Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
piekara114
Opiekun działu
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2017 07:47

Macie z Potter za dużo wolnego chyba...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 02.05.2017 10:01

Jak można nie lubić kopytek .... :roll: !
Mysza, z kim my sie zadajemy ....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2017 10:32

A gdzie ktoś powiedział, że nie lubimy :?: Musisz zacząć czytać ze zrozumieniem lub jak rzecznik prasowy powiedział, uczą tego w szkole :smo:

Nam z Marzeną nie chce się ich robić :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.05.2017 11:00

piekara114 napisał(a):A gdzie ktoś powiedział, że nie lubimy :?: Musisz zacząć czytać ze zrozumieniem lub jak rzecznik prasowy powiedział, uczą tego w szkole :smo:

Nam z Marzeną nie chce się ich robić :mrgreen:

Jak byś lubiła tak jak ja, to by Ci się chciało :oczko_usmiech:

Dobra, jak nie robisz kopytek, to jedzisz dalej z tym Cyprem :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2017 12:57

mysza73 napisał(a):Dobra, jak nie robisz kopytek, to jedzisz dalej z tym Cyprem :lol:

Nie robię, bo siedzę w pracy.... :evil:
Może popołudniu, ale dziś wtorek i aquaareobik więc nie obiecuję....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2017 18:24

sobota, 11 lutego 2017

Wstajemy nawet dość rano, w łazience lodowato :evil: , więc szybko ubieramy się. Gorąca herbata to jest to :D Ja lecę na balkon, aby zobaczyć czy różowe ptactwo jest tam, gdzie powinno być…
Widok w lewo na lotnisko..
Obrazek

..i na wprost…i jak się wpatrzycie to na linii jeziora z lewej strony majaczy nam Meczet Hala Sultan Tekke, ten widziany pierwszego dnia….
Obrazek

…na szczęście różowe ptaki są…. :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

…można spokojnie zjeść śniadanie, chyba wszystkie mi nie uciekną przez ten czas….
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.05.2017 18:46

piekara114 napisał(a):
…na szczęście różowe ptaki są…. :mrgreen: :mrgreen:

…można spokojnie zjeść śniadanie, chyba wszystkie mi nie uciekną przez ten czas….

No nie wiem :roll: ... ja bym nie ryzykowała :wink: ,
kończta to śniadanie i idziemy :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2017 18:54

Podwieczorek skończyłam, ciasto się chłodzi i idę na mój aqua... więc ok. 22 będzie kolejny odcinek...
:papa: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2017 21:38

sobota, 11 lutego 2017, c.d.

Wsiadamy w samochód i wybieramy się na północ. Miejsce jest opisywane jako dziwne, niespotykanie, mało ciekawe, zwykłe miasto, no ale przecież nie ma innej podzielonej stolicy, więc jakby to być na Cyprze i nie odwiedzić Nikozji :?: :?: :?: :?:
Ale zanim udamy się ku autostradzie, zatrzymujemy się po przejechaniu może 500 metrów, bo trzeba przywitać się z flamingami :mrgreen: :mrgreen:
Pierwsze zdjęcie jeszcze z chodnika, flamingów jest duuużżżo…
Obrazek

…kolejne już z „plaży”… Flamingi są blisko, szkoda tylko, że pogoda dziś jest nieciekawa, nawet przelotne opady deszczu są zapowiadane…. Ale popatrzmy na flamingi… Jakie są śliczne :hearts: :hearts: :hearts: ….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chłopaki zaczaja marudzić, no bo ile czasu można patrzyć się na ptaki :roll: …. Ledwie 10 minut… Ostatni rzut oka….
Obrazek
…jedziemy Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.05.2017 20:12

Coś cisza w tą majówkę…chyba wszyscy już do Cro wybyli…..
Albo nikomu moje flamingi się nie podobają... :?

sobota, 11 lutego 2017, c.d.

Jedziemy do Nikozji autostradą, ta oczywiście bezpłatna jak na całym Cyprze… Chcemy, a raczej musimy zatankować czerwoną strzałę, ale stacji coś nie ma, więc musimy zjechać z autostrady. W miasteczku pod autostradą tankujemy i szybciutko wracamy na szybką drogą…. Do stolicy mamy ledwie 50 km, niecałą godzinkę jazdy… Wjeżdżamy do miasta i już od progu wita nas IKEA 8O i stadion piłkarski…

Navi prowadzi nas bezpośrednio na wybrany w domu parking (w okolicy Pan M. wytypował jeszcze kilka potencjalnych miejsc na zaparkowanie), ale ten pierwszy to strzał w dziesiątkę, nie dość, że są parkomaty (płatność na wyjeździe) to i sporo miejsca jest i jest toaleta (czysta i darmowa)… Zaparkowaliśmy na D'Avilla Bastion Parking

Schodami do góry i już jesteśmy na drodze, która częściowo jest na dawnych obronnych murach weneckich (wybudowane w obawie przed atakami tureckimi). Cała stolica była otoczona murami obronnymi wraz z bastionami, do naszych czasów część z nich przetrwała… Skręcamy w jedną z uliczek w kierunku centrum i jesteśmy w typowym centrum turystycznym… Pełno sklepików z pamiątkami, miejsc, gdzie można przysiąść i wypić kawę czy coś zjeść (ceny niższe niż na wybrzeżu :idea: )… Jest też restauracja z żółtą literką M….. Główna ulica Ledras pełni rolę deptaka i ulicy handlowej ze znanymi nam markami…..
Obrazek

Obrazek
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 04.05.2017 12:40

Historia z apartamentem nieprzyjemna, współczuję :( kosztowało Was to trochę stresu i zamieszania. Nam w Larnace udało się zarezerwować bardzo ładny i funkcjonalny apartament nawet z basenem :hearts: przez Airbnb i wszystko było ok i niedrogo jak na takie warunki.

Promenada w Larnace bardzo nam odpowiadała i chętnie spacerowaliśmy nią wieczorami wzdłuż morza :D Kościół św. Łazarza też twierdzę, że ma swój klimat, a trafiliśmy na obrządki wielkopostne :D

...jestem ciekawa dalej Twojej Nikozji po stronie turecjkiej 8) pokazuj dalej :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.05.2017 13:21

No to faktycznie przygodę mieliście nie do pozazdroszczenia. Ja pewnie jak bym usłyszała taki tekst, żeby sobie poszukać czegoś innego tak bym też zrobiła :mrgreen:
Ale za to czerwone ptaki myślę, że zrekompensowały Wam ten problem z lokum :?: :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.05.2017 15:38

Kopytka kopytkami ale niezły standard apartmanów w tej lokalizacji! ;)

O, Nikozja będzie :)
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.05.2017 17:25

trinity napisał(a): Nam w Larnace udało się zarezerwować bardzo ładny i funkcjonalny apartament nawet z basenem :hearts: przez Airbnb i wszystko było ok i niedrogo jak na takie warunki.
Airbnb w naszym okresie nic nam ciekawego nie oferował....
Beata W. napisał(a):Ja pewnie jak bym usłyszała taki tekst, żeby sobie poszukać czegoś innego tak bym też zrobiła :mrgreen:
Kasa z karty była już ściągnięta, a polska infolinia kończyła za chwilę pracę... Nie chciałam też tracić więcej czasu, bo już godzina nam uciekła...

Beata W. napisał(a):Ale za to czerwone ptaki myślę, że zrekompensowały Wam ten problem z lokum :?: :lol:
Różowe ptaki dopisały :D

trinity napisał(a):...jestem ciekawa dalej Twojej Nikozji po stronie turecjkiej 8) pokazuj dalej :D
A Wy bylicie??

tony montana napisał(a):O, Nikozja będzie :)
Będzie, może nawet jeszcze dziś...
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 04.05.2017 19:19

Współczuje przejścia z apartamentem. Opinię odpowiednią zapewne wystawiłaś ;)
Wow i ptaszory różowe :) fajne, widzę że dość blisko dało się podejść :)
Czekam na Nikozję :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone