Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W poszukiwaniu Jožina z bažin

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.06.2010 23:28

maslinka napisał(a):
Hmm... Też nie wiem, co to znaczy. Myślałam, że Praga... Cześć Piotrze :)

Naj "Szwejkowniejsze" :wink: maslinko są Sanok , Humenne i Przemyśl - tam możesz sobie np. posiedzieć obok dzielnego wojaka :D
albo wypić piwo w towarzystwie "szvejkologów"

:lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.06.2010 23:44

maslinka napisał(a): I to jest super wiadomość :D Mam tylko obawy, czy wytrzyma w konfrontacji ze skalistym chorwackim wybrzeżem :? Trochę się boję przybijania do brzegu w różnych urokliwych zatoczkach...

Nie bój żaby Maslinka...
Wystarczy zachować bezpieczny dystans do kamoli brzegowych- wsiadać/wysiadać jak wody jest tak do kolan.
Szorować po żwirku brzegowym nie ma sensu.
Gorzej jak jest fala, ale Ty masz i tak spoko, bo to mąż wysiądzie najpierw i Cię odbierze... :) :lol: :wink:

Pozdr.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.06.2010 07:55

Pół dnia bez Cro, a tutaj następne 3 strony do przeczytania :D

Czekam i czekam na tego Józka (nagiego- obiecałaś :twisted: ) z Bagien i doczekać się nie mogę ;)

P.s. Ale dziś słońce w Gliwicach od rana grzeje... nad wodę by się jakąś pojechało, a tutaj w pracy trzeba siedzieć :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.06.2010 12:58

Fatamorgana napisał(a):Gorzej jak jest fala, ale Ty masz i tak spoko, bo to mąż wysiądzie najpierw i Cię odbierze... :) :lol: :wink:

Odbierze, przeniesie albo złapie :D

Roksa_ napisał(a):P.s. Ale dziś słońce w Gliwicach od rana grzeje... nad wodę by się jakąś pojechało, a tutaj w pracy trzeba siedzieć :roll:

A ja już w domu :lol: W mieszkaniu mam tylko :lol: 28 stopni, bo w pracy ponad 30.

Zabieram się za ciąg dalszy...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.06.2010 13:27

4 czerwca - piątek - ciąg dalszy

Idziemy na lanovkę, czyli kolejkę linową, która zabierze nas na górę przepaści Macocha. Lanovka wygląda tak:

Obrazek

Do jednego wagonika wchodzi do 15 osób, ale dzisiaj (stosunkowo mały ruch, bo piątek) ładują maksymalnie 10. Wjeżdżamy jednak sami (tak nam się trafiło :)), ale wracając, musimy trochę odstać w kolejce.

Docieramy do miejsca stworzonego do wydawania pieniędzy, czyli różnych straganów, budek z żarciem i pamiątkami oraz restauracji:

Obrazek

Tuż obok znajduje się mostek, z którego widać dno przepaści. Patrzymy w dół i trochę kręci nam się w głowach:

Obrazek

Macocha widziana z tej perspektywy robi większe wrażenie niż z dołu.

Można jeszcze zejść szlakiem na niższy mostek i zobaczyć zarówno górę, jak i dół przepaści. Ale, szczerze mówiąc, nie chce nam się :wink:

Właściwie przyjechaliśmy tu tylko po to, by zobaczyć Macochę z góry. Z "občerstvenia" (zaplecza gastronomicznego) korzystać nie będziemy. Wsiadamy w lanovkę i kierujemy się na "przystanek" ciuchci. Czekając na wagoniki, focimy trochę. I wtedy właśnie mój mąż dostrzega Go w obiektywie...

Obrazek

Znika równie szybko, jak się pojawił. Nie zdążyliśmy go dogonić... Teraz już nie jestem pewna, czy to był Jožin, czy nie Jožin :wink: Mam nadzieję, że nasze ścieżki jeszcze się przetną...

Ciuchcia przyjeżdża:

Obrazek

i trzęsącym się wagonikiem (dobrze, że nic tu nie jedliśmy :wink:) wracamy do Skalnego Mlyna, na parking.

Tak pstrykamy jeszcze kilka zdjęć, m.in. z Krecikiem :):

Obrazek

Potem jeszcze do Blanska (najbliższego większego miasta) na zakupy i wracamy na camping, napić się pysznego, zimnego piwka, bo robi się coraz bardziej upalnie :):

Obrazek

(Ale bym się teraz napiła! Ale picie w południe to chyba lekka przesada :wink:)

Na razie tyle, bo strasznie ciężko mi się myśli w 30-stopniowym ukropie :mad:

:papa:
Ostatnio edytowano 23.02.2012 15:37 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.06.2010 13:43

Jożin rewelka :!: :!: :!: :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.06.2010 13:48

To na pewno był Jozin... nawet ruchy ręką jakby te same ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.06.2010 14:10

Rysio napisał(a):Jożin rewelka :!: :!: :!: :D

Normalnie mistrz drugiego planu :!: :!: :!: :lol: :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.06.2010 14:17

Oczywiście, że Jožin :D :!:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 10.06.2010 14:21

Myślałem, że z tym Jožinem to Maslinka nas wkręca... a tu proszę :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 14:22

Józek - pierwsza klasa, tyle że coś słyszałem że miał być bez odzienia... tego Pana sobie jednak nie wyobrażam... :wink:
Czy On jeszcze powróci? :wink:

...a mnie się podoba jeszcze kufel, dobrze że mam w domu taki, bo teraz to już tylko u nas do "cieńkiego" szkła leją, a to już nie to samo...

Tak samo jak zniknęły u nas małe zatłoczone piwiarnie, u Sąsiadów to wciąż normalka.

Pozdrawiam
Mariusz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.06.2010 14:25

O właśnie a ja mam taki z grubego szkła ten kufel :D kapitalnie w nim piwo smakuje :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.06.2010 14:28

Arek napisał(a):Myślałem, że z tym Jožinem to Maslinka nas wkręca... a tu proszę :D

Ja zawsze dotrzymuję słowa :D

Cieszę się, że jesteście tacy zgodni :D Teraz już też nie mam wątpliwości: to musiał być On!

Mariuszu, Józek powróci! A co do odzienia... nie, nie będę teraz zdradzać, w jakich okolicznościach Go jeszcze zobaczymy... :lol:

Interseal napisał(a):
...a mnie się podoba jeszcze kufel, dobrze że mam w domu taki, bo teraz to już tylko u nas do "cieńkiego" szkła leją, a to już nie to samo...

To są nasze ulubione kufle - na wakacjach i w domu :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.06.2010 14:31

Łaźnia?

:wink: :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.06.2010 14:46

Jacek S napisał(a):Łaźnia?

:wink: :lol:

Nic nie powiem :?
Ale czy ja właściwie napisałam gdzieś, że on będzie nagi? :wink: Bo nie mogę tego znaleźć... Wydaje mi się, że Roksa o tym wspomniała :D Ja niczego takiego nie obiecywałam :) A może się mylę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

W poszukiwaniu Jožina z bažin - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies