Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W poszukiwaniu Jožina z bažin

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 17.06.2010 20:00

maslinka napisał(a):...Nikt nie obiecał, że będzie łatwo... :wink:

...odgadnąć :)

maslinka napisał(a):Hmm... ciekawa jestem tego życzenia...

hmm... życzenie... niech pomyślę.

Zaraz, zaraz, a może ono zostało już gdzieś wypowiedziane na publicznym forum.
Kolejne elementy tej zagadki układane w całość, mogą dzisiaj dać podpowiedź, a z upływem czasu rozwiązanie tej tajemnicy.

:).. ale ułatwiłem. :wink:

Pozdrawiam i życzę udanych wakacji i do kolejnej relacji.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.06.2010 21:13

Dziękuję Agnieszko za przypomnienie ( i zachętę do powrotu :wink: ) tamtego rejonu Czech :D

Miłego i owocnego odpoczynku życzę i cierpliwie czekam na kolejną , piękną relację , tym razem z Cro 8)

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.06.2010 11:06

piotrf napisał(a):Miłego i owocnego odpoczynku życzę i cierpliwie czekam na kolejną , piękną relację , tym razem z Cro 8)

Dziękuję, Piotrze :D Relacja na pewno będzie, mogę obiecać :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.06.2010 20:52

Agnieszko, dzięki za czeskie klimaty, które tak lubię :D.

Obrazek

Tak jak wspominałam wcześniej, te okolice jeszcze nie są mi znanie z autopsji, ale dzięki Tobie wiem, że muszę to nadrobić :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałych cro-wakacji, do których się przyleję :wink: z pewnością, jak już zaczniesz nam o nich opowiadać. Tym bardziej że ja w tym roku :? zdradzam Cro, więc chociaż dzięki Wam tam się znajdę!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.06.2010 20:58

Danusiu, dzięki za obecność :) Morawy z pewnością warte są odwiedzenia.

A co jest obiektem Twojej "zdrady"? Jeśli oczywiście możesz powiedzieć, dokąd w tym roku się wybierasz :wink: :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.06.2010 21:43

Nie mogę :wink: , bo nie wiem :lol:
Warianty są :idea: co najmniej trzy, w sumie to jeszcze nie wiem, gdzie nas poniesie, do września daleko! Żaden wariant jednakże nie zahacza o Cro...
Paweł BB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł BB » 24.04.2012 21:54

Byl jsem i zde, zdravím :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.04.2012 22:11

Paweł BB napisał(a):Byl jsem i zde, zdravím :papa:

Zdravím :papa:
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 11.05.2012 13:58

Morawy zazwyczaj mijałem w drodze np.do Chorwacji. I pewnego lipcowego (bardzo chłodnego) dnia postanowiłem wsiąść w samochód i wyruszyć samotnie przez tą jakże piękną krainę. Miałem tylko jeden dzień, więc skupiłem się na trzech atrakcjach regionu: zamku Helfstyn, Kromieryżu i Jaskini Pukny (w tej na szczęscie poziom wody był niski i można było płynąć łódkami).
To była moja najfajniejsza wycieczka w zeszłym roku. Znowu pozwolę sobie podczepić do tematu Maslinki (kolejna świetna relacja) - kilka zdjęć z mojej wyprawy na Morawy:
https://picasaweb.google.com/PrestoGrze ... skieMORAWY
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2012 14:14

Witam Ciebie, Grek, również tutaj :D

Bardzo żałuję, że w jaskini Punkevní nie mogliśmy podróżować "mokrą cestą". Trzeba będzie kiedyś wrócić i nadrobić zaległości.

Kromieryż - piękny. Dzięki za inspiracje do następnych czeskich wypadów :D
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 11.05.2012 14:18

maslinka napisał(a):Kromieryż - piękny. Dzięki za inspiracje do następnych czeskich wypadów :D

W tym roku planuję wypad do tego miasta (tym razem z rodziną). Chcę zwiedzić Zamek Arcybiskupi (ponoć to druga pod względem ilości obrazów galeria w Czechach), oraz pochodzić po obu parkach. Sam rynek i jego okolice są przepiękne.
Ty też mnie zainspirowałaś kilkoma miejscami :)
pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2012 14:23

My w tym roku chcemy zobaczyć Cesky Krumlov, zdaje się, że to architektoniczna perełka :) Mam nadzieję, że się uda.
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 23.02.2013 15:10

Fajna relacja, dopiero teraz na nią trafiłam, bo przeglądam co proponujecie na tzw. długie weekendy. Jak widzę dużo nie trzeba, żeby się zorganizować, zapakować i pojechać... niestety mój mąż nie jest taki spontaniczny i marudzi, że lepiej zostać w domu, bo wyjazd to koszty, bo w dwójkę to nudno (a ze znajomymi trudno się zgrać co do terminu i miejsca), a co będzie jak się samochód zepsuje itp.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.02.2013 14:11

Sara76 napisał(a):Fajna relacja, dopiero teraz na nią trafiłam, bo przeglądam co proponujecie na tzw. długie weekendy. Jak widzę dużo nie trzeba, żeby się zorganizować, zapakować i pojechać... niestety mój mąż nie jest taki spontaniczny i marudzi, że lepiej zostać w domu, bo wyjazd to koszty, bo w dwójkę to nudno (a ze znajomymi trudno się zgrać co do terminu i miejsca), a co będzie jak się samochód zepsuje itp.

My też nie do końca działamy spontanicznie ;) Jadąc na camping, parę rzeczy trzeba zaplanować i... zabrać (w naszym wypadku jest zdecydowanie za dużo tych zabieranych rzeczy! ;))

Zawsze coś się może posypać, nam też się to zdarza. Trzeba być optymistą i do przodu!
Pozdrawiam :)
Poprzednia strona

Powrót do Czechy - Česko

W poszukiwaniu Jožina z bažin - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies