Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
piekara114
Opiekun działu
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.05.2017 21:51

Cześć Mai, jakoś oceny nie wystawiłam :oops: , nie mogę na tym ichnim profilu się odnaleźć...

sobota, 11 lutego 2017, Nikozja…..Północna

Jakoś tak szybko dochodzimy do TEGO miejsca, czyli zielonej linii i pieszego przejścia granicznego z Cyprem Północnym. Nie da się go przegapić idąc ulicą Ledras, jest zagęszczenie ludzi, grzebiących w torebkach i spora charakterystyczna fontanna.
DSCF6771.JPG

Oczywiście korzystamy z okazji. Ustawiamy się w kolejce, paszporty do ręki i do okienka cypryjskiego greckiego, potem parę kroków i znowu do kolejki do okienka cypryjskiego tureckiego…. I już jesteśmy… w sumie to gdzie? W innym państwie? W Turcji? Czy dalej na Cyprze? Sytuacja nie jest uregulowana, po prostu jakoś te 2 „kraje” obok siebie od 1974 r. funkcjonują….
Zaraz za okienkiem celnika jest coś w rodzaju kiosku z punktem informacji turystycznej, a przed nim stojak z broszurami, ogólna o Cyprze Północnym jest po polsku, a inne w kilku językach, decyduję się na te po angielsku. I tak mam broszurę:
*Mity i legendy
*Karpaz
*Lambousa
*Historia Cypru Północnego
*Girne (Kyrenia)
*Famagusta
Sporo jak na kraj, który nie istnieje….

Jakby ktoś był zainteresowany któraś z broszur, to z chęcią udostępnię...
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.05.2017 08:07

Na Nikozję chętnie popatrzę :wink: Jakoś nigdy wcześniej nie interesowałam się tym rejonem.

Ps. Narobiłyście mi smaka tymi kopytkami i na obiad muszę dzisiaj zrobić :wink:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 05.05.2017 13:01

piekara114 napisał(a):
trinity napisał(a):...jestem ciekawa dalej Twojej Nikozji po stronie turecjkiej 8) pokazuj dalej :D

A Wy bylicie??

Oczywiście, że byliśmy :coool: nie mogliśmy sobie odpuścić takiego unikatowego miasta :smo:
Po drodze jeszcze zwiedzaliśmy kilka miejsc m.in. Dali i stanowisko archeologiczne Idalion :D

Kolejkę na granicy też mieliśmy...

:D ciekawa jestem Waszych spostrzeżeń i porównań podzielonej stoicy :idea: :?:

Coś mało zdjęć tej Nikozji Południowej... będą jeszcze :?: :?: My kilka miejsc sobie odpuściliśmy...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.05.2017 17:14

Ta kolejka na granicy to taka szybka kolejka, ale ogonek się robi...
Południowy też będzie... Wchodząc w miasto od razu trafiliśmy na ulicę L. więc i na przejście graniczne i taka kolejność zwiedzania sama powstała :D
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.05.2017 11:38

... na szczęście zdążyłem przed końcem ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2017 21:02

Fajnie, że zajrzałeś przed końcem (w sumie to nasz ostatni dzień na Cyprze), więc w nagrodę odcinek :D

sobota, 11 lutego 2017, Nikozja…..Północna

To jesteśmy na Cyprze Północnym, a dokładnie w Nikozji…. Skręcamy w pierwszą lepszą uliczkę i jesteśmy w cudownej uliczce pełnej sklepów z….. tkaninami….. Raj :hearts: Pełno tu materiałów dekoracyjnych, gobelinowych, ale także różnobarwnych bawełn. Dominujący motyw to oczywiście jakże modne w tym sezonie kwiaty… Firaneczki też są dostępne, nawet pięknie haftowane muślinowe. No RAJ :hearts: :hearts: …. I chyba dzięki temu, że mam ograniczony bagaż, to długo bym tej uliczki nie opuściła…..
To idziemy dalej… Towarzyszą nam sklepy z torebkami z dwoma literkami C, D&G też jest i buciki z czerwoną podeszwą oczywiście także…..
Kolejne, co zwraca moją uwagę to liczne knajpki, z krzesełkami wprost na ulicy… Zapachy pieczonych mięs, kebapków aż nęcą… Ceny także zdecydowanie niższe niż na wybrzeżu, czy nawet po drugiej stronie linii…. Rozglądam się, gdzie można by tu usiąść, i słyszę coś w stylu, żebym nawet nie myślała, bo po tej stronie to nic do ust nie weźmiemy……. Pan M. jest dość rygorystyczny w podejściu do świeżości jedzenia i daty ważności...
Dobra jesteśmy pod pierwszym z zabytków, ale odbijamy w prawo pod...
Obrazek

...jest to kryty bazar (Bandabuliya), gdzie dominują warzywa i owoce, ale i jakieś pojedyncze stoiska ze szmatkami można trafić. Jest także duuuże stoisko z suszonym zielskiem, coś jak pokrzywa i inne chwasty… Wśród warzyw są także dzikie szparagi sprzedawane w dużych paczkach i zdecydowanie niższej cenie niż w Choirokoitia… Są też słodycze, ale wiecie, po tej stronie nic nie jemy….
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.05.2017 21:08

A na granicy nie mówili Wam żebyście niczego po tureckiej stronie nie kupowali, bo i tak jak będziecie wracać to zabiorą ? Nas tak straszyli... I miałam małego cykorka bo w Kyrenii nabyłam to coś na głowę i malutką lampeczkę :lol: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2017 21:15

Nic nam nie mówili, tylko każdy paszport przez skaner przeciągali i zdjęcie oglądali, nawet syna... Dawno tak dokładnie dokumentów nam nie sprawdzano...chyba muszę się przygotować na to psychicznie, bo nie wiem co na granicy slo-cro będzie w lipcu....
Czytałam przed wyjazdem, że zakupy są na powrocie dokładnie sprawdzane, a zakup "oryginałów" jest surowo karany. Jak już ktoś chce dokonać zakupy to niech ma je na sobie przekraczając powrotną granicę...

A w nagrodę, że zajrzałaś kolejny odcinek (za jakieś 3 minuty) będzie specjalnie dla Ciebie...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2017 21:42

sobota, 11 lutego 2017, Nikozja Północna

Pochodziliśmy chwilę w środku i wracamy na ulicę i podchodzimy pod duży meczet Selima. Meczet to dawna katedra koronacyjna Lusignanów i kościół gubernatorów weneckich. Budowla ma gotycki charakter, ale zanika on jak patrzymy na dwa 50-metrowe minarety…
Obrazek

… i flagi pomiędzy nimi…
Obrazek

Obrazek

Wchodzimy....
Obrazek

Przed wejściem jest obowiązkowa fontanna do ablucji
Obrazek

Podchodzimy pod portyk i tu widać pełen kunszt francuskich rzemieślników
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To pora na odwiedziny w środku. Chłopaki rezygnują (nie będą zdejmować butów i po brudnych dywanach chodzić), a ja przywdziewam na głowę odpowiednio dużą chustkę, adidaski polecam chłopakom pilnować i wchodzę do wnętrza dawnej katedry….
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 09.05.2017 06:55

piekara114 napisał(a):Nic nam nie mówili, tylko każdy paszport przez skaner przeciągali i zdjęcie oglądali, nawet syna... Dawno tak dokładnie dokumentów nam nie sprawdzano...chyba muszę się przygotować na to psychicznie, bo nie wiem co na granicy slo-cro będzie w lipcu....
Czytałam przed wyjazdem, że zakupy są na powrocie dokładnie sprawdzane, a zakup "oryginałów" jest surowo karany. Jak już ktoś chce dokonać zakupy to niech ma je na sobie przekraczając powrotną granicę...

A w nagrodę, że zajrzałaś kolejny odcinek (za jakieś 3 minuty) będzie specjalnie dla Ciebie...

Beata nie wiem co będzie na granicy w lipcu bo to zawsze ciasno ale na pocieszenie Ci powiem, że w lutym granice i autostrady były wyludnione :mrgreen:

Fajny taki wschodni bazar, też bym połaziła :roll:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.05.2017 07:19

piekara114 napisał(a): więc w nagrodę odcinek

... fajnie - moje dziewczyny też uwielbiają takie bazarki ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.05.2017 07:40

Beata W. napisał(a):Beata nie wiem co będzie na granicy w lipcu bo to zawsze ciasno ale na pocieszenie Ci powiem, że w lutym granice i autostrady były wyludnione :mrgreen:
My (odpukać i plując przez lewe ramię) nigdy jakiś korków na tej granicy nie mieliśmy, raz był spory ogonek ale max. 15 min i już jechaliśmy dalej... W tym roku wyjazd w czwartek, pewnie w dzień wyjazd (po co czekać do wieczora jak można po drodze do Wiednia wpaść), więc Pan M. liczy, że ok. północy bylibyśmy na granicy....

kmichal napisał(a):... fajnie - moje dziewczyny też uwielbiają takie bazarki ... :wink: ...
Ja może nie uwielbiam, ale jak są pod ręką to lubię się nimi przejść :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 09.05.2017 07:45

Też nadrobiłem zaległości... :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 09.05.2017 09:08

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Beata nie wiem co będzie na granicy w lipcu bo to zawsze ciasno ale na pocieszenie Ci powiem, że w lutym granice i autostrady były wyludnione :mrgreen:
My (odpukać i plując przez lewe ramię) nigdy jakiś korków na tej granicy nie mieliśmy, raz był spory ogonek ale max. 15 min i już jechaliśmy dalej... W tym roku wyjazd w czwartek, pewnie w dzień wyjazd (po co czekać do wieczora jak można po drodze do Wiednia wpaść), więc Pan M. liczy, że ok. północy bylibyśmy na granicy....

My też zawsze wyjeżdżamy w tygodniu i na taki dłuższy urlop właśnie z rana, zawsze można coś pooglądać po drodze :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 09.05.2017 15:12

piekara114 napisał(a):...A w nagrodę, że zajrzałaś kolejny odcinek (za jakieś 3 minuty) będzie specjalnie dla Ciebie...

Dziękuję :mrgreen: .
I dawaj duuużo zdjęć, bo ja za granicą to tylko w Kyrenii byłam :roll: ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone