Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
ajdadi
Weteran
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 25.02.2017 14:47

mysza73 napisał(a):... o kondycję czas zadbać 8O :wink:

...się pracuje to czasu brakuje...a kondycja jest... :oczko_usmiech: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2017 17:31

Króciutka chwila jazdy wzdłuż morza i już jest brązowa tabliczka, a po prawej stronie drogi duży parking z jakąś knajpką i sklepem z pamiątkami. Parkujemy koło innego auta na czerwonych blachach i przechodzimy przez drogę i przeskakujemy barierkę energochłonną. Czemu tu nie ma normalnego wejścia????
Jakoś zeskakuję ze skarpy i już jesteśmy na sporej kamienistej plaży. Przed nami najbardziej znane skały na Cyprze. Jedni zwą je Petra tou Romiou, czyli Skałą Rzymianina, a inni Skałą Afrodyty….
Obrazek

Miejsce to jest pełne legend i wierzeń….
Jedna z nich mówi, że w tym właśnie miejscu wyłoniła się z morza bogini Afrodyta, inni, że nie tutaj, ale na jednej z greckich wysepek, ale okolica jest się nie spodobała (była zbyt skalista) i pożeglowała na swojej muszli dalej. Dopiero wybrzeże Cypru jej się spodobało i tu postanowiła się wyłonić…. Ponoć kiedy zeszła na ląd, wszędzie, gdzie dotknęła ziemi wyrastały piękne kwiaty.....
Afrodyta była patronką wojny i morza i do niej modlili się żeglarze o szczęśliwą podróż i dopiero Zeus zmienił jej powołanie i stała się patronką małżeństwa i czułości, a dziś boginią miłości i namiętności....
W mitologii greckiej Afrodyta była boginią miłości, piękna i płodności. Była żoną Hefajstosa, ale nie przywiązywała zbyt wielkiej wagi do wierności małżeńskiej. Kąpiel w morzu przywracała jej dziewictwo i młodość.
Atrybutami Afrodyty są m.in. rydwan zaprzężony w gołębie, róża oraz mirt. Bogini czczona była głównie przez kobiety, które widziały w niej patronkę małżeństwa.

Inna legenda mówi, że po walce ojca z synem (Chronosa i Zeusa), Zeus, który wygrał bój, okaleczył ojca odcinając mu genitalia i rzucając je w morze. Ze spermy dotychczasowego króla bogów pomieszanej z morską pianą (aphorizo) narodziła się Afrodyta. :roll: :roll:

Z kolei nazwa Petra tou Romiou związana jest z legendarnym bizantyjskim bohaterem, Digenisem Akritasem. Legenda mówi, że cisnął on w morze ogromną skałę z gór Troodos, niszcząc przy tym statki Saracenów atakujące wyspę...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2017 17:34

Plaża w tym miejscu składa się z kamieni, raczej takich większych. Spędzamy tu sporo czasu. Tu zanurzam pierwszy raz nogi w cypryjskim morzu i nie powiem, żeby morze było ciepłe (wg statystyk powinno mieć w lutym 17-18 stopni) :cry: :cry: … A w planie mam morską kąpiel, przynajmniej jedną… Będzie ciężko… Mam nadzieję także trafić na plażę mniej kamienistą z wygodniejszym wejściem do morza. Kurcze… chorwackie buciki wodne zostały w domu….. :evil: :evil: Nawet nie pomyślałam, żeby je spoakować :evil:

Wg wierzeń opłynięcie Skały Afrodyty przy blasku księżyca z towarzyszką lub towarzyszem życia zapewnia przybyszowi wieczną młodość i miłość… Inna, że po opłynięciu skały, będzie się o rok młodszym.... Ale lepiej tego nie robić… w tym miejscu występują dość silne prądy morskie i nawet wytrawnym pływakom jest ciężko….
Inna legenda mówi, że ten kto przywiezie z Cypru kamień w kształcie serca szybko znajdzie miłość swojego życia. Jeśli już ktoś jest w związku, kamień w kształcie serca pomoże utrwalić uczucie. Jakoś specjalnie nie szukam, ale przyglądam się otaczającym mnie otoczakom….

Podobno w tym miejscu występuje nietypowe naturalne zjawisko… w czasie dobrej i stałej pogody, fale nagle podnoszą się i tworzą wodną kolumnę. Woda w tej kolumnie w mgnieniu oka zamienia się w drobny pył wodny, przekształcając się z kolei w pianę, która nadal utrzymuje swój kształt.

Dużo w tym miejscu legend i podobno…..
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2017 17:41

Moje chłopaki urządzają sobie zawody w rzucaniu kamieniami do skały naprzeciwko plaży. Z każdym rzutem idzie im co raz lepiej…. Ale trzeba się ruszyć i zajrzeć jak wygląda plaża za skałą…..

Po drodze jest skarpa pełna kamiennych serduszek, chyba ktoś choć tak próbował przyciągnąć do siebie miłość…
Pod samą skałą rozłożona jest rodzina muzułmanów, a dokładnie panie i dzieci. Plaża od tego miejsca robi się dużo szersza, a i kamienie są mniejsze…
Obrazek

Rzucam pytanie, ciekawe czy można na tą skałę (największą) wejść :?: , a syn już się wspina 8O 8O Podążamy jego śladem, choć już po paru krokach, zastanawiam się jak zejdę, bo w dół jakoś dość stromo jest…. Ale widok z góry jest super….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczycie spędzamy parę minut urządzając sobie sesję fotograficzną….

Ale trzeba zejść w dół…
Przy pomocy Pana M. udaje się to, choć stromo miejscami było.. Oczywiście syn jak kozica górska zeskakuje szybko i sprawnie nic sobie nie robiąc z obaw matki o całe nogi….

Na plaży urządzamy sobie jeszcze jedną sesję zdjęciową z widokiem na zatoczkę z lewej strony i białe klify. I schodząc z ze skały, znajduję kamień w kształcie serca….
Obrazek

Dziś ten kamień leży w doniczce, w której rośnie małe drzewko laurowe przywiezione z ostatnich wakacji w Cro….
DSCF7030.JPG

Wracamy do samochodu, ale już nie przez barierkę i drogę, tylko dostępnym tunelem (pod drogą), który wylot ma tuż obok parkingowej knajpki. Przed wejściem do tunelu rośnie nieduże drzewko, na gałązkach przywiązane są chusteczki i skrawki materiału. Przeczytałam, że rozwieszają je kobiety, które nie mogą zajść w ciążę. Tak proszą boginię miłości i płodności o pomoc. Potter to tu wiązałaś swoją chusteczkę :?:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 26.02.2017 18:06

8O 8O 8O
Ja znałam inną legendę .... Że się będzie piękną i młodą .... Ale trzeba było jeszcze skalę dookoła opłynąć.... :? A ja tego nie zrobiłam ... :evil: :evil: :evil:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2017 18:12

Tyle legend ile kamieni w wodzie :mrgreen: :mrgreen:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.02.2017 18:40

piekara114 napisał(a):nie powiem, żeby morze było ciepłe (wg statystyk powinno mieć w lutym 17-18 stopni)

Te 17-18 to też nie za wiele :roll: , trochę samozaparcia do zanurzenia by trzeba :wink:
Ja bym próbował... ciekawe czy Wam się udało :)
Ale faktycznie, przy takich plażowych kamykach buty raczej niezbędne...
Skałki fajne :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.02.2017 19:35

piekara114 napisał(a):
Na plaży urządzamy sobie jeszcze jedną sesję zdjęciową z widokiem na zatoczkę z lewej strony i białe klify. I schodząc z ze skały, znajduję kamień w kształcie serca…

Obrazek

Muszę sobie koniecznie taką bluzeczkę na wakacje zakupić :oczko_usmiech:

Potter napisał(a):8O 8O 8O
Ja znałam inną legendę .... Że się będzie piękną i młodą .... Ale trzeba było jeszcze skalę dookoła opłynąć.... :? A ja tego nie zrobiłam ... :evil: :evil: :evil:

I dlatego jesteś tylko piękna :lool:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2017 21:37

kulka53 napisał(a):
piekara114 napisał(a):nie powiem, żeby morze było ciepłe (wg statystyk powinno mieć w lutym 17-18 stopni)

Te 17-18 to też nie za wiele :roll: , trochę samozaparcia do zanurzenia by trzeba :wink:
Ja bym próbował... ciekawe czy Wam się udało :)

Ja zawsze jak mam okazję, próbuję, czasami różnie się to kończy...
Końcem maja kąpałam się w Bałtyku, miał dokładnie 11 stopni :mrgreen:

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Muszę sobie koniecznie taką bluzeczkę na wakacje zakupić :oczko_usmiech:

Polecam. To idealny wzór na wakacje. W sumie to mam 3 w ten wzór, ale każda inaczej ma te paski. I pewnie jeszcze z jedną kupię :mrgreen: Tylko ta jakość tshirtów, nie ważne jaka marka,kilka prań i jakoś szwy boczne się przesuwają...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2017 22:22

Jak już przywitaliśmy się z Afrodytą (w końcu Cypr to jej wyspa), ponownie obieramy kierunek Pafos i Obrazek.
Został nam już niewielki odcinek drogi, oczywiście cypryjską autostradą. Nie wiem czy wiecie, ale na Cyprze przypada największa liczna kilometrów autostrad na jednego mieszkańca w całej UE 8O To pomykamy. Już prawie na miejscu, jedno, drugie i trzecie rondo, skręcamy i podążamy w kierunku morza wśród kierowców, którzy za nic mają jakieś zasady poruszania się w wąskich uliczkach. A spróbuj nie ruszyć ze skrzyżowania na żółtym, za raz Cię otrąbią. Zgodnie ze wskazówkami gps (niestety nasz Krzysiu nam nie towarzyszy, bo AM nie ma mapy Cypru i musimy polegać na tej z telefonu i w tablecie) jesteśmy już u celu, ale gps sobie nie radzi, a panowie siedzący przed budynkami jakoś średnio zachęcający są… Kurcze, gdzie my to wynajęliśmy mieszkanie :?: :?: GPS nam nie znajduje dokładnej lokalizacji, więc oglądamy każdy budynek z zewnątrz i porównujemy z rezerwacją i w końcu jest, żółty budynek z ogromnym kaktusem na zewnątrz.
DSCF6476.JPG

Dzwonię pod podany numer (jest 15:20) umawiałam się wstępnie na 15. Kobietka z drugiej strony nie może mnie zrozumieć, ale powoli wypowiedziane słowa booking.com i apartment jakoś daje rade. Będzie za 10 minut. Ok.
A my przyglądamy się okolicy… Siedzimy w krótkich rękawkach, a przed nami pojawia się mieszkanka z córką w wózku, lat ze 2 no może 3 max. A ta mała jak ubrana? Kurtka puchówka, kozaki z futerkiem, Obrazekrękawiczki jak na narty i wielka wełniana czapka z wielkim różowym pomponemObrazek Obrazek. Ze śmiechu padamy Obrazek Obrazek bo jest ponad 10 stopni, na plusie oczywiście….

Właścicielka podjeżdża po 10 minutach, oczywiście szybko i gwałtownie się zatrzymując, tak jak wszyscy, za którymi przed chwilą pomykaliśmy… Właścicielka to Alina. Idziemy zobaczyć mieszkanie i okazuje się, że jest Ukrainką i słabo mówi po angielsku, więc rozmawiamy po polsku i wkładamy pojedyncze słowa rosyjskie. Dajemy radę. Mieszkanie dokładnie takie jak na bookingu, cena 85 EUR za 5 nocy. Podstawa dla nas to ma być czysto. I jest. Wyposażenie kuchni podstawowe, ale wystarczające, kanały angielskie (oglądamy BBC przez te dni, Pan M. stwierdza później, że w tej to telewizji dopiero wałkują jeden temat przez kilka dni), dla syna łóżko rozkładane jest, no i klima bez dopłaty działa. Woda oczywiście podgrzewana przez słońce, a w przypadku braku-elektrycznie.
DSCF6473.JPG

DSCF6474.JPG

DSCF6475.JPG
coś nie chce mi zapisać odwróconego zdjęcia...

W app. zimno, ale klima po kilku minutach i temp. 30 st. daje idealną dla nas temperaturę. I co ważne, w mieszkaniu jest przedłużacz ze zwykłymi wejściami, nie trzeba szukać przejściówek.
Tu ważne info: jako że Cypr kiedyś był brytyjski, oprócz tego, że jeżdżą pod prąd to i angielskie gniazdka mają. W pewnym momencie zabrakło nam wejść i zastosowaliśmy polecaną na fly4free metodę: patyczek do ucha włożyć w ten dodatkowy otwór w celu odblokowania wejścia na wtyczkę. Działa i polecamy metodę.
I kolejna rada: w zdecydowanej większości obiektów na Cyprze nie ma ogrzewania w takim naszym rozumieniu. Zostaje tylko dogrzewanie się klimą, więc przy rezerwacji w okresie zimowym, warto zwrócić na to uwagę (i czy za klimę jest dopłata). Całość podłóg jest w płytkach lub kamieniu, aby w okresie ciepłym było jak najchłodniej, więc od podłogi także może być zimo. U nas klima dawała spokojnie radę, no i w szafach były dodatkowe koce.

Dobra, już wiem co jest w app. więc trzeba zrobić zakupy. Nie będziemy szukać lokalnych sklepów, tylko szybko do upatrzonego już w domu Lidla. Droga prosta, tylko 2,8 km. Jedziemy. Cały czas pod górkę i stojąc na wszystkich możliwych światłach. Korki i godziny szczytu (a przecież jest niedziela) robią swoje. Robimy zakupy, jak to w Lidlu - część produktów znajoma już z Grecji (oliwki Kalimata lądują w koszyku) czy zbliżona do polskich. Mamy coś na obiad, kolację, śniadanie i przekąski na wycieczki. Tego dnia już nigdzie nie ruszamy się. Zarwana noc daje nam w kość i przed 21 czasu lokalnego (godzina do przodu w porównaniu do PL) zasypiamy…. Obrazek Obrazek Obrazek
Dobranoc….
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.02.2017 10:24

Kwaterka całkiem przyjemna ... No i za taką cenę 8O ...
Tylko łóżko dla młodego takie maławe :lol: ... Mój by się nie zmieścił :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.02.2017 10:57

Potter napisał(a):Kwaterka całkiem przyjemna ... No i za taką cenę 8O ...
Tylko łóżko dla młodego takie maławe :lol: ... Mój by się nie zmieścił :mrgreen: .

Też ta cena mnie się podoba :mrgreen: ,
a i na polóweczce bym się zmieściła :oczko_usmiech:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.02.2017 11:01

W tym roku już chyba Cypru nie wciśniemy :oczko_usmiech: ... No chyba, że w przyszłym tygodniu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.02.2017 11:33

Łóżko, to coś jak polówka rozkładana, ale z IKEA. Rzeczywiście młodzież teraz duża jest, mój dziś już 14 latek jeszcze się zmieścił, ale za rok już byłaby kicha.

Cena...właśnie super. Ale jak pisałam na wstępie, w grudniu był spory wybór i fajnych miejscówek przez airbnb, ale na miesiąc przed w Pafos było dostępne tylko właśnie to mieszkanko i potem hotele w cenie 1000 zł/5 nocy. Przeskok spory, a jeszcze ja hoteli nie lubię..... Za cenę 85 eur uważam, że super. No i lokalizacja okazała się całkiem całkiem - jeszcze dziś o tym będzie....

Potter napisał(a):W tym roku już chyba Cypru nie wciśniemy :oczko_usmiech: ... No chyba, że w przyszłym tygodniu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Wciskajcie, na Dzień Kobiet, nawet pogodę możecie niezłą ustrzelić:
pogoda.JPG

Choć ja dziś nie mogę narzekać: halny ustał, piękne słońce za oknem...tylko ja w pracy muszę siedzieć :evil: :evil:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.02.2017 11:36

piekara114 napisał(a):...tylko ja w pracy muszę siedzieć :evil: :evil:

Łączę się w bólu :? . Na pocieszenie jakieś ładne widoczki z Cypru bym sobie pooglądała :smo: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone