Niby wiem i czekam
Ale na zdjęciu jakaś "EROTICKA" impreza sie reklamuje, to może jednak tam się wybieracie
pozdrawiam
maslinka napisał(a):
My też udajemy się na dalsze zwiedzanie. W następnym odcinku unikalny zabytek, coś ciekawego i... mrożącego krew w żyłach
Może ktoś zgadnie, co to takiego?
maslinka napisał(a):Do środka nie wchodzimy, bo jest tylko opcja zwiedzania z przewodnikiem, a jakoś nie mamy dzisiaj ochoty na długie wykłady
zawodowiec napisał(a):A już czeski ze słowackim to mi się najbardziej merdają.
longtom napisał(a):Ale na zdjęciu jakaś "EROTICKA" impreza sie reklamuje, to może jednak tam się wybieracie
yanopodkivano napisał(a):Na pewno Sedlec - tzw. ossuarium, czyli kaplica wypełniona dekoracjami z ludzkich kości i czaszek.
Czy coś spaliłem
Franz napisał(a):maslinka napisał(a):Do środka nie wchodzimy, bo jest tylko opcja zwiedzania z przewodnikiem, a jakoś nie mamy dzisiaj ochoty na długie wykłady
Też mi się to zdarza. Mimo, ze czasami przewodnik mówi ciekawie, to jakoś wolę sobie doczytać, a zwiedzać bez opiekuna.
dangol napisał(a):Ciekawe, jak wypada porównanie kotnohorskiej kaplicy czaszek z "naszym" ossuarium w Czermnej?
dangol napisał(a):No i jeszcze takie skojarzenie: Twój Sedlec i "Memento Mori" - mój morawski Sedlec i "In vino veritas"
slapol napisał(a):Eeee tam...Czermna czy inne....nie ma się co kłócić o kilkadziesiąt tysięcy czaszek....
AndrzejJ. napisał(a):Kutna Hora kilkanaście lat temu zanim została wpisana na listę zabytków UNESCO to nie ta sama Kutna Hora co teraz jest .Wszystko kiedyś było przesiągniete wilgocią.Tynki odpadały.Totalna masakra.
Kutna Hora zmieniała sie powoli,krok po kroku by stać się taką jak teraz.
Dostała pieniądze z Unesco i powoli po tym jak wszyscy kupili za te pieniądze samochody i inne dobra i się zaspokoili Kutna Hora zaczęła odzyskiwać blask.
maslinka napisał(a):Widać na każdym kroku, że dostali kasę i odrestaurowują, co się da.
Aldonka napisał(a):... zniesmaczają może nawet. Dziwnie się w takich miejscach czuję, misterność w wykonaniu jest niezaprzeczalna, ale jakoś to dla mnie brak poszanowania dla zmarłych.
maslinka napisał(a):...Witaj, Slapciu ...