Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
tony montana
Weteran
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.04.2017 19:49

Potter napisał(a):
PS. Wycierania sobie, przez niektórych :evil: , ustów imieniem mym nie skomentuję ...

No co, no co.....??

TO .... MYSZKA seven three ;)

ANDZIA - kiedy coś napiszesz o Paryżu?
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 25.04.2017 20:04

Jak Ty zaczniesz albo skończysz "trzymać Gardę" :P .
A poza tym nie podlizuj się....i tak podpadnięty jesteś :evil: .
Sorry piekara za osobiste wcinki...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.04.2017 20:11

Potter napisał(a):Jak Ty zaczniesz albo skończysz "trzymać Gardę" :P .
A poza tym nie podlizuj się....i tak podpadnięty jesteś :evil: .
Sorry piekara za osobiste wcinki...

PAX MIĘDZY CHRZEŚCIJANY ;/0

Pekara nie będzie się boczyć 8) :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2017 21:27

tony montana napisał(a):Pekara nie będzie się boczyć 8) :papa:

Nie będzie.... nie będzie... mam dobry nastrój, wróciłam z aquaaerobiku... Info o dzisiejszej pogodzie z Trójmiasta (w tonowym wątku) przekonuje mnie, że dobrze zrobiliśmy rezygnując z majówki...

trinity napisał(a):Ja byłam tu przy kościółku
Jestem ciekawa czy też tu dotarliście?
To jedna z tych dwóch grot, co miałam je na liście...
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 26.04.2017 07:56

Jelsa, dobry wybór :) dobra baza wypadowa, mi tylko brakowało plaży na miejscu, ale stwierdziliśmy że wolimy do plaży dojechać, a mieć gdzie wieczorem wyjść :)
U nas Chorwacja wychodzi zawsze wrześniowa ;) przy Was to mało byliśmy bo tylko 6 razy :(

Łuk fajny, zapewne przy innym oświetleniu wyglądał by bardziej efektownie ;) z tym, lazurkiem ;)
Byliście na jakiejś plaży w tamtych okolicach [Napa]?
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 26.04.2017 08:13

piekara114 napisał(a): Nie kombinuję ze zdjęciami....mają obrazować rzeczywistość....

To podobnie jak ja, czasami tylko zdarzy mi się trochę fotkę wyprostować by np. morze się nie wylało :mrgreen: :lool:
Bardzo nie lubię zdjęć "poprawianych", kapiących od fotoshopa

Na tej ławeczce chętnie bym sobie posiedziała :D
i pokontemplowała w samotności 8)
walp napisał(a): Kiedy historia mnie urzeknie, a opisy i zdjęcia wzbudzają zachwyt, a ponadto dochodzi zazdrość, bo tam nie byłem,
to często kontempluję relację w samotności. :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.04.2017 17:44

Mai napisał(a):Jelsa, dobry wybór :) dobra baza wypadowa, mi tylko brakowało plaży na miejscu, ale stwierdziliśmy że wolimy do plaży dojechać, a mieć gdzie wieczorem wyjść :)
To dokładnie nasze argumenty za Jelsą...

Mai napisał(a):U nas Chorwacja wychodzi zawsze wrześniowa ;) przy Was to mało byliśmy bo tylko 6 razy :(
U nas dominował sezon, ale ostatnio wrzesień w Cro było uzupełnieniem.... 6 to też sporo, my pierwszy raz wyspę, bo jedniodniówki na Pagu i Virze to nie liczę...

Mai napisał(a):Byliście na jakiejś plaży w tamtych okolicach [Napa]?
Miałam w planie plażowanie gdzieś przy AN, ale właśnie te 2 ostatnie dni to było pogorszenie pogody... Ciepło było, ale już nie tak jak w poprzednich dniach, no i słońca nie było...

krakusowa napisał(a):
piekara114 napisał(a): Nie kombinuję ze zdjęciami....mają obrazować rzeczywistość....
To podobnie jak ja, czasami tylko zdarzy mi się trochę fotkę wyprostować by np. morze się nie wylało :mrgreen: :lool:
Bardzo nie lubię zdjęć "poprawianych", kapiących od fotoshopa
Mi też przeszkadzają, zwłaszcza te hd-ry :? Czasami też prostuję...

krakusowa napisał(a):Na tej ławeczce chętnie bym sobie posiedziała :D i pokontemplowała w samotności 8)
Musisz chyba się do tych samolotów przekonać, a tą ławeczkę gorąco polecam...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2017 22:24

piątek, 10 lutego 2017, Cape Greco c.d.

Ze skalnego łuku jedziemy do kolejnego punktu...dosłownie chwileczkę. Jest tu spory parking (taki na 10 aut) i ze 2 samochody. Jesteśmy przy Ayioi Anargyroi Chapel. Jest to jeden z nielicznych budynków na przylądku, który upodobały sobie Młode Pary na sesję zdjęciową. I nie ma się co dziwić…. :hearts: :hearts:
Obrazek

Kaplica stoi na klifie lekko wysuniętym w morze i poświęcona jest bliźniakom-uzdrowicielom (świętym kościoła prawosławnego) Kosmie i Damianowi. Bracia byli lekarzami-uzdrowicielami, którzy za swoją pomoc nie brali opłaty. "Anargyroi" oznacza bez pieniędzy. Jednym z najbardziej popularnych cudów, jakie zrobili, było przeszczepienie nogi pobranej od niedawno zmarłego Etiopczyka do innej osoby, która cierpiała na posocznicę i straciła nogę...

Za za kaplicą znajdują się schody w dół i skoro na dole jest tylko jedna para, schodzimy zobaczyć jaskinię… Jaskinia świętych zwana jest też Jaskinią Piratów, a woda, która tu jest, jest podobno święta… Zdjęcia takie sobie, późno już, a ja i mój aparat nie lubimy się w takich warunkach oświetleniowych :roll: :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy na górę popatrzeć jeszcze na morze, klify i w kierunku Konnos Beach. Tam już nie dotarliśmy (dalej była jeszcze jaskinia Cyklopa)…
Obrazek

Obrazek

I jeszcze robię kilka fotek kaplicy, bo pięknie wygląda…. I mimo braku błękitu i lazuru jest tu wspaniale...
Obrazek

Obrazek

… i ruszamy w powrotną drogę przez Cape Greco…. Jedziemy do hotelu w Larnace, naszej kolejnej miejscówce….

Ale jeszcze przecież mamy po drodze pierwszy punkt, którego nie znaleźliśmy wcześniej…. Kiedy już prawie dojechaliśmy do AN ponownie szukamy kierunkowskazu na Monachus Monachus Arch…no ale nie ma…. Syn znowu upiera się, że trzeba skręcić i przejechać przez plac budowy przy jakimś hotelu lub dużym ośrodku, no na pewno… Zatrzymujemy się myślimy i nic nie wymyśliliśmy…. Jedziemy dalej… mijamy jeszcze ogród botaniczny z sukulentami, ale jakoś nie mam ochoty na postój. Kilka minut i zbliżamy się do Larnaki…..

Poniżej mapka znaleziona w necie, która najlepiej przedstawia poszczególne miejsca na Cape Greco…
CAPE-GREKO-Map.jpg

Dla mnie całe Cape Greco to wielkie WOW :hearts: :hearts: :hearts: ...warto było tu przyjechać i mimo gorszej pogody cieszę się, że nie odpuściliśmy tego miejsca....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.04.2017 22:29

piekara114 napisał(a):
I jeszcze robię kilka fotek kaplicy, bo pięknie wygląda….

Też mi się podoba :D.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 27.04.2017 22:30

Bardzo fajne to Cape Greco.

A jednak Cro zamiast Gr.

Pozdrawiam
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.04.2017 06:50

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):
I jeszcze robię kilka fotek kaplicy, bo pięknie wygląda….

Popieram i Greco i kapliczka super :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.04.2017 07:42

Beata W. napisał(a):
marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a): I jeszcze robię kilka fotek kaplicy, bo pięknie wygląda….
Popieram i Greco i kapliczka super :lol:

To must see na Cyprze, w każdych warunkach pogodowych..... Jak tylko zobaczyłam pierwsze zdjęcia to wiedziałam, że tam będę :mrgreen:

ajdadi napisał(a):A jednak Cro zamiast Gr.

Może nie zamiast...bo decyzji na tak dla Gr nie było.... Mieliśmy z Panem M. odmienne pomysły i dla nich uzasadnienia, a jako że wakacje są dla wszystkich, to nie ma wymuszania i stawiania drugiej osoby przed faktem dokonanym... Przyszedł czas na maile, rano poszły do Jelsy, wieczorem miały iść do Sivoty i Pargi, a tu taka fajna oferta się pojawiła, że do Gr maile już nie poszły... :mrgreen: Nie ma co kusić losu..... Teraz się tylko martwię czy ta przedłużająca się zimna pogoda nie wpłynie negatywnie na temperaturę w lipcu.....
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 28.04.2017 13:02

:D pięknie :D :D

Właśnie o te miejsce mi chodziło :smo:

Mnie osobiście Capo Greco zachwycił :hearts: zrobiliśmy jeszcze pieszą wycieczkę na sam koniec... (prawie koniec, bo sam przylądek jest ogrodzony i stoja tu radary)

...i kościółek uroczy, w greckim klimacie :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 30.04.2017 09:45

piekara114 napisał(a):Może nie zamiast...bo decyzji na tak dla Gr nie było.... Mieliśmy z Panem M. odmienne pomysły i dla nich uzasadnienia, a jako że wakacje są dla wszystkich, to nie ma wymuszania i stawiania drugiej osoby przed faktem dokonanym... Przyszedł czas na maile, rano poszły do Jelsy, wieczorem miały iść do Sivoty i Pargi, a tu taka fajna oferta się pojawiła, że do Gr maile już nie poszły... :mrgreen: Nie ma co kusić losu..... Teraz się tylko martwię czy ta przedłużająca się zimna pogoda nie wpłynie negatywnie na temperaturę w lipcu.....

To u mnie są również odmienne pomysły na wakacje...Grecja walczy z Albanią :wink:
a co z tego wyniknie...sam jeszcze nie wiem :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.04.2017 18:47

trinity napisał(a):Mnie osobiście Capo Greco zachwycił :hearts: zrobiliśmy jeszcze pieszą wycieczkę na sam koniec... (prawie koniec, bo sam przylądek jest ogrodzony i stoja tu radary)
...i kościółek uroczy, w greckim klimacie :D

Miejsca warte odwiedzenia :D Jak zobaczyłam latarnię morską to już bym tam szła, ale radar i teren wojskowy i wiadomo będzie STOP....

ajdadi napisał(a):
piekara114 napisał(a):To u mnie są również odmienne pomysły na wakacje...Grecja walczy z Albanią :wink:
a co z tego wyniknie...sam jeszcze nie wiem :papa:
No po mojej stronie była Gracja i właśnie Albania, ale opcja cro z taka ceną wygrała.... A kontak z Katjaną dalej świetny...

A przy okzji taka ciekawostka z Cypru: http://www.newsweek.pl/historia/chirurg ... _Section_2
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone