PodsumowaniePora kończyć relację z Cypru, a tym samym pora na małe podsumowanie.
Dziękuję tym, którzy mi towarzyszyli w wędrówce po wyspie.Na wstępie pisałam, co wiedzieliśmy o tej wyspie przed wylotem, a teraz pora na to czym mnie zaskoczyła… A zaskoczyła mnie przede wszystkim różnorodnością i mam nadzieję, że udało mi się to pokazać. Na Wyspie Afrodyty każdy znajdzie coś dla siebie:
- różnorodne plaże: od piaszczystych przez żwirkowe po kamieniste, a można też ponurkować przy
wraku Zenobia- noclegi na każdą kieszeń i wg preferencji (są i hostele, i spory wybór apartamentów i wypasione hotele Spa)
- zabytki różnej kategorii, od kamieni, ruin, po przepiękne monastyry, a kończąc na przyrodzie
- w ciągu godziny jazdy można przenieść się ze słonecznego ciepłego wybrzeża na śnieżne stoki gór i pojeździć na nartach – to naprawdę jest wykonalne
.
Koszty:- lot dla 3 osób kupiony na 5 tygodni przed wylotem, tylko z bagażem bezpłatnym (da się) 887,60 zł
- parking w Pyrzowicach: 50 zł
- dojazd do lotniska: 80 zł
- noclegi: 626,84 zł
- wynajem auta: 393,12 zł
- paliwo: 392,28 zł
- ubezpieczenie KL: 92 zł
- wejściówki: 99,36 zł
(23 eur, dzieci i studenci zawsze wszędzie free)- reszta:815 zł
(w tym zakupy na samodzielnie przygotowywane posiłki…poaza sezonem nie ma dużego wyboru)RAZEM: ok. 3400 zł
(liczyłam, że w 3 tys. się zmieścimy, ale się nie zmieściliśmy, nawet wiem dlaczego, założyliśmy, że zrobimy 600 km. Dużo osób na blogach pisało, że zrobiło 900 km, 1500 km. Myślałam, gdzie tyle na takiej wysepce… Zrobiliśmy 1200 km… Sporo jak na 7 dni na miejscu…)MUST SEE: Sporo tego można wyliczyć, a planując trzeba było się mocno ograniczać, nie chciałam wstawać o 7 i pędzić do kolejnego miejsce i wracać o 21. Miałam plan A i zapasowe B i C, a po analizie mapy i atrakcji stworzyłam plan A+ i w sumie został on zrealizowany prawie w 100%, noo w 95%
CYPR DLA DZIECI:Dzieci na wyspie nie będą się nudzić. Są parki wodne, spacer po mozaikach w Pafos czy po Kurionie też może je zainteresować pod warunkiem, że informacje sprzedamy im w atrakcyjny sposób, np. jako opowieści o minionych czasach…. Koło Pafos jest zoo, podobno atrakcyjne, a w górach można wybrać się na spacer do wodospadów (odpowiednie buty konieczne). No i plaże…. W przewodniku koleżanki (Europa dla dzieci) zebrano takie atrakcje – jakby na to patrzeć, to nic ciekawego i odkrywczego dla dzieci na Cyprze nie ma, ale to nie prawda….
MOJE HITY:Najważniejszy to Capo Greko
i mozaiki w Pafos:hearts:
, a zresztą dla przypomnienia poniżej to, co na mnie zrobiło największe wrażenie
Na Cypr nie jest tak daleko, zaledwie 3 godziny lotu… Cypr może nie chwycił mnie mocno za serce, ale bardzo mi się tam spodobało i
już dziś wiem, że wyspę na pewno jeszcze raz odwiedzę, ale jesienią, kiedy będzie jeszcze ciepło, a morze będzie ciepłe po lecie….