całą wyspą...
Mam dokładnie tak samo. Wiem że sporo ludzi przypływa na wyspę Paxos i spędzają tam cały swój urlop, aby mieć blisko do plaż na Antypaxos i móc codziennie do nich dopływać. Ja bym się na takim urlopie zanudziła. Dla mnie taki rejs był najlepszym rozwiązaniem, bo chciałam zobaczyć te dwie wyspy. Ale spędzać tam całego urlopu bym nie chciała. I właśnie dlatego wybrałam na pobyt wyspę Korfu, bo na niej jest co zwiedzać a i plaże na Korfu są piękne.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.09.2024 19:55

flaga Grecji.png

Nasz statek ustawił się pomiędzy innymi, z których na szczęście kilka po chwili odpłynęło, więc zrobiło się w miarę luźno.
Chętni mogli teraz wskoczyć do wody i popływać w tych błękitach.
Oczywiście skorzystałam z tej możliwości.
Niestety woda była chłodna, więc pierwszy kontakt z wodą nie był przyjemny. Ale po chwili ciało się przystosowało do tej temperatury i było OK.
Najpierw opłynęłam statek wokoło.
Potem leżąc na wodzie podglądałam rybki pływające wokół mnie.

_T3A00191.jpg

Potem popłynęłam pod skały, gdzie młodzież skakała z nich do wody.

_T3A00321.jpg

_T3A00291.jpg

_T3A00361.jpg

_T3A9988.jpg

Potem znów opłynęłam statek.

_T3A9950.jpg

_T3A9952.jpg

Po 40 minutach kąpieli trzeba było wracać na statek, bo czas przeznaczony tutaj na postój to było 60 minut.
Ludzie ze statku dokarmiali rybki, więc w miejscu, do którego rzucali kawałki pieczywa robiło się kotłowisko.

_T3A00531.jpg

Błękit wody jest w tym miejscu tak intensywny, że odbija się od spodu w skrzydłach fruwających mew i sprawia to wrażenie, jakby mewy miały błękitne skrzydła. Niesamowite było, móc zobaczyć to na własne oczy. Zdjęcie jednak tego nie oddaje.

20240618_131804.jpg

Jeszcze ostatni rzut oka na skały, plażę i wodę, i po chwili odpływamy w kierunku wyspy Paxos.

_T3A9935.jpg

20240618_131748.jpg

20240618_132019.jpg

20240618_132033.jpg

20240618_132114.jpg

20240618_132119.jpg

20240618_132130.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.09.2024 20:07

dangol napisał(a):Ja, im jestem starsza, przedkładam naturę nad zabytki, aczkolwiek lubię, jak jakiś się trafi do obejrzenia ;) .

Lubię równowagę pomiędzy naturą , zabytkami i aktywnością , dlatego to wszystko powinno się znaleźć na naszych wakacjach , żeby były udane :D

Gosiu , wspaniały rejs ( kiedyś też musimy na taki popłynąć :tak: ) na Paxos i Antypaxos , piękne , ciekawe miejsca i wspaniały kolor wody :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.09.2024 22:46

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a): Korfu podobnie jak Zakhyntos, Kefalonia czy Lefkada to dla mnie wciąż najpiękniejsze greckie wyspy.
Tyle greckich wysp odwiedzonych, a tylko jedna relacja... :twisted: Pewnie się nie poprawisz :?:

Raczej pozostaną tylko w mojej pamięci, jak wiele innych odwiedzonych miejsc . Nawet jakbym chciała, to ciężko by było jakieś zdjęcia fajne wybrać, bo kiedyś nie robiłam ich aż tyle, raczej na pamiątkę i prawie wszystkie są z ludźmi ;)
piekara114 napisał(a):Do każdej z tych pięknych plaż trzeba dojechać i to nie 5 min, ale raczej 30 i 30+ min. Na części z nich są małe ciasne i często płatne parkingi (10-20 eur za dzień, nie ma opcji na godzinę), chyba że gdzieś wcześniej uda się na poboczu zaparkować, ale wtedy często czeka schodzenie w dół i potem podchodzenie po dość stromym.... No i żeby coś zobaczyć trzeba mieć auto, komunikacja skąpa... A i ceny noclegów też są z tych wyższych...

Do zachodnich plaż rzeczywiście trzeba dojechać, najlepiej autem, a za parking płaciliśmy tylko na Porto Katsiki, 5 E :D , kwatery też miały przystępne ceny, niższe niż w Chorwacji, o Italii nie wspomnę, bo wyspa dopiero zaczynała być popularna. Wszystko się zmienia, niestety nie zawsze na lepsze :tak:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.09.2024 08:52

flaga Grecji.png

Teraz płynęliśmy wzdłuż północno-wschodniego brzegu wyspy Paxos. Po 15 minutach dopłynęliśmy w okolice stolicy wyspy Gaios.
Gaios leży w zatoce prawie w całości zajętej przez małą wysepkę Agios Nikolaos, obok której znajduje się jeszcze mniejsza wysepka Nisida Panagia.

Gaios.jpg

Płynąć widzieliśmy te wysepki z niewielkiej odległości.

20240618_133543.jpg

20240618_133742.jpg

Na wysepce Nisida Panagia znajduje się klasztor Panagia Vellianito. Do tego klasztoru dotarła jedna z bohaterek serialu "Maestro in Blue" - Maria, aby się pomodlić. My tam jednak, z uwagi na zbyt mało czasu, nie dotrzemy. Obok klasztoru stoi latarnia morska.

_T3A00661.jpg

Na wysepce Agios Nikolaon znajdują się ruiny Fortu, którego fragmenty mogliśmy ujrzeć wśród drzew, gdy statek przepływał w pobliżu wysepki.

20240618_133729.jpg

20240618_133804.jpg

20240618_133823.jpg

Dopłynęliśmy do wejścia do portu w Gaios. Przy tym wejściu znajduje się falochron usypany z wielkich kamieni.

20240618_133843.jpg

20240618_133904.jpg

To właśnie na tym falochronie kręcona była finałowa scena pierwszej serii serialu "Maestro in Blue", w której jednak z głównych bohaterek Haris śpiewa stojąc właśnie na kamieniach falochronu. Wraz z nią znajdują się tam członkowie orkiestry.

Aktorka grająca tą rolę to bardzo znana grecka piosenkarka Charis Aleksiu, która niestety kilka lat temu przestała już śpiewać. Szukając jej utworów trafiłam na takie trio z jej udziałem. Bardzo fajny utwór.

A my powoli dopływamy do brzegu w Gaios.

_T3A00701.jpg

20240618_133920.jpg

20240618_133924.jpg

20240618_134416.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

W poszukiwaniu planów filmowych, czyli Korfu 2024 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone