Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W poszukiwaniu cienia...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawko123
Croentuzjasta
W poszukiwaniu cienia...

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 02.06.2020 22:33

Po raz kolejny witam serdecznie wszystkich miłośników wyspy Hvar :)
Siedząc w domu na "kwarantannie", miałem dużo czasu, podły humor i nos spuszczony na kwintę.
Więc pomyślałem, że miło bedzie powspominać słoneczne dni.
Choćby to miała być n-ta relacja z tego samego miejsca.
Więc serdecznie zapraszam :)

* * *

Termin: 17-31 sierpnia 2019
Miejsce: wyspa Hvar, Ivan Dolac

20190827_162945.jpg

20190828_092932.jpg

20190824_183455.jpg

flaga.jpg
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 02.06.2020 22:51

Kraków - Budapeszt - Jastrebarsko - Split - Ivan Dolac

Trasa przez Chyżne to moja ulubiona droga. Bo kocham widoki na Tatry, na Małą i Wielką Fatrę.
Uwielbiam postój w Donovalach, vyprážaný syr w schroniskowej knajpce, herbatę z cytryną i widoki na góry...
Zawsze wychodzę z założenia, że sama droga do Chorwacji to już wakacje. Trzeba smakować i nie warto się śpieszyć :)

20190817_172140.jpg
Donovaly - widok z parkingu - te małe kropki to paralotniarze.

Nocleg rezerwowałem pod Budapesztem, a nie w samym centrum, bo planowaliśmy zwiedzić "dom niedźwiedzia" i pokarmić misie miodem tu:
http://www.medveotthon.hu
Ale jakoś tak nie śpieszyliśmy się zbyt mocno, więc na miejsce zajechaliśmy późnym wieczorem.
I nie mieliśmy już czasu na zwiedzanie.
No cóż, może następnym razem :)

Następnego dnia w niedzielę rano udaliśmy się na mszę w języku polskim do parafii prowadzonej przez księży Chrystusowców:
http://www.parafiabudapeszt.pl
Sporo rodaków, sympatyczny ksiądz i pomocna siostra zakonna.
Można się w skupieniu pomodlić, a przy okazji dowiedzieć paru ciekawostek o Budapeszcie.

20190818_114220.jpg

20190818_114344.jpg

Po mszy udaliśmy się na tradycyjne lody, o których wielokrotnie wspominałem w poprzednich relacjach.
Bez nich nie wyobrażamy sobie wizyty w Budapeszcie...
...a dziewczyny drogi do Chorwacji :)
Bo mają smak jeszcze lepszy niż wygląd. Mniam :)

20190818_125708.jpg
Lody w Gelarto Rosa w Budapeszcie koło Bazyliki św. Stefana.

Od Budapesztu śmignęliśmy w kierunku granicy węgiersko-chorwackiej.
Tuż przed granicą w Letenye zjechaliśmy z autostrady na stare przejście graniczne.
Powód?
Na przejściu autostradowym było 20 minut stania, a na starym żadnego auta do kontroli granicznej.
No i planowaliśmy odpocząć i zjeść obiadek, a zaraz za przejściem po lewej stronie jest restauracja Zelengaj.
Miejsce bardzo spokojne, dużo zieleni, cisza, więc w sam raz na odpoczynek.

20190818_164040.jpg

20190818_164015.jpg

Zjedliśmy pizzę, była OK, ale bez rewelacji.
Kolejny nocleg wypadł za Zagrzebiem w miejscowości Jastrebasko.
Noc przespaliśmy spokojnie, rano zjedliśmy niezłe śniadanko i dostaliśmy winko na pożegnanie.
Od tego momentu drogę na południe pokonaliśmy szybciutko. Mijaliśmy tunele jeden za drugim.
Wreszcie przywitaliśmy się z morzem:

20190819_113543.jpg

Dotarliśmy do portu w Splicie, stanęliśmy na końcu dłuuugiej kolejki i jako jedni z ostatnich wjechaliśmy na prom.
Szybkie zakupy, tunel Pitve i byliśmy u celu.
Na balkonie w apatrmanie przywitała nas nas kwitnąca bougainvillea:

20190821_105121.jpg

...gospodarz małym, pysznym poczęstunkiem:

20190819_214848.jpg

...a morze - zachodem słońca:

20190820_191321.jpg

20190820_203031.jpg

Witamy w Ivan Dolac na Hvarze :)

20190820_191155.jpg
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2020 23:06

Obecny :)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.06.2020 23:45

Dobrze, że siedziałeś na "kwarantannie", a nie kwarantannie :D

W zeszłym roku pierwszy raz jechałam przez Słowację i Budapeszt - byłam zachwycona widokami po wielu latach podróżowania przez Czechy i Austrię.

Na Hvar chętnie zajrzę :)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.06.2020 07:40

slawko123 napisał(a):
Trasa przez Chyżne to moja ulubiona droga. Bo kocham widoki na Tatry, na Małą i Wielką Fatrę.
Uwielbiam postój w Donovalach, vyprážaný syr w schroniskowej knajpce, herbatę z cytryną i widoki na góry...
Zawsze wychodzę z założenia, że sama droga do Chorwacji to już wakacje. Trzeba smakować i nie warto się śpieszyć :)

Od lat jeździmy przez Czechy i Austrię ale chodzi mi po głowie powrót na trasę przez Budapeszt... z tych samych powodów, które wymieniłeś :D
Pytanie: jak długo płynie prom ze Splitu na Hvar?
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 03.06.2020 07:46

Ze Splitu na Hvar prom płynie ok. 3 godzin.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.06.2020 08:20

Z przyjemnością popatrzę co tam ciekawego na Hvarze :D
Na widok lodów dostałam ślinotoku 8O 8O :hearts:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.06.2020 08:27

damianisko5 napisał(a):Ze Splitu na Hvar prom płynie ok. 3 godzin.

Trochę mniej, wg jadrolinija.hr 120 minut.

A co do relacji to kolejnych nigdy dość. Bedę śledził.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 03.06.2020 11:33

My zawsze jeździliśmy przez Czechy i Austrię, ale od jakiegoś czasu kusi nas, żeby też jechać przez Węgry. Byliśmy kiedyś w Budapeszcie i bardzo mi się tam podobało. Na Słowację jako dziecko jeździłam z rodzicami, więc też chętnie bym sobie przypomniała. :D Może pora wreszcie zmienić trasę. :roll: Zobaczymy, jak to będzie z granicami.
Też wychodzę z założenia, że wakacje zaczynają się już w momencie wyjazdu z domu i lubię robić sobie przystanki po drodze. Zawsze coś ciekawego można zobaczyć i trafić do miejsc, do których specjalnie raczej byśmy się nie wybrali. :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.06.2020 16:17

O, wróciły dobranocki. :)

Widzę, że prawie wszystko po staremu: od lodów w Budapeszcie po Ivan Dolac. I tylko dzieci wciąż rosną i rosną... 8)

Będę zaglądać, bo tęskno mi za Hvarem.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 03.06.2020 17:06

Ja też się tu dosiadam.
Oj pamiętam jaki błąd zrobiliśmy w drodze powrotnej pchając się na nowe przejście z Węgrami... :P
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 03.06.2020 22:54

mchrob napisał(a):
damianisko5 napisał(a):Ze Splitu na Hvar prom płynie ok. 3 godzin.

Trochę mniej, wg jadrolinija.hr 120 minut.

Rzeczywiście Jadrolinija podaje rozkładowo 120min, ale wydaje mi się, że realnie przy dobrej pogodzie ten czas skraca się o 10-15 min.
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 03.06.2020 23:00

Epepa napisał(a):My zawsze jeździliśmy przez Czechy i Austrię

I tak jest chyba najszybciej...
Swego czasu też próbowaliśmy innych wariantów.
Ale jadąc przez Słowację i Węgry nigdy nie trafiliśmy na większy korek (poza samym Budapesztem, który też można ominąć).
Ogólnie mam wrażenie, że ruch jest mniejszy, a jazda spokojniejsza.
O ile nie przeszkadzają nam górskie drogi na Słowacji ;)
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 03.06.2020 23:02

Epepa napisał(a):Też wychodzę z założenia, że wakacje zaczynają się już w momencie wyjazdu z domu i lubię robić sobie przystanki po drodze.

I warto zaplanować przynajmniej jeden nocleg po drodze.
Dwa lata temu jadąc na Hvar nocowaliśmy aż trzy razy (Istebna, Jastrebarsko, Szybenik), przy okazji zwiedzając wszystko co się da :)
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 03.06.2020 23:04

Mikromir napisał(a):Widzę, że prawie wszystko po staremu: od lodów w Budapeszcie po Ivan Dolac. I tylko dzieci wciąż rosną i rosną... 8)

Dzieci większe, ale Hvar im się nie nudzi i bardzo chcą jechać znowu w to samo miejsce :)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

W poszukiwaniu cienia...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies